ABC’nin sitesinde yer alan bir yazıda, Türkiye’deki son gelişmelerin Anzakların torunlarını da etkileyeceği öne sürüldü. Türkiye’de referandum sonrası sürecin Çanakkale Savaşı’na yönelik algıyı ve Anzakların torunlarının Gelibolu’yla kurduğu ilişkiyi değiştireceği belirtildi.
ABC’nin sitesindeki makalede; “Türkiye’de cumhurbaşkanının yetkileri üzerine düzenlenen referandumu ‘evet’ tarafının kazanması, ülkedeki parlamenter demokrasi ve Türkiye-Batı ilişkileri açısından köklü etkilere yol açacaktır. Avustralya açısından referandumun bir önemi daha var: Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın iktidarının güçlenmesi, Avustralyalıların Gelibolu’daki anma faaliyetlerinin de geleceğini etkileyecek” denildi. Makalede, bunun sebebinin ‘İslamileşme’ olduğu savunuldu. Makaleye göre, Türkiye’de Gelibolu’dan artık ‘İslami cihatla bağlantılı olarak ve İslam evine karşı bir Haçlı istilası’ olarak söz ediliyor; bu da Anzak anmalarını olumsuz etkileyecek.
‘KÜLTÜR SAVAŞLARININ PARÇASI’
Anzak Günü anmaları için Türkiye’ye son yıllarda gelen Avustralyalıların ve diğer Batılıların sayısının azaldığına, Avustralya hükümetinin bu yılki törenler için terör uyarısı da yaptığına dikkat çekilen makalede, “Bu ziyaretlerde dikkat çekici bir düşüş yaşanması, muhtemelen Avustralya’nın Gelibolu’yu anlayış biçiminde daha geniş çaplı bir etki yaratacak” denildi. Makalede, “Gelibolu kampanyası son yıllarda Türkiye’de siyasi İslam’ın yükselişiyle bağlantılı olan kültür savaşlarının bir parçası haline geldi. Bunun sonucunda, Gelibolu’dan giderek daha fazla biçimde, bir İslami cihatla bağlantılı olarak ve İslam evine karşı bir Haçlı istilası olarak söz ediliyor” ifadeleri kullanıldı. ‘Gelibolu’nun, Türk ulusuna dair İslami kavramsallaştırmayla ilişkilendirilmesinde’ Erdoğan’ın ‘merkezi bir figür’ olduğu savunulan makalede, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Çanakkale Savaşı’nda Anzaklara karşı elde edilen zaferle darbe karşıtlığı arasında benzerlik kurulan videoların gösterildiği hatırlatıldı. Makalede, Türkiye tarihinde Gelibolu anlatısının daha önceden de değişim geçirdiği hatırlatıldı ve şu yorum yapıldı: “Gelibolu’nun histoğrafisi bir diğer potansiyel olarak büyük değişim geçiriyor. Gelibolu’ya dair klasik Türk bakışının yerini, İslami yönelimli bir anlatı alıyor. Savaş alanını ziyaret eden Türklere eskiden, Avustralyalı ve Yeni Zelandalı ziyaretçileri de gezdiren rehberler eşlik ederdi; onlara aynı tarihsel hikâyeler anlatılırdı. Fakat şimdi yerel ziyaretçilerin büyük çoğunluğu, İslamcı belediyelerin bedava otobüs turlarıyla geliyor. Turizm sektöründe çalışan yerel rehberlerin aksine, bu otobüs turlarını düzenleyenler muhtemelen Gelibolu’nun daha İslami bir versiyonunu anlatıyor.”