Uluslararası medya ve ifade özgürlüğü örgütleri PEN International, ARTICLE 19, European Centre for Press and Media Freedom (Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi), European Federation of Journalists, (Avrupa Gazeteciler Federasyonu), Human Rights Watch (İnsan Hakları İzleme Örgütü), Index on Censorship International Press Institute ve Reporters Without Borders (Sınır Tanımayan Gazeteciler), tutuklu gazeteciler Mehmet Altan ve Şahin Alpay’ın AYM kararına rağmen tahliye edilmemesiyle ilgili açıklama yaptı.
Altan ve Alpay’ın davalarının tutuklanmalarından beri takip edildiğinin ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki davada da müdahil olunduğunun belirtildiği açıklamada, “Uluslararası örgütler, kararın uygulanmaması ve Türkiye’de hukukun üstünlüğünün uygulanabilirliğiyle ilgili dehşete düşmüştür” dendi.
“Alt mahkemenin Anayasa Mahkemesi tarafından alınan tarihi kararı uygulamamasıyla ilgili olarak ciddi kaygı yaşıyoruz” diyen PEN Direktörü Carles Toner, hukukun yasal ve ahlaki ilkelerinin alt mahkemenin kararı uygulamasını ve gazetecileri salıvermesini gerektirdiğini söyledi.
Hukukun üstünlüğüne ve yargının bağımsızlığına doğrudan saldırıdır
Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Genel Sekreteri Ricardo Gutierrez da yaptığı açıklamada, “Gazetecilerin Anayasa Mahkemesi’nin kararı uyarınca hemen serbest bırakılmasını talep ediyoruz. 13. ve 26. Ağır Ceza mahkemelerinin üst mahkemenin kararını uygulamayı reddetmesi, hukukun üstünlüğüne ve yargının bağımsızlığına doğrudan saldırıdır” ifadelerini kullandı.
Ne olmuştu?
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, tutuklu yazarlar Altan ve Alpay’ın kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine hükmetti. Kararın ardından avukatlar, Şahin Alpay’ın tahliye edilmesi için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurdu ancak mahkeme, Anayasa Mahkemesi’nin kararının henüz Resmi Gazete’de yayımlanmadığını gerekçe göstererek tahliye talebini reddetti. Mehmet Altan’ın avukatlarının İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptıkları tahliye talebi de, “Mehmet Altan hakkındaki tahliye kararının AYM’nin kısa kararından anlaşılamayacağı ve AYM’nin gerekçeli kararının henüz mahkemeye ulaşmadığı” gerekçe gösterilerek reddedildi.
A