• ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM
No Result
View All Result
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Home Genel Gündem

Gergerlioğlu: Hasta tutuklular cezaevlerinde kimsesiz

Mart 9, 2018
in Genel Gündem, KONUK YORUM
0
Görüntüleme
Share on FacebookShare on Twitter

artıgerçek.com’un Yazarı Ö.Faruk Gergerlioğlu, cezaevindeki dramları dile getirmeye devam ediyor. Gergerlioğlu:

Hasta tutuklular cezaevlerinde kimsesiz

Belki T.C. tarihinin cezaevleri açısından bu en kötü günlerinde eleştirileri geçiştirebilirler ama mızrak çuvala sığmıyor. Hastaların vicdan sızlatan durumları artık gözlerden kaçırılamıyor.

Adeta fışkırıyor, adeta patladı. Fışkıran, patlayan iyi bir şey değil. Türkiye cezaevlerinden bahsediyorum. Kapasitesinin üzerinde tutuklu ve mahkum barındıran, her gün yeni bir skandalın oluştuğu cezaevlerinden bahsediyorum.

İlk önce genel tablo. Bir haber. 

BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Hilal Yıldızdoğdu:Kıta kıta sürüldüm, dört ayrı kıtada sürgündüm

Hakime hanım AİHM önünde…

Hizmet’in paradigma değişimi…

“İHD, cezaevlerinde 402’si ağır bin 154 hasta tutuklu olduğunu, 20 bin tutuklunun ise yerde yattığını açıkladı. Adalet Bakanlığı’nın 2 Kasım 2017’de verdiği bilgilere göre cezaevlerinde toplam 228 bin 993 tutuklu/hükümlü olduğunu kaydedilirken, AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında ise tutuklu/hükümlü sayısının 59 bin 429 olduğunu hatırlattı. Türkiye’de toplam 386 cezaevinin olduğunu ve kapasitesinin 208 bin 830 olduğu belirtilen raporda, Adalet Bakanlığı verilerine göre 20 bin tutuklunun yerlerde yattığını söyledi.

Bunlar dehşet veren rakamlar. Çözümü için ne yapıldığını sorduğumuzda 60 tane yeni cezaevi yapılacağı söyleniyor. Yanlış okumadınız, 60 fabrika değil, 60 cezaevi. Ülkede hukuk giderek yok oluyor ve yargı bağımsızlığı ortadan kalkıyorsa değil 60, 600 cezaevi yapsanız yine de yetersiz kalır.

İşte size son gözaltında şüpheli ölümünü anlattığımız Gökhan Açıkkollu’dan sonra başka skandal bir vaka daha. 85 kg’dan 50’ye düşmüştü, tutukluydu, 45 dilekçe verdi, yüzüne bakmadılar, 60 gün sonra doktora gidebildi, ama çok geçti, ileri evre mide kanseriydi yakınları cok feryat etti, ettik, ama iş işten geçmişti. Son gunlerinde tahliye olan Deniz Hakan Şen 42 yaşında geçtiğimiz günlerde öldü, hesabını verebilecek var mı? Zannetmiyorum ama bu hesabın sorulması için ailesi harekete geçecek. Günlerce hastaneye sevk için bekleyen, revirde sıradan ilaçlarla geçiştirilen bir ağır hasta Deniz Hakan Şen. Sonunda koğuşta bayılıyor ve koğuştakiler kapıları yumruklayarak hastanın naklini istiyorlar. Deniz Hakan Şen’in yakınlarıyla ölümünden önce görüşmüştüm. Çok uzamış hastaneye sevk sürecinden sonra artık her şey çok geçti. Hasta tutuklu bir deri bir kemik haline gelmişti ve yakınları hastanedeki mahkum koğuşuna refakatçi olarak bile giremiyordu. Zaten büyük bir ihmal ve gecikme sonrası geciken bir teşhis vardı ve yakınları yine hastayı göremiyor, yanında duramıyordu. Yatalak hasta idrar sondasını kendisi değiştirmek zorunda kalıyor, son günleri çeşitli hastane mahkum koğuşlarında yalnızlık ve üzüntüyle geçiyordu. Sonunda ölümüne çok az süre tahliye edildi ve son nefesini evinde verdi. Bu kaçıncı vakaydı? Tahliye olan bir koğuş arkadaşıyla görüştüm, o da dertliydi, hem koğuş arkadaşının ölümünden duyduğu üzüntüyü anlattı hem de kendi sıkıntısını, ayağı kırılmış, 9 gün boyunca hastaneye sevk etmemişler, şimdi panik atak hastası olmuş. 

Ya hem hasta hem de yaşlı olan tutuklular? 70-80 yaşındaki hangi yaşlıyı anlatsam. Şeker hastası olduğu için büyük abdestini bile kaçıran Hacı Mustafa Türk’ün aylarca cezaevlerinde çektiği çileyi mi, 86 yaşında prostat kanseri Ali Osman Karahan’ın traji komik gerekçelerle koğuştan hücreye atılmasını mı, yoksa 75 yaşındaki Sise Nine’nin cezaevindeki hasta ve perişan halini mi?

