• ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM
No Result
View All Result
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Home Genel Gündem

Türkiye’de AKP dönemi: Eşini müdür baldızını amir yaptı, çocuklarını sınavsız işe aldı

Mayıs 1, 2017
in Genel Gündem, POLİTİKA
0
Görüntüleme
Share on FacebookShare on Twitter

Hükümete yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak gazetesinin “Ahmet Ünlü” mahlas isimli yazarı, Kamu Görevlileri Etik Kurulu’nun belirlediği belediyelerdeki torpille işe almaları köşesine taşıdı.

Milyonlarca insan sınavlara girerek atama beklerken, belediyelerdeki usulsüz işe alımlar dikkat çekiyor. Belediye başkanı çocuklarını sınavsız işe alırken, bir başka belediye başkanı ise eşini müdür baldızını ise amir görevine getiriyor.“Ahmet Ünlü”nün “Etik Kurul, yakınlarını sınavsız işe alanları ve eşini müdür yapanları enseledi” başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

 “ÇOCUKLARINI SINAVSIZ İŞE ALMAK AHLAKSIZLIKTIR

 Kamu Görevlileri Etik Kurulu 25.10.2016 tarihli kararında; bir belediyede belediye başkanının eşinin yeğeni ile belediye başkan yardımcıları ve belediye meclis üyelerinin belediyede sınavsız olarak sözleşmeli personel veya memur statüsünde işe başlatılmasını etik ihlali saydı.

BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Alevi katliamını küçümsedi, Hz. Ali’li poz verdi: AKP’li Leyla Şahin Usta’nın münafıklığı”

İmamoğlu, iktidara geldiği ilk gün hâkim ve savcılara: “Kararlarınızda kanun ve vicdanınızdan başka referansınız olmasın”

CHP lideri Özgür Özel, Erdoğan’a:“Bu fotoğrafa iyi bak ”

Belediye başkan yardımcılarından birisi kızını özel kalem müdürlüğünden istisnai memur statüsünde sınavsız olarak memur statüsünde göreve başlatmış, diğeri oğlunu sınavsız olarak sözleşmeli personel statüsünde işe başlatmış, bir belediye meclis üyesi ise kızını sınavsız olarak sözleşmeli personel statüsünde işe başlatmıştır.

Milyonlarca gencin KPSS’ye girdiği ve atanmayı beklediği bir ortamda bazı kamu görevlileri, kendilerine verilen yönetim emanetini yakınlarına çıkar sağlamak için kullanmışsa bunun adına etik ihlali ya da ahlaksızlık denilmektedir. Nitekim kurul bu davranışı etik ihlali saymıştır. Kurulun vermiş olduğu kararın tam metnine http://www.etik.gov.tr/KurulKararlari.aspx?id=1 adresinden ulaşabilirsiniz.

 Kurulun vermiş olduğu kararı görüp de böyle davranış sergileyenlerin tamamının enselendiği düşülmesin. Bu işlerin vakayı adiye’den olduğunu ifade edersek ne demek istediğimiz daha iyi anlaşılacaktır.

 BAĞIŞ YAPMAZSANIZ “PAZAR YERİ” ALAMAZSINIZ

 Kurul belediyelerin sıklıkla uyguladığı bir konuda önemli bir karar vermiştir. Genellikle belediyeler veya başkanları tarafından kurdurulan derneklere bağış yapılması teşvik edilmektedir. Bağış yapmayanların bazı haklara ulaşımı zorlaştırıldığından isteyerek veya istemeyerek de olsa bazı dernek veya vakıflara bağış yaptırılmaktadır. Kurul 26.07.2016 tarihinde oybirliği ile karar verdiği kararında; İlçesi … Pazarı pazarcı listelerinden, birçok pazarcıya, 2014 ve 2015 yıllarında tahsis yapılmışken, 2016 yılında tahsis yapılmadığı; … Belediyesi Spor Kulübü Derneği banka hesap hareketleri dökümünden, söz konusu pazarcıların “pazar yeri işgali” karşılığı bağış yaptığı tespit edilmiştir. Ayrıca bu spor kulübüne pazar yeri işgali karşılığı bağış yaptırıldığının şüyu bulduğu, bu olaylardan pazar yeri tahsisi yapan belediye başkanlığının haberinin olmamasının mümkün olmadığı; kaldı ki bu konuda aracılık yapan üç kişi hakkında ceza davası açıldığı; belediye başkanlığının spor kulübünde değişik zamanlarda para aktarması yapması nedeniyle derneğin gelir gideri ile alakasının olduğu; dolayısıyla belediye başkanının olaylara muttali olduğu anlaşıldığından etik ihlali yaptığına karar verilmiştir.

