Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 17 Ağustos depreminin 18’inci yıldönümünde kentsel dönüşümü değerlendirirken rantın varlığın kabul etti.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 17 Ağustos depreminin 18’inci yıldönümünde, kent merkezindeki riskli binaların kaldırılmasından 0,50 emsal artışı ile riskli sitelerin yenilenmesine kadar hayata geçirilen çalışmaları değerlendirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ‘Rant varsa insan hayatı için var’ dedi.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kentsel dönüşümün hızlanması için Büyükşehir Belediye Meclisi’nin aldığı 0.50 emsal artışı karanın ilk uygulandığı yer olan Nilüfer Sitesi’nde düzenlenen basın toplantısında, Bursa’dan geçen fay hatlarını, depreme karşı alınan önlemleri ve kentsel dönüşüm konusunu tüm yönleriyle ele aldı.
Altepe, Bursa?nın deprem riski en yüksek bölgede yer aldığını hatırlattı. Olası bir depremden en az hasarla kurtulmak için kamu kurumlarından özel sektöre hatta Bursa?da yaşayan her bir vatandaşa önemli sorumluluklar düştüğünü dile getiren Başkan Altepe, 1939 yılında 838 hektar olan yerleşim alanın 2016?da 16 bin 397 hektara çıktığını ve Büyükşehir Belediyesi olarak deprem konusuna özel bir hassasiyet gösterdiklerini vurguladı.
12 BİN DAİRE YIKILDI, YERİNE 17 BİN DAİRE YAPILACAK
Çevre düzeni stratejik planından zemin sınıflaması ve sismik tehlike değerlendirmesine kadar gerekli her türlü bilimsel çalışmanın yapıldığına değinen Başkan Altepe, her an gelebilecek olan depremi en az hasarla atlatmak için her türlü çalışmayı yaptıklarına işaret etti.Başkan Altepe, ‘Şu anda, Bursa’da kamulaştırarak yıktığımız alanları, yol, spor tesisi, park, çocuk oyun alanı gibi projeler için kullanıyoruz. Göç ve hızlı nüfus artışına paralel olarak kent merkezindeki yoğun yapılaşma nedeniyle birçok mahalle sosyal donatı alanından mahrum kaldı. Böylelikle yıkılma riski bulunan binaların bulunduğu yerler, yoğun yapılaşmadan uzak, rekreasyon alanları ve yollar olarak kente kazandırılıyor. Sadece bu çalışmalar için kamulaştırıp, yıktığımız bina sayısı 4100’ü aştı dedi.
Uyguladıkları 0.50 emsal artışını konutlar için de uygulamak için meclis kararı aldıklarını hatırlatan Başkan Altepe, bu uygulamadan sadece riskli binaların yararlandığının altını çizdi. Her siteye de 0.50 emsal artışı verilmediğini ifade eden Başkan Altepe, ‘Sitenin durumuna göre 0.10, 0.20, 0.35 gibi emsal uygulaması yapılıyor. Bugüne kadar verdiğimiz emsal artışı oranı ortalaması 0.35. Halen 235 sitenin dosyası geçti. 12 bin daire yıkıldı ve yerine 17 bin daire yapılacak. İki yılda 5 bin daire artışı ortalama 20 bin nüfus demek. Yani yılda 10 bin nüfus artışını karşılayacak konut yapılmış. Oysa Bursa?da nüfus yılda 50 bin artıyor. Yani nüfus artışının 5’te 1’ini bile karşılamayan bir yoğunluktan söz ediyoruz. Otopark sorununu yer altında çözüyoruz. Böylelikle yer üstü yeşil alan ve sosyal donatı alanı olarak kalıyor. Sadece insan hayatı ve otopark olarak düşündüğümüzde bile bu uygulama büyük avantajlar sağlıyor. Ortada bir rant varsa tamamen insan hayatı için var diye konuştu.
“KİMSE FRENE BASMAMALI”
Şehrin yaşanılmaz hale geleceği ve yatay büyüme olması gerektiği şeklindeki iddiaları da yanıtlayan Başkan Altepe, otopark sorunu çözülmüş, yeşil alanı ve sosyal donatı alanları olan yenilenen bu sitelerde 100 bin TL’ye satılamayan dairelerin 500 bin TL’ye yükseldiğini, herkesin ‘yaşanılamaz hale geliyor’ denilen bölgede yaşamak istediğini söyledi.
Tüm vatandaşların daha kaliteli ve güvenli konutlarda yaşamak istediğini vurgulayan Başkan Altepe, ‘Bursa’da yatay büyüme için yeterli alanımız yok. Bursa’nın yüzde 50’si orman. Kalan kısımlar da ya Sit alanı ya da verimli tarım toprağı. Meyve bahçelerini yapılaşmaya açmamız mümkün değil. Yani yapılaşma alanımız sınırlı ancak iyi kullanırsak bu alan bize yeter. Kentsel dönüşüm hızla devam etmeli. Kimse frene basmamalı dedi. (DHA)