İşte Sise Nine’nin çektiğinden bir kesit 

“Muş E Tipi Cezaevi’nden Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sürgün edilen Sise Nine’nin ring aracında 3 gün boyunca ilaçlarını almasına izin verilmediğini aktaran Gençtarih, Sise Nine ile yaptığı görüşmeyi şöyle paylaştı:

“Sise Ana elinde su şişesi ile görüşmeye gelmişti. Aşırı ağız kuruluğu yaşadığını ve akciğer, yüksek tansiyon, kalp ve idrar yolu rahatsızlıklarının arttığını söyledi. Kolunda uyuşmaların olduğunu ve baş ağrıları yüzünden yatamadığını belirtti. Muş’tan sürgün edilirken yanına eşyaları verilmeden apar topar getirilmiş. Şu an hiçbir ihtiyacını karşılayamadığını, koğuştaki arkadaşların yardımı ile banyosunu yapabildiğini kaydetti. Böylesine yaşlı bir kadını bu halde görmek beni çok rahatsız etti.”

‘SÜRGÜN SIRASINDA ÇOK ACI ÇEKTİM’

Gençtarih, Sise Nine’nin sürgün anında yaşadıklarını ise şu sözler ile aktardı: “Sise Ana sürgün sırasında çok acı çektiğini, saatlerce ring aracında bekletildiğini ve hiçbir şekilde kendisi ile ilgilenmediklerini söyledi. Bunları anlatırken de gözleri dolmuş ağlıyordu da bir yandan. Bu gördükleri için Sise Ana ‘Beni bu yaşta buralara layık görenler utansın. Ameliyat olmam gerekiyor. Ciğerlerimde yara oluşmuş, ameliyat olmam lazım ama doktor ameliyatı kaldırmaz dedi. Beni muayene eden her doktor cezaevi koşullarının uygun olmadığını söyledi ama kimse dinlemedi’ dedi.

Şakran cezaevindeki Emrah Celik’in durumunu yakinen biliyorum. % 86 görme bozukluğu, ağır depresyon ve adet bozuklukları yaşayan bir kadın. En küçük çocuğunun ayrılırken ağlamasına dayanamadığı için bir dahaki ziyarete getirilmemesi üzerine yavrusunun başına bir şey geldiğini düşünerek bayılan anne. Eşi de tutuklu ve 3 cocuk akrabalarda. Hem ağır sağlık sorunları, hem maddi sorunlar hem de belirsiz bir gelecek onları bekliyor. Daha ne olsun? Sağlık nedeniyle tahliye olması için tam görmez olmasını mı bekliyorlar? 

OHAL dönemi boyunca yüzlerce hasta tutukluyu gündem ettik, gerçekten hiçbir vicdanın kabul etmeyeceği haldeydiler ve ama yine cezaevindeydiler. Cezaevinde 1 ay karın ağrısı şikayetiyle sevk isteyen ve edilmeyen, edildiğinde de apandisitinin patladığı anlaşılan Medeni Arifoğlu’nu mu anlatsam, bir başkasını mı? Karaciğer nakli olan bu hasta bu gecikmenin bedelini büyük bir hayati tehdit altında, günlerce yoğun bakımda yaşam mücadelesi vererek geçirmişti. 

Daha onlarca vaka var ve yazı sınırlarını aşacağı için değinemiyorum.

Cezaevleri zaten insani bir ortam değil. Adı üstünde insanları cezalandırıyorsunuz ama ihmal veya başka nedenlerle hasta tutukluların hastalığının daha da artması kabul edilemez bir durum ve tahliye, ya tedavi edilemez aşamaya gelince ya da bilinci kaybolunca  gerçekleşiyor. 

Adalet Bakanlığı’na binlerce vaka bildiriliyor ve fakat büyük bir sessizlik hakim. Kimden, neyden çekiniyorlar, belki T.C. tarihinin cezaevleri açısından bu en kötü günlerinde eleştirileri sessizlikle geçiştirebilirler ama mızrak çuvala sığmıyor ve hasta tutukluların artan vicdan sızlatan durumları artık gözlerden kaçırılamıyor.

PAYLAŞTweet
ÖNCEKİ HABER

Pervin Buldan’dan Erdoğan’a: Siz kadınlar gününü kutlamayın

SONRAKİ HABER

Turkey hands down long prison sentences to 25 journalists on terror charges

BENZER HABERLER

Hilal Yıldızdoğdu:Kıta kıta sürüldüm, dört ayrı kıtada sürgündüm
KONUK YORUM

Hilal Yıldızdoğdu:Kıta kıta sürüldüm, dört ayrı kıtada sürgündüm

Temmuz 3, 2025
Hakime hanım AİHM önünde…
KONUK YORUM

Hakime hanım AİHM önünde…

Temmuz 2, 2025
Hizmet’in paradigma değişimi…
KONUK YORUM

Hizmet’in paradigma değişimi…

Haziran 19, 2025
Bayağılık ve taşlaşma üzerine!
KONUK YORUM

Bayağılık ve taşlaşma üzerine!

Haziran 15, 2025
Hizmet Hareketi’ne saldırmanın dayanılmaz hafifliği!
KONUK YORUM

Hizmet Hareketi’ne saldırmanın dayanılmaz hafifliği!

Mayıs 29, 2025
Hükümetle, Hizmet Hareketi nasıl barışır?
KONUK YORUM

Hükