Teknoloji devi Microsoft’un kurucusu Bill Gates, birkaç yıldır kişisel web sitesinden (www.gatesnotes.com) ‘yazın okunacak kitaplar’ listesi paylaşıyor.
Bu yaz için paylaştığı listede ‘öteki Amerikalıların’ hikâyeleri dikkat çekiyor. Gates, ‘Bu kitapların bazıları ana akımın dışında büyümenin nasıl bir şey olduğunu anlamama yardım etti’ sözleriyle, takipçilerini Amerika’daki göçmenlerin, farklı etnik ve dinî kökenden insanların hayatlarını anlamaya çağırdı.
1) Born a Crime (Suça Doğmak), Trevor Noah:
Trevor Noah, ABD’de son yıllarda öne çıkan komedyenlerden. The Daily Show isimli politik mizah programını yapıyor. Uzun yıllardır ‘beyazların tekelinde’ olmakla eleştirilen ‘Gece Şovu’ konseptini bir siyahî olarak başarıyla sürdürüyor. Bu anı kitabında da, iç savaş (apartheid) döneminde Güney Afrika’da geçmiş çocukluğunu anlatıyor. İsviçreli bir baba ve siyahî bir annenin çocuğu olarak, farklı siyahlarla beyazların çatıştığı bir ortamda neler yaşadığını aktarıyor.
2) The Heart, Maylis de Kerangal:
Geçirdiği kaza sonrası beyin ölümü gerçekleşen bir gencin ailesi, organlarını bağışlamaya karar verir. Hâlen atmaya devam eden kalp ölmek üzere olan bir kadına nakledilecektir. Bu cerrahî operasyonu ve birbirine bir organ nakliyle bağlanan iki hayatın hikâyesini şiirsel bir dille aktaran Maylis de Kerangal, özellikle kelimeleri kullanımı ve üslubuyla dikkat çekiyor.
3) Hillbilly Elegy, J. D. Vance:
Fakirlik ve çeşitli zorluklar içerisinde, Amerika’nın ‘unutulmuş bölgelerinden’ birisi olan Appalachia dağlarının eteklerinde büyüyen bir çocuğun hikâyesi. ‘Mutlu sonla’ biten romanda kahraman etrafındaki bütün engelleri aşarak Yale Hukuk Fakültesi’ne gitmeye hak kazanır. Fakirlik çoğu zaman tek problem değildir, kültürel farklılıklar ve ailevî sıkıntılar da hayatı zorlaştıran etkenler hâline gelir.
4) Homo Deus, Yuval Noah Harari:
Son yılların en çok okunan yazarlarından Yuval Noah Harari, daha önce Homo Sapiens ile çok konuşulmuştu. İnsanlığın hikâyesini farklı bir şekilde ele alan Harari, Homo Deus’ta yapay zekâ gibi yeni teknolojiler eliyle insanlığın yeni bir aşamaya geçebileceğini savunuyor. Belki de, diyor Harari, kendi kendimize koyduğumuz hedeflere ulaştık ve artık yeni bir bakış açısına sahip olacağız. Bill Gates, Harari’nin bütün görüşlerine katılmasa da, kitabı ‘zihin açıcı’ bulduğunu söylüyor.
5) A Full Life, Jimmy Carter:
ABD’nin eski başkanlarından Jimmy Carter, Georgia’da suyu ve elektriği olmayan bir evde başlayıp Washington’daki Beyaz Saray’a uzanan hikâyesini anlatıyor. Bill Gates, toplumun kurumlara ve yöneticilere güveninin bir hayli düştüğü böyle bir dönemde kitaptaki anekdotların çok önemli olduğunu savunuyor.TR724.COM