ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Amerika’nın Türkiye’ye vize sınırlaması kararının Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı’yla eşgüdümlü alındığını söyledi.
Günlük basın brifinginde Türkiye’yle ABD arasındaki vize krizine ilişkin soruları yanıtlayan Nauert, gerilimin yumuşamasını ümit ettiklerini ancak Amerika’nın Türkiye’deki diplomatik misyonlarında iki yerel çalışanın tutuklanmasından hayal kırıklığı duyduklarını belirtti.
Dışişleri Bakanlığı olarak yabancı ülkelerdeki misyon temsilciliklerinde görev yapan yerel çalışanlara verdikleri önemi vurgulayan Nauert, Türkiye’deki iki farklı temsilciliklerinde iki çalışanlarının tutuklanmasının yanında, üçüncü bir çalışanın da resmen tutuklanmasa da ifadeye çağrıldığına dikkati çekerek, “Bu eylemler bizim açımızdan ciddi ölçüde rahatsız edici. Oradaki durumdan çok endişeliyiz” ifadesini kullandı.
Nauert, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass’ı hedef alan açıklamalarının sorulması üzerine, Bass’a sahip çıkarak, “Büyükelçimiz işleri tek taraflı yapmaz. Büyükelçilerimizle, özellikle de Büyükelçi Bass’la yakın işbirliği içerisindeyiz. Her zaman çok yanıt veren bir kişi oldu. En iyi büyükelçilerimizden biri. Türkiye’de harika bir iş çıkardı. Sadece Dışişleri Bakanlığı değil; Beyaz Saray’ın da tam desteğine sahip” diye konuştu.
Sözcü Nauert, vize sınırlaması kararına ilişkin, “Dışişleri Bakanlığı ve Beyaz Saray’la koordine edildi” dedi.Türk hükümetine, “Burada neler oluyor? Çalışanlarımıza karşı bu davranışla neyin peşindeler?” sorusunu soran Nauert, tutuklanan yerel çalışanların güvenlik işbirliği alanında çalıştıklarını söyledi. Nauert, “Türk hükümetinin 200 bin civarında kişiyi gözaltına aldığını, onları sadece darbeyi kışkırtmakla değil, aynı zamanda Gülen hareketini desteklemekle suçladığını biliyoruz. Yerel çalışanlarımız, en azından bu üç kişinin görevlerinin bir parçası da, güvenlik yetkilileriyle beraber çalışmak. Bu da onların güvenlik yetkilileri ve diğer görevlilerle sürekli telefonda olmalarını gerektiriyor. Türk hükümeti yerel çalışanlarımızın bunu yapma yeteneğini sorgulamaya başladığında bu konu hakkında bizde çok ciddi sorular uyanır” diye konuştu.
Nauert, ABD misyonu personelinin “Türk hükümetinin kendilerini suçladığı hususlara karıştığı yönünde herhangi bir kanıt görmediklerini” de vurguladı.Sözcü Nauert, “Özellikle bir NATO müttefikiyle yakın güvenlik işbirliğine sahip olabilmek çok önemli. Çalışanlarımızı, güvenlik koordinasyonundan sorumlu olan çalışanlarımızı tutuklamaya, gözaltına almaya başladıklarında bu bizim açımızdan büyük bir endişe oluşturur ve bu nedenle bu adımı attık” dedi.
Nauert, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın diğer ülkelerle olduğu gibi Türkiye’yle de ilişkilerini geliştirmesini umduğunu ancak “Türk hükümetinin attığı adımla birlikte bu konuda soru işareti oluştuğunu” söyledi. Yeni vize başvurularını askıya aldıklarını ancak geçerli vizeye sahip olanların ABD’ye girişlerinde sakınca bulunmadığını belirten Nauert, “Vize sınırlamasını kaldırmak için Türkiye’den ne yapmasını bekliyorsunuz?” sorusunu, “(Tutuklanan yerel çalışanlara) Avukatlarına erişim izni vermeleri iyi bir başlangıç olur. Bildiğimiz kadarıyla şu ana kadar avukatlarına erişimleri olmadı” diye yanıtladı.