Ramazan ayında manevi olarak tazelenmenin yanında nasıl beslenmeliyiz ki bedenimizi de tazelemiş olalım?
Oruç ile geçirilen Ramazan ayı, aynı zamanda en güçlü detokslardan biri. Her ibadetimizin bizi ruhen, bedenen, aklen yenilediği gibi bu ibadetimizde de sonuç aç kalmak değil, bizim için tazelenmek demek. Ancak iftar ve sahurlarda maalesef ipin ucu kaçırılıyor.
Uzmanlar sağlık yönünden de daha verimli bir Ramazan geçirmeniz için şu önerilerde bulunuyor:
-Lokmaları az miktarda alın ve yavaş yavaş çiğneyin.
-Sahurda yağlı yemekler yerine kahvaltı tercih edin. Kahvaltıda tüketeceğiniz peynir, yumurta protein kaynağımız, domates, salatalık gibi mevsim yeşillikleri sebze kaynağımız, ekmek veya pide ise karbonhidrat kaynağımız, ceviz veya badem tüketerek lif ve yağ kaynağımız sağlanmış olacaktır. Ayrıca tüketebileceğimiz bir porsiyon meyve (tercihen 1 küçük boy muz olabilir) gün boyu açlık hissetmememize yardımcı olur. Laktoz intoleransı olmayan kişilerde sahurda içine 1 çay kaşığı tarçın eklenerek tüketilecek bir bardak süt, ertesi gün kan şekerinizin regüle olmasına yardımcı olacaktır. Sahurda zeytin tüketmek, tuz içeriği yüksek olduğundan dolayı ertesi gün susamanıza neden olabilir.
-İftarda orucumuzu bir hurmayla açıp mutlaka sıvı besinlerle (çorba, komposto gibi) yemeğe başlayın. Uzun bir dinlenmenin ardından rahatlayan midemize bir anda yemeklerle savaş açmayın.
-İftarda ağır ve yağlı yemekler yerine hafif sebze yemekleri veya orta yağlı et yemeklerini tercih edin. Soframızda bulunacak olan bir kase yoğurt, içinde bulunan probiyotikler ile sindirim sistemimizi rahatlatacaktır.
-Mide problemi yaşayanlar için yoğurdun veya salataların içine konulacak olan taze nane, midenin bir nebze rahatlamasına yardımcı olacak güce sahip.
-Uzun süre açlıktan sonra çok şekerli besinler tüketme isteği oluşur. Ancak şerbetli tatlılar yerine dondurma veya sütlü tatlıları tercih etmek, kalorik açıdan daha tatmin edicidir.
-Bol su tüketimi vücutta oluşacak ödemi atmaya, uzun süre çalışmayan böbrekleri çalıştırmaya yardımcı olacağı için daha da önem kazanıyor.
-Yemek yedikten sonra televizyon karşısına geçip oturmak yerine evde bile olsa küçük bir aktivite, hareketlilik sindirime yardımcı olacak, yemek sonrası oluşabilecek olan rehaveti engelleyecektir.
-İftardan yaklaşık 1-1,5 saat sonra tatlı veya meyve tüketimi midenin hemen şişmesine engel olacaktır.
-Sahuru yaptıktan sonra hemen yatmak ertesi sabah mide ağrılarına sebep olacağı için sahurdan en az 1 saat sonra uyumak ertesi gün mide problemleri yaşamanıza engel olur.
-Su ihtiyacımızı karşılamaya yardımcı olmak için kavun, karpuz gibi sulu meyveler yiyin.
-Az şekerli veya şekersiz kompostoları veya hoşafı, asitli içeceklerin yerine tercih edin.
-Sebzelerden enginarı sofranıza ekleyerek karaciğer ve böbrek detoksu yapabilir, kan yağlarınızı düşürebilirsiniz.