Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi, TÜBİTAK’ın ‘bilim insanlarının siyasi tasfiyesine’ dikkat çekerek oybirliğiyle ilişkileri dondurma kararını aldı.
Merkez ayrıca, Pınar Selek’in yargılanmalarının taciz boyutuna vardığını belirtip ‘bu baskının sembol haline geldiğine’ işaret etti. Fransız bilim insanlarından Türkiye’yle ilişkileri ‘donduran’ karar. Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi’nin (CNRS) 24-25 Nisan 2017 tarihlerindeki bilimsel konseyinde üç öneri oylandı. Bunlardan ilki Pınar Selek ile ilgili. Araştırma Merkezi, Pınar Selek’in defalarca bozulan mahkeme kararlarına rağmen yargı tarafından taciz boyutuna varan yargılamalarla karşı karşıya kaldığını belirttti. Pınar Selek ile dayanışma vurgusu yapan CNRS, Fransız hükümetinden Türkiye hükümetine uyarıda bulunması talep edildi. Açıklamada, “Pınar Selek’in maruz kaldığı baskı meslektaşlarının maruz kaldığı baskının sembolüdür” denildi.
İkinci oylamada ise TÜBİTAK’ın (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu) akademisyenlere yönelik tasfiyesi ele alındı. Kurum tarafından yapılan açıklamada, TÜBİTAK’ın özellikle 24 Mart 2017 tarihinde tüm bilimsel dergilere gönderdiği genelge ile Türk bilim insanlarına yönelik bir siyasi temizliğe giriştiği belirtildi.
Bilimsel konsey, TÜBİTAK’ın bu uygulamaları göz önüne alınarak, CNRS’ten TÜBİTAK’la olan işbirliği anlaşmalarını gözden geçirmesini talep etti. Öneri oybirliği ile kabul edildi. CNRS 3’üncü oylamada bilimsel araştırmaları görüştü.
Şaşırtan projeler şaşırtan yarışmalar
Fransız bilim insanlarının ‘siyasi tasfiye yapılıyor’ diyerek eleştirdiği TÜBİTAK son dönemde kamuoyunun dikkatini çeken proje ve yarışmalarla gündeme gelmişti.
O projelerden bazıları şöyleydi:
» Cuma namazının sosyalleşmeye ve toplumsallaşmaya etkisi-Şarkikaraağaç ilçesi örneği.
» Tebessüm ve selamın temiz dünyalara etkisinin araştırılması.
» EKG önlüğü ile mahremiyeti korumak.
» Milli karakterlerin çocuk ve gençlerin oyun ve kırtasiye objelerine yerleştirilmesi ile rol model alınmasını sağlamak.