BBC muhabiri Mark Lowen, Türkiye’nin IKBY’de yapılan bağımsızlık referandumuna sert tepki göstermesinin kamuoyuna yönelik olduğunu, ancak hükümetin bölgeyle istikrarlı ve iyi ilişkiler istediğini savundu.
Ingiliz özerk yayın kuruluşu BBC, Türkiye’nin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) bağımsızlık referandumuna karşı tepkisini değerlendirdi. BBC muhabiri Mark Lowen, ‘hükümetin milliyetçi, tabanını memnun etmek için kamuoyu önünde sert bir söylem kullandığını ancak kapalı kapılar ardında istikrar istediğini’ yazdı. Lowen, “Türkiye’nin söylemleri kısmen şov amaçlı” dedi.
‘KAPALI KAPILAR ARDINDA DÜŞMANCA DAVRANILMIYOR’
Lowen yazısında, Türkiye’nin, bağımsızlık referandumunu ‘vahim bir hata’ olarak nitelendirmiş ve ‘iç savaşa yol açabileceği’ni savunmuş olmasını hatırlattı. Tankların sınıra gönderilmesini ve Irak ve Suriye’ye asker gönderilmesini öngören tezkerenin mecliste oylanmasını tabanına dönük bir politika olarak yorumlayan Lowen, “Ankara kapalı kapılar ardından bu kadar düşmanca davranmıyor” dedi.
‘IRAK KÜRDİSTANI’NDA 1300 TÜRK ŞİRKETİ VAR’
Yazıda Türkiye ve IKBY’nin iyi ilişkilerine de değinildi.IKBY’nin bölgedeki petrolü Türkiye üzerinden ihraç ettiğinin vurgulandığı yazıda ayrıca bölgedeki Türk şirketlerinin sayısının 1000’i aştığı belirtildi: “Türkiye üzerinden her gün yüz binlerce varil petrol ihraç eden Kürdistan Bölgesel Yönetimi’yle güçlü bir ilişki inşa etti. Irak Kürdistanı’nda 1300 Türk şirketi faaliyet gösteriyor, ki Erbil Havalimanı’nı da onlar inşa etti.”
Lowen yazısının devamında referandum nedeniyle yaptırım tehdidinde bulunulmuş olsa da, petrol ihracatının ve THY’nin uçak seferlerinin sürdüğünü kaydetti.
‘TÜRKİYE’NİN SÖYLEMLERİ ŞOV AMAÇLI’
IKBY’nin, Irak’ın kuzeyinde faaliyet gösteren PKK’ya muhalif olmasından da Türkiye’nin hoşnutluk duyduğunu belirten Lowen “Tüm bunlar, referandum sonucu ne olursa olsun, Türkiye’nin söylemlerinin kısmen şov amaçlı olduğuna, kapalı kapılar ardında esasında istikrar ve ikili ilişkileri sürdürmek istediğine işaret” yorumunda bulundu.