ARTIGERÇEK’ten Bihter Harman’ın haberi:
Son aylarda Ankara ve İzmir’de art arda Siyah Transporterlara zorla bindirilerek kaçırılma vakaları yaşandı. Kaçırılanların eşleri ve aileleri yerel ve uluslararası kurumlar aracılığıyla harekete geçmiş vaziyette. Ancak şu ana kadar Ankara’da 7, İzmir’de 1 kaçırılma vakası ile ilgili bir sonuç alınabilmiş değil.
Kaçırılanların tamamı erkek ve hemen hepsi hakkında Gülen cemaatine üye oldukları gerekçesiyle soruşturma yürütülüyor. Aileler kaygılı çünkü bir dönem Kürt illerinde Beyaz Toroslarla kaçırılan ve akıbetlerinden bir daha asla haber alınamayanların yaşadıklarının bu kez Siyah Transporterlarla kendi yakınlarına yaşatılma ihtimali zihinlerini bir kurt gibi kemiriyor.
EŞİ KAÇIRILDI BİR GÜN SONRA DA HABER VEREN ARKADAŞI
Kaçırılanlardan biri Ülkü Çapan’ın eşi Turgut Çapan. Çapan, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kapatılan ve Gülen cemaatine yakınlığı ile bilinen Turgut Özal Üniversitesi’nde memur olarak çalışıyordu. Üniversite kapanınca işsiz kalmıştı.
31 Mart sabahı berbere gitmek için evden çıktı. Öğlen eve dönüp eşi Ülkü Çapanla birlikte alışveriş yapacaklardı. Ancak ne o gün ne de başka bir gün eve dönmedi. Eşi iyiden iyiye meraklanmaya başlamıştı ki kapı çaldı. Kapıdaki Çapan’ın arkadaşı Önder Asandı. Çok kötü bir haber getirmişti:
Ülkü Çapan bir an ürktü ve panikledi. Emin olamadı. Böyle birşeyin olabileceğine ihtimal vermedi. Yine de kapıyı çekip karakola gidip kayıp başvurusunda bulundu. Polisin de yönlendirmesiyle hastanelere gitti. Kendi deyimiyle, “Başvuru yapabileceği her yere gitti.”
VİDEODA YETKİLİLERE SESLENDİ, TEK MAĞDUR OLMADIĞINI ANLADI
Bir gün sonra sosyal medyada bir video paylaştı ve eşinin bulunması için yetkililere seslendi. “O videoda yetkililer yardımcı olur, olay kısa sürede çözülür diye umdum. Ama hala haber yok.”
VİDEONUN YAYINLANDIĞI GÜN HABER VEREN ÖMER ASAN DA KAÇIRILDI
Videoyu yayınladığı gün, Ülkü Çapan’a eşinin kaçırıldığını söyleyen Önder Asan’ın da kaçırıldığını öğrendi ve eşinin başına gelenin bir kaçırılma olduğu konusunda tamamıyla emin oldu: “Önder Asan’ın da kaçırıldığını öğrendim. Eşi Fatma Asan Twitter’da bir mesaj yayınlamış. Oradan gördüm.”
O saatten itibaren hummalı bir araştırma süreci başladı. Aile kendi imkanlarıyla kaçırılma noktasını gösteren kamera kayıtlarının incelenmesi için dedektif gibi çalıştı.
“Kendi imkanlarımızla dükkanların kayıtlarına bakmaya çalıştık. Eşimin geçtiğini görüyorum bir apartmanın kamerasında. Ama bir sonraki kamerada eşimin geçtiğini göremiyoruz. O sırada camları filmle kaplı ters şeritten geçen bir minibüs ekranda beliriyor. Eşim o minibüsün olduğu yerde yok oluyor. Polis nezaretinde kamera kayıtları toplanmaya başlandı. Olayın olduğu yer evimizin bulunduğu Şentepe’ye çok yakın.”
“ÖNDER BEY TAKSİDEN İNDİRİLİP KAÇIRILMIŞ”
“Önder Bey 1 Nisan’da kayboldu. Bizim bastırmamızla polis Şentepede kayıtları inceledi. O kayıtlarda Önder Bey’in bir taksi çevirdiği görülüyor. Sonra üç araç birden önünü kesiyor taksinin. Şoföre ‘Seninle işimiz yok’ denilip, Önder Bey siyah bir minibüse bindirilip götürülüyor. Şentepe polis karakolunda o taksinin plakası bulunuyor. Mobese kayıtlarının incelenmesi gerekiyor. İnceleniyor mu bilmiyorum.”
