Bu videoda ilk kez göreceğiniz sebzeleri ve meyveleri derledik.
İşte bu da çayote diye bir sebze. Görünüşü bibere benziyor ama aslında bir kabak türü. Bunun da anavatanı Güney Amerika ancak Avustralya ve Yeni Zelanda da yetiştiriliyor.
Bu meyvenin adı boynuzlu kavun. Afrika’da yetiştiriliyor. Yerliler buna kiwano diyor. Dışı sarı bir kabukla kaplı ve boynuza benzeyen yumuşak dikenlere sahip. İçi daha çok salatalığa benziyor. Salatalıkla muz karışımı bir lezzeti var.
Bu da kara sapote meyvesi. Bizdeki Trabzon hurmasına çok benziyor. Ancak farklı bir tür. Bu meyvenin en dikkat çekici özelliği tadının ve görünüşünün çikolata gibi olması. Hatta Meksika’da bunu çikolata diye yiyorlarmış. İlginç bir söylentiye göre büyük çikolata üreticileri satışları düşmesin diye bu meyvenin üretimini durdurmaya çalışıyormuş.
Tuhaf görünümlü bu meyveye ise “Buda’nın eli” deniyor. Aslında bir tür limon. Ama içinde bildiğimiz limon gibi sulu bir kısım yok. Kabukları yemek ve içeceklere tat vermek için kullanılıyor.
Buysa kanistel. Yumurta meyvesi de deniyor. Haşlanmış yumurta sarısına benzeyen bir kıvamı var. Meksika’ya özgü bir meyve olan kanistel genellikle puding ve tatlılarda kullanılıyor.
Feijoa da Güney Amerika’ya özgü diğer bir meyve. Kivi boyutunda. Etli kısmının çilek ve ananas karışımı bir tadı var.
Bu da Fransa’da ve bazı Asya ülkelerinde çok sevilen bir yiyecek. Bir tür eğrelti otu filizi olan bu sebzeye sarmal yapısı yüzünden “keman başı” deniyor.
Sırada Meksika turbu ya da Meksaka pataesi olarak da bilinen jicama var. Turp ve pataes karışımı bir tada sahip. Salatalara ve yemeklere katılıyor.
Bu da kalamansi adındaki lime ve mandalina karışımı bir Asya meyvesi. Çok ekşi bir tadı var. Bu nedenle alıp doğrudan yemek pek mümkün değil. Limonata yapımında ve soslarda ekşilik vermesi için kullanılıyor.
Bu da monstera deliciosa (monstera delisi-yosa) meyvesi, yani bizim bildiğimiz adıyla deve tabanı bitkisi meyvesi. Doğru duydunuz. Aslında deve tabanı Türkiye’de de birçok evde süs bitkisi olarak var ama meyvelerini kimse yemiyor.Güney Amerika ve Güneydoğu Asya’daysa deve tabanı meyveleri gayet popüler.
Siz yine de bir bilene danışmadan bilmediğiniz bir şeyi yemeye çalışmayın.
Buysa Rollinia meyvesi. Dışı sert dikenli bir kabukla kaplı. Etli kısmıysa tatlı ekşi bir tada sahip.Buna da gül elması deniyor. Aslında bir tür elma. Ancak kokusu güle benziyor. Görüntüsü de bildiğimiz elmalardan farklı.
İşte bu da ugli meyvesi. Üzüm, portakal ve mandalina karışımı bir tadı olduğu söyleniyor. Bir tanesi günlük C vitamini ihtiyacının tamamını karşılayabiliyor.