New York Times gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Washington ziyareti sırasında Türk büyükelçiliği binası çevresinde, korumaların protestoculara müdahalesi nedeniyle iki ülke arasındaki bir silah anlaşmasının riske girdiğini yazdı.
The New York Times gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyareti sırasında Erdoğan’ın korumalarının da aralarında bulunduğu kişilerin “Demirtaş’a özgürlük” dövizleri taşıyan protestoculara saldırması sonrası başlayan olayların iki ülke arasındaki 1.2 milyon dolar değerindeki “yarı otomatik silah satış anlaşmasının” geleceğinin belirsizliğe sürüklediğini duyurdu.
BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre, anlaşmayı durdurabilecek hatta sonlandırabilecek derecede siyasi nüfuzu bulunan bazı üst düzey politikacıların devrede olduğu belirtildi.
Haberde ABD’li siyasilerin, saldırıya karışan korumalar hakkında işlem başlatılmasını istediği, Türkiye’nin ise korumaların olaydaki rolünü reddettiği ayrıntısı da yer aldı.
Sig Sauer marka 1600 silahın, aracı kurum olan Makine Kimya Endüstrisi’ne satılacağı, sonrasında da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın korunmasında kullanılmasının olası olduğu da haberde belirtiliyor.
Gazete, satışla ilgili yorum almak istediği ABD Dışişleri’nin açıklama yapmayı reddettiğini, Türkiye Büyükelçiliği yetkililerinin ve Sig Sauer temsilcilerinin de yorum yapmaktan kaçındığını yazdı.ABD’deki Silah İhracını Kontrol Yasası’na göre, tüm satışlar Dışişleri Bakanlığı onayıyla yapılıyor. Bakanlığın da “eğer bu satışlar belli bir meblağın üzerinde” ise Kongre ve Senato üyelerini bilgilendirmesi gerekiyor.
New York Times’ın ulaştığı belgeye göre, Bakanlık 15 Mayıs’ta bu bilgilendirmeyi gerçekleştirdi. Ertesi gün ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Washington ziyareti ve Türk büyükelçiliği önündeki kavga yaşandı.
Haberde Maryland Senatörü Ben Cardin’in satışla ilgili çekincelerini kaleme aldığı bir mektubu ABD Dışişleri’ne ilettiğini bildirdi. New York Times, olayların Washington çevrelerinde yarattığı sıkıntı nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’nın, tartışmaları büyütmemek adına anlaşmayı dondurulabileceğini ve hatta iptal edebileceğini iddia etti. Haberde ABD Dışişleri Bakanlığı’nın kavga konusunda “adım atma baskısı” altında olduğu ifadesi de yer aldı. Gazete ayrıntılı bir şekilde video incelemesini yaptığı kavgaya çoğu koruma en az 24 kişinin katıldığını iddia ediyor.ABD Dışişleri Bakanlığı’nın konu ile ilgili başlattığı soruşturma devam ediyor.