Çin’in Google’ı olarak bilinen Baidu’nun CEO’su Robin Li, Well Street Journal Gazetesinin düzenlediği teknoloji etkinliğinde, gelecek yıl Çin’de sürücüsüz otobüsler kullanmayı planladıklarını anlattı.
2019’da yarı otomatik pilot sistemli araçlar üreteceklerini aktaran Robin Li, 2021’de ise tamamen otomatik pilotla hareket eden araçlara sahip olunabileceğini belirtti. Baidu, gelirinin yüzde 15’ine tekabül eden 1,5 milyar doları her yıl sürücüsüz araçların geliştirilmesi için harcıyor.
Sürücüsüz araç teknoloji, özellikle Elon Musk’ın ürettiği Tesla otomobillerin başarısıyla birlikte, revaç bulan teknolojik ürünlerin başında geliyor. Ford ve Daimler gibi geleneksel araba üreticilerinin yanı sıra, Google, Intel ve Microsoft gibi teknoloji şirketleri de bu alanda yatırımlar yapıyor.
General Motors’un sahibi olduğu Cruise Automation şirketi, gelecek yıl New York’un en kalabalık yeri olan Manhattan’da sürücüsüz araçları test edeceklerini duyurmuştu. Uber ve Lyft gibi şehir taksi hizmetlerinin yerini alan uluslararası şirketler de, bütün operasyonlarını sürücüsüz araçlar üzerinden yürütmenin hayalini kuruyor.
Yakın zamanda Apple’ın da bu alanda yatırım yapmaya başladığı ve kısa süre içinde sürücüsüz araçların test sürüşlerine start verebileceği ortaya çıktı. Google’ın şu andaki büyük projesi ise Yapay Zekâ sistemlerini toplumsallaştırmak. Şu anda teknoloji pazarı akıllı cep telefonları üzerinden ilerliyor. Son Google konferansında konuşan CEO Sundar Pichai ise ‘Yapa Zeka öncelikli’ bir dünya kurmanın peşinde.
Tabi Yapay Zekâ konusundaki çekinceler ve bugüne kadar hem Facebook hem de Google’ın Yapay Zekâ algoritmalarındaki hatalar, bu alanda henüz beklenen gelişimin sağlanamadığını gösteriyor. Tesla Motors’un sahibi Elon Musk da, Yapay Zekâ’nın Kuzey Kore’den bile tehlikeli olduğunu söyleyerek dikkatleri bu yöne çekmişti.