İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun uysal bir tonda ‘yanlışlık oldu’ diyerek Alman mevkidaşını aradığı, ayrıca Türkiye’nin ‘teröre destek’ verdiği şüphesiyle hazırladığı Alman şirketleri listesini resmen geri çektiğini açıklandı.
Almanya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, Türkiye’nin ‘teröre destek’ verdiği şüphesiyle hazırladığı Alman şirketleri listesini resmen geri çektiğini açıkladı.Sözcü, Türkiye’nin, Alman şirketlerine Türkiye’den soruşturma olmayacağı sözünün verildiğini belirtti.
Berlin’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Alman İçişleri Bakanı Sözcüsü Tobias Plate, Alman ve Türk içişleri bakanlarının Pazartesi erken saatlerde Türkiye’nin terörizmin finansmanı yönündeki soruşturmasının bir parçası olarak Interpol aracılığıyla Almanya’ya ilettiği yaklaşık 700 Alman şirketini içeren listeye yönelik talebi ile ilgili telefon görüşmesi yaptığını açıkladı.
Plate, Türk İçişleri Bakanı’nın konunun bir iletişim problemi olduğunu söylediğini belirtti. Türkiye’nin Almanya’da ya da Türkiye’deki Alman şirketlerini soruşturmadığını belirttiğini söyleyen Plate, Türkiye’nin Alman şirketleri ile ilgili yeni suçlamalar yöneltip yöneltmediği konusunda bilgi sahibi olmadığını belirtti.
Geçen hafta Alman basınına konuşan yetkililer, Türkiye’nin yaklaşık 700 Alman şirketi ile ilgili kendilerine bir liste ilettiğini söylerken, Türk yetkililer böyle bir liste olmadığını belirtmişti. İddiayı ilk olarak Die Zeitgazetesi duyurmuştu; listede Almanya’nın önde gelen şirketleri Daimler ve BASF AG’nin de bulunduğu öne sürülmüştü. Reuters dünkü haberinde, güvenlik kaynağının verdiği sayının Zeit’ın duyurduğunun 10 katı olduğuna dikkat çekti.
Alman Spiegel Online‘in haberine göre ise, Ankara’nın Interpol üzerinden yolladığı, 681 Alman şirketin adı bulunan terör listesinin “yanlışlık oldu” diye geri çekildiği iddia edildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Alman mevkidaşı Thomas de Maizière’i arayarak “Yanlışlık oldu. Biz Alman şirketlere karşı soruşturma yapmıyoruz” dediği ifade edildi. Spiegel Online, Soylu’nun “uysal bir tonda olduğunu ve listenin tamamen yanlış anlaşıldığını” söylediğinin altını çizdi.
Edinilen bilgiye göre Mayıs ayında Türkiye, İnterpol aracılığıyla Almanya’ya 681 Alman firmasının adını vermişti. Aralarında endüstri devlerinden BASF ve Daimler’ın Gülen hareketini desteklediğini iddia etmişti. Haftasonu Türkiye bu listeyi resmi olarak Interpol’den geri çekti.Diğer yandan Almanya Ekonomi Bakanlığı Sözcüsü, Türkiye’yle karşılıklı önlemlerin hala incelenmekte olduğunu belirtti.