MURAT KANİ, AMSTERDAM
Mültecilerin uğradığı zulüm ve beraber yaşam üzerine mağdurların çizdiği resimlerden oluşan sergi Hollanda’da açıldı. 40 el yapımı resim, Amsterdam’daki Boost Vakfı salonunda ziyarete açıldı.
Mülteciler İnisiyatifi tarafından organize edilen sergide, 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra ülkelerinden, ailelerinden, ana-babalarından, sevdiklerinden, çocuklarından ayrılmak zorunda bırakılanlar ve onların çocuklarının çizdiği resimler de yer alıyor. Sergiye yakın ilgi gösteren Hollandalı ziyaretçiler yaşanan dramlara şahitlik ettiklerini dile getirdi. Bosst Vakfı Koordinatörü Ramon Sculeipen da misafirlerin resimlerden çok etkilendiklerini kaydetti.
Sergi ile ilgili bilgi veren resim sanatçısı Kik Janssen 40 adet el çizimi tablonun etkinlikte sergilendiğini söyledi. Ülkelerinde insanca yaşama imkanı kalmayınca Hollanda’ya sığınan insanların değişik kamplarda yaşadığını, yerel dilleri öğrenip mesleklerini icra etmeye çalıştıklarını belirten organizatörler, serginin amacını ‘Herhangi bir parti taraftarlığı veya düşmanlığı yapmadan insan hakları ihlallerine dikkat çekmek istiyoruz. Din, inanç, kültür ve ideoloji ayrımı yapmadan, OHAL’in her insanı etkileyebileceğini ve her an herkesin mağdur olabileceğini göstermek istiyoruz.’ şeklinde açıkladı.
‘668 ÇOCUĞUN HAPİSHANEDE OLMASI KORKUNÇ BİR DURUM’
Türkiye’de 668 çocuğun hapiste olduğunu duyduğunda bunu ‘korkunç’ diye tanımladığını belirten Kik Janssen, tanıtım programında yaptığı konuşmada, ‘Bu resimleri çizenler kendi hayatlarını resmetti. Ağırlıklı olarak çocukların çizdiği el yapımı resimler. Özellikle hapishanelerde kalan aile ve çocukların dramlarını resim sergisinde görmek mümkün. Hollanda’ya farklı ülkelerden Türkiye, Suriye, Eritre, Somali ve Afganistan gelen mültecilere hoş geldiniz diyorum. Derneğimize resim atölyemize gelerek özgürce resimlerini sergileyebilirler.” ifadelerini kullandı
Özellikle Türkiye’den gelen mültecilerin resimlerinde gözyaşı ve hüznün hakim olduğuna işaret eden Janssen konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hapishanede ki çocuklar ve ailelerin dramları resimlerde yer alıyor. Ağlayan aileler, parçalanmış aileler yer alıyor. Bunun yanı sıra Türkiye’de işinden atılan gazeteciler ve onlara yapılan zulümler resim sergisinde yer alıyor. Burada özgürce resimlerini sergileyebilirler. Türkiye’de bunları yapmaları şimdilik zor. Özgür ülke olan Hollanda’da bunu yapabilirler.