 BAŞKANIN EŞİNİ SINAVSIZ MÜDÜR YAPMASI İLE BALDIZINA KOLAYLIK SAĞLAMASI ETİK DEĞİL

 Kurulun vermiş olduğu bu karar tam anlamıyla bir skandaldır. Dosyada adı geçen kişilerin … Belediye başkanı, başkan yardımcıları ve bazı birim müdürleri ile olan yakınlık durumları ile işe başlama yöntemleri, belediyede yaptıkları işler bir arada değerlendirildiğinde ortaya çıkan durumun halkın ve diğer belediye personelinin kamu hizmetine, kuruma ve makama olan saygı ve güveninde olumsuz duruma ve algıya sebep olduğu; Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri İle Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’in 10., 13. ve 14. maddelerinde düzenlenen etik davranış ilkelerine aykırı bir durum ortaya çıkardığı görülmektedir.

 Yine belediye başkanı …’in eşini müdür vekili olarak görevlendirmesi, baldızının ise eşinin birim amiri olduğu birimde görev yapmasını sağlaması; Belediye ile iş ilişkisi bulunan taşeron firma üzerinden kendi yeğenlerini belediyede çalıştırması; belediye başkan yardımcıları ile inceleme kısmında belirtilen birim müdürünün akrabalarının ise aynı şekilde taşeron firma üzerinden belediyede çalıştırılması konusunda önlem almaması; bu şekilde hem makama hem de kamu hizmetine olan güveni sarsacak, saygınlığı zedeleyecek, adalet ilkesine zarar verecek ve bu şekilde kamuda olumsuz bir algı oluşturacak işlem ve eylemlerde bulunduğundan dolayı etik ihlali yaptığına karar vermiştir.

 BAŞKANIN MAKAM ARACI, ETİK KURULU İHTİLAFA DÜŞÜRDÜ

 Kurul 15/03/2016 tarihli kararında lüks makam aracı konusunda kendi arasında ihtilafa düştü. Dört üyenin muhalefet şerhi yazdığı kararda kurulda neler oluyor ya da birileri korunuyor mu soruları akla gelmiştir.

 Kararda şu ifadelere yer verilmiştir; belediye başkanının kullanmış olduğu makam aracının piyasa değeri her ne kadar yüksek olsa da bu aracın satın alınmamış olması, kiralama maliyetinin piyasa şartlarına göre oldukça uygun olması; ayrıca belediyenin mali yapısı, bulunduğu konum ve sosyo-ekonomik durumu, temsil edilen makam ile belediyeye ziyarete gelen yerli ve yabancı heyet bir arada değerlendirildiğinde belediye başkanı …’ın kullanmış olduğu makam aracı yönünden etik davranış ilkelerine aykırı bir işlem ve eyleminin bulunmadığına esasta ve gerekçede oyçokluğu ile karar vermiştir.

 MUHALEFET ŞERHİNDE; “ŞEHRİN EMİNİ” EMİN OLMAK ZORUNDA

 Çelişkilerle dolu karara dört üye tarafından yazılan muhalefet şerhindeki ifadeler insanın aklına bazı düşünceleri getiriyor. Bu kararda; “….Karar gerekçesinde dahi olay bu şekilde nitelendirilmiş olmasına rağmen Belediyelerdeki genel uygulamanın bu yolda olduğu ve … Belediyesi’nin nüfusu, mali yapısı vb. özellikleri nedeniyle böyle bir aracı kullanmasının etik davranış ilkelerini ihlal etmediği sonucuna varılmıştır. Belediye başkanları, seçimle iş başına gelmiş şehremini (şehrin emini) makamında olmaları hasebiyle etik değerlere herkesten daha fazla dikkat etmek zorundadır. Hiçbir mazeret, etik davranış ilkelerinin ihlali için gerekçe yapılamayacağından ve olayda açık bir ihlal durumu söz konusu olduğundan etik kurallara aykırı davranılmadığına dair çoğunluk görüşüne ve bu istikamette oluşan karara katılmıyoruz” ifadelerine yer veriliyor. Önceki kararlarda kurulu övmemize rağmen maalesef bu kararın savunulacak bir tarafı yoktur ve kurula gölge düşürülmüştür. Anlaşılan o ki bu kararda sistem ciddi ciddi zorlanmıştır.”