Polisin olayla yeteri kadar ilgilenmediği algısı var Ülkü Çapan’da. “Biz sizi ararız’ deniliyor ama aranmıyoruz.”
Kayıtlar nedeniyle Önder Asan’ın kaçırıldığı kesin. Ancak, Ülkü Çapan’a oyalandıkları hissiyatı veren bir süreç yaşanıyor. “Ben olayın bu kısmı çözülsün istiyorum ama hep başa dönülüyor. Görüntüde siyah bir araç var, plakası bulunsun diyorum ama ilerleme sağlanmıyor. Mobese kayıtlarının incelenmesi için Savcılığa tekrar dilekçe verdik. Önder Asan’ın kaçırılması aydınlatılırsa, eşimin kaçırılması ile ilgili bağlantının da ortaya çıkacağını düşünüyorum.”
“HAYATINDAN ENDİŞE EDİYORUM”
Ülkü Çapan gün geçtikçe eşinin hayatından endişe ediyor. “Çocuklarımın moralleri bozuk. Her ikisi de sınavlara hazırlanıyor. Biri TEOG’a diğeri üniversite sınavına girecek.”
“Eşim hiç dönemeyecek diye endişeye kapılıyorum. Kimseye zararı olmayan biriydi. Hiçbir suça karışmışlığı da yok. Kadın olarak elimden geleni yapıyorum. Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) yazılı dilekçe verdim, e-mail gönderdim. BM’ye başvurdum. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Türkiye şubesinden Ankara’ya evimize ziyarete gelindi. Eşimin bulunması için tüm yolları deniyorum.”
KİM KAÇIRMIŞ OLABİLİR?
Bu soruya temkinli yaklaşıyor. Çünkü kimseyle ailecek bir sorunları olmadığını ifade ediyor: “Şu yaptı, bu yaptı diyemiyorum. Herhangi bir kimseyle sorunumuz yok. Suça karışmışlığımız yok. Bu nasıl bir düşünceyle yapıldı bilmiyorum. Eşim ortada yok. Kaçırıldı diyen kişi de ortada yok. Ama yapanların aynı kişiler olduğunu düşünüyorum. Aynı mahalleden iki kişinin yok olması tesadüf olamaz.”
“Polis, eşimin kaçırılmış olmasına değil de kaçmış olmasına inanıyor gibi. Ağır gidiyor işler. Ben siyah bir minübüsü anlatıyorum ama onlar arkadaşı kim, neredeydi gibi sorular soruyor. Kaçmış olduğuna beni inandırmaya çalışıyorlar gibi düşünüyorum. Kaçsa ben neden ortalığı ayağa kaldırayım. Bizi asla habersiz bırakmazdı ki eşim.”
SEZGİN TANRIKULU MECLİS’E SORDU: NEREDE BU İNSANLAR?
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu detaylı bir soru önergesi ile Meclis’e sordu: Nerede bu kayıp insanlar? Tanrıkulu, 7 kişinin akıbetinin araştırılmasını istedi ve detaylı bir listeyi de önergesine ekledi
İŞTE O LİSTE:
1) SUNAY ELMAS, 27 Ocak 2016, Ankara’da ikamet eden Sunay Elmas, 27 Ocak 2016 tarihinde çocuklarını Sincan’a bırakan Sunay Elmas’ın dönüşte CEPA Alışveriş Merkezi’nin önünden saat 11.00’de siyah bir Transporter ile kaçırıldığı tespit edildi. Ailesinin verdiği bilgilere göre, Sunay Elmas’ın Sincan’dan döndükten sonra aracının tüm görüntüleri MOBESE’lerde mevcut. CEPA AVM’nin önünden kaçırılma anına ilişkin görüntü de Emniyet’te. Ancak eşinin Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne yaptığı başvurulardan şu ana kadar hiçbir sonuç çıkmadı.
2) MUSTAFA ÖZGÜR GÜLTEKİN, Rekabet Kurumu çalışanı, 21 Aralık 2016, Rekabet Kurumu çalışanı Mustafa Özgür Gültekin, 21 Aralık 2016 tarihinde saat 18.15 sıralarında Ankara Beştepe’de kaçırıldı. Ailesi çevredeki tüm kamera kayıtlarını topladı. Kayıtlarda Gültekin’in dört araç tarafından takip edildiği görülüyor. Gültekin aracından inip bir markete giriyor, alışveriş yapıp çıktıktan sonra etrafı sarılıyor ve siyah Transporter’a bindirilerek kaçırılıyor.Ailesi, kamera kayıtlarında kaçıran kişilerin siluetlerinin de açıkça belli olmasına rağmen polis tarafından etkin bir soruşturma yürütülmediğini belirtiyor.
3) HÜSEYİN KÖTÜCE, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu çalışanı Şubat 2017, Kötüce, Şubat 2017’de iş yerinden çıktıktan sonra arabasına binmek üzere geldiği Batıkent metro istasyonu otoparkından saat 19.00 civarında kaçırıldı. Kış ayında üzerinde bulunması gereken kabanı ve satın aldığı yaş pasta aracının arka koltuğunun üzerinde duruyordu. Polise başvuran ailenin ısrarına rağmen araçta parmak izi tespiti yapılmadığı gibi etraftaki kamera görüntüleri de toplanmadı.
4) TURGUT ÇAPAN, Turgut Özal Üniversitesi çalışanı, 31 Mart 2017, FETO/PDY soruşturması çerçevesinde kapatılan Turgut Özal Üniversitesi çalışanı Turgut Çapan, 31 Mart 2017 tarihinde Yenimahalle’nin Şentepe semtinde kaçırıldı.
5) MESUT GEÇER, Eski Mit çalışanı, Mart 2017, MİT’ten ihraç edilen Geçer, 2017 yılı Mart ayında Yenimahalle ilçesi Çakırlar semtinde arabası durdurularak kaçırıldı. Aile MİT başta olmak üzere tüm kurumlara başvurdu. Ancak başvuru dilekçelerini vermekte bile zorluk yaşadıklarını belirtiyorlar.
6) ÖNDER ASAN, Özel okul öğretmeni, 1 Nisan 2017, Aynı soruşturma nedeniyle kapatılan özel bir okulda çalışan öğretmen Önder Asan, Yenimahalle’nin Şentepe semtinde bir gün sonra yani 1 Nisan 2017 tarihinde kaçırıldı. Önder Asan’ın yaklaşık 2 ay önce operasyon kapsamında polis tarafından gözaltına alınmak istendiği, ancak o sırada evde olmadığı için gözaltına alınamadığı öğrenildi. Polisin çevredeki kamera görüntülerini toplamaktaki isteksizliği üzerine aileler kendi imkanlarıyla görüntülerin bir kısmını toplayabildi. Bu sırada Fatma Asan, kaçırılan eşi Önder Asan’ın aracını, lastiği kesilmiş halde kaçırıldığı yere yakın bir noktada buldu.
7) AYHAN ORAN, Eski Mit çalışanı, 1 Kasım 2017. 2005 yılından beri MİT’te çalıştığı öğrenilen Ayhan Oran’ın, Yunanistan’da görev yaptığı sırada 2016 yılı Haziran ayında Türkiye’ye çağrıldığı, 17 Temmuz 2016 tarihinde açığa alındığı, 2 Ağustos 2016 tarihinde de ihraç edildiği öğrenildi. Ailesinin verdiği bilgilere göre; Yunanistan’dan Türkiye’ye Yunan plakalı diplomatik plakalı mavi renkli Opel marka otomobille dönen Oran’ın pasaportu alındı. Ayhan Oran Yunanistan’dan izinli olarak döndüğü dönemde getirdiği otomobili kullanmayı sürdürüyordu. 1 Kasım 2017 tarihinde saat 12.38’de bulunduğu sitenin kamera kayıtlarından çıkışı görülüyor. O andan itibaren Ayhan Oran’dan bir daha haber alınamadı. Ailenin avukatının ulaşabildiği tek veri aynı gün saat 16.00’ya kadar telefonunun sinyal verdiği ve ardından sinyalin kapandığı Arabaya ne olduğu ise bilinmiyor. Yukarıdaki bilgiler Aileler tarafında idda edilmektedir
“KAÇIRILMALAR KOLLUK GÜÇLERİ İZLENİMİ VERİYOR”
Tanrıkulu, “Aynı aracın bütün olaylarda görünmesi, takip ve kaçırma eyleminin profesyonelce yapılması, polisin delil toplamaktaki isteksizliği, başvuruları kabul etmemesi, kaçırılan kişilerin F..Ö/PDY soruşturmasına konu olması, kaçırılmaların kolluk güçleri ya da kolluk ile bağlantılı kişiler tarafından gerçekleştirildiği izlenimi vermektedir” ifadelerini de kullandı.