Uluslararası polis teşkilatı Interpol, Türkiye’nin siyasi gerekçelerle teşkilatı ‘suistimal ettiği’ iddiasını gündemine aldı.
Hürriyet’ten Güven Özalp’ın haberine göre Interpol’ü harekete geçiren Avrupa Birliği’nden (AB) gelen talep oldu.Vatandaşı gazeteci ve yazarlar hakkında Türkiye’nin talebi üzerine kırmızı bülten çıkarılmasının ardından Almanya ve İsveç, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ederica Mogherini’ye mektup göndererek AB’nin devreye girmesini istedi.
Avrupa Parlamentosu’nda (AP) konuşan AB Dönem Başkanı Matti Maasikas da kırmızı bültenlerin siyasi amaçlarla kullanılmasının ‘ciddi endişe kaynağı’ olduğunu söyledi.
‘Kötüye kullanım varsa tutuklama’
Maasikas, bülten sayısında artış olduğuna dikkati çekerek“Kırmızı bülten hiçbir zaman iade kararına temel oluşturamaz. Yargı süreci gerekiyor” diye konuştu.
AP Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komisyonu Başkanı Claude Moraes ise Rusya, Çin ve İran gibi demokrasisi ezelden beri tartışmalı olan ülkelerin yanına Türkiye’yi de ekledi:“Interpol bültenleri siyasi muhaliflerin taciz edilmesi ve yakalanması için kullanılıyor.”
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi de (AKPM) bültenin kötüye kullanımına dair şüphe oluştuğu durumlarda tutuklama yapılmamasını talep etti.
Interpol’ün gündeminde
Interpol, AB’den gelen taleple 26-29 Eylül’deki genel kurulunda konuyu görüştü. Ayrıca 20 Kasım’da AB ile Interpol arasında düzenlenecek üst düzey toplantıda önemli gündem maddeleri arasında Türkiye’nin kırmızı bülteni suistimal iddiası yer alacak.
Tüzüğe göre yasak
Interpol tüzüğüne göre teşkilatın siyasi kullanımı yasak: “Teşkilatın, siyasi, askeri, dini ve ırki karakterli faaliyetlerde bulunması ve bunlara müdahale etmesi tamamıyla yasaklanmıştır.”