0000
PAYLAŞTweet
ÖNCEKİ HABER

15 Temmuz sonrası alınan 200 hakim de dün ihraç edildi

SONRAKİ HABER

AİHM’ye referandum başvurusunda CHP’yi umutlandıran karar

BENZER HABERLER

Alevi katliamını küçümsedi, Hz. Ali’li poz verdi: AKP’li Leyla Şahin Usta’nın münafıklığı”
Manşet

Alevi katliamını küçümsedi, Hz. Ali’li poz verdi: AKP’li Leyla Şahin Usta’nın münafıklığı”

Ocak 13, 2026
Gözaltına alınan Ekrem İmamoğlu’nun ailesi: ‘Bir teröristi gözaltına alır gibi aldılar’
Manşet

İmamoğlu, iktidara geldiği ilk gün hâkim ve savcılara: “Kararlarınızda kanun ve vicdanınızdan başka referansınız olmasın”

Ocak 12, 2026
CHP lideri Özgür Özel, Erdoğan’a:“Bu fotoğrafa iyi bak ”
Manşet

CHP lideri Özgür Özel, Erdoğan’a:“Bu fotoğrafa iyi bak ”

Ocak 4, 2026
Babadan-oğul siyasetinde iflas: İnönü’den Bilal Erdoğan’a uzanan bir yolculuk
Manşet

Babadan-oğul siyasetinde iflas: İnönü’den Bilal Erdoğan’a uzanan bir yolculuk

Aralık 29, 2025
Ekrem İmamoğlu’ndan Erdoğan’a: Telaşın boşuna değil, gitme vaktin geldi
Manşet

AİHM, Ekrem İmamoğlu’nun tutukluluğunu ‘öncelikli’ inceleyecek

Aralık 26, 2025
Bilal Erdoğan’dan tasfiye itirafı: Hamdolsun o aydın sınıf tasfiye oldu, oluyor
Manşet

Bilal Erdoğan’dan tasfiye itirafı: Hamdolsun o aydın sınıf tasfiye oldu, oluyor

Aralık 26, 2025
  • All
  • Manşet
BM ifşa etti: Ticari yasağa rağmenTürkiye’den, İsrail’e 3 milyar dolarlık sevkiyat
Dış Haberler

BM ifşa etti: Ticari yasağa rağmenTürkiye’den, İsrail’e 3 milyar dolarlık sevkiyat

by zmnaus
Ocak 14, 2026
0

Türkiye’nin Mayıs 2024’te İsrail ile tüm ticareti durdurduğunu açıklamasına rağmen, Birleşmiş Milletler verileri İsrail’in Türkiye menşeli ithalatının devam ettiğini ve...

Adrese teslim kadro: DİB eski Başkanı Ali Erbaş, 29 Mayıs Üniversitesinde kadrosunda

Adrese teslim kadro: DİB eski Başkanı Ali Erbaş, 29 Mayıs Üniversitesinde kadrosunda

Ocak 14, 2026
AKP Türkiye’si: 8 yıldır bina ve hoca var, öğrenci yok

AKP Türkiye’si: 8 yıldır bina ve hoca var, öğrenci yok

Ocak 14, 2026
‘Adelaide Writers Week’ iptal: Avustralya’daki ‘Yazar boykotu’ kültürel tartışmayı alevelendirdi

‘Adelaide Writers Week’ iptal: Avustralya’daki ‘Yazar boykotu’ kültürel tartışmayı alevelendirdi

Ocak 14, 2026
Avustralyalı yazar Craig Silvey istismar suçlamasıyla mahkemede

Avustralyalı yazar Craig Silvey istismar suçlamasıyla mahkemede

Ocak 14, 2026
Ünlülere ‘uyuşturucu’ soruşturması: 2 kişi tutuklandı, Oktay Kaynarca  ve 3 kişi serbest

Ünlülere ‘uyuşturucu’ soruşturması: 2 kişi tutuklandı, Oktay Kaynarca ve 3 kişi serbest

Ocak 14, 2026

İLETİŞİM

info@zamanaustralia.com.au australiazaman@hotmail.com

Sydney Ofisi telefonu

+61 02 96496006

27 Queen Street Auburn NSW 2144 Australia

AVUSTRALYA REHBERİ

 

    • Yurtdışında yaşam şartları ve göçmen alan 8 ülke
    • Ücretsiz tercüme hizmetinden nasıl faydalanabilirim?
    • Avustralya Hakkında Genel Bilgi
    • Avustralya’daki Kutsal Kaya: Uluru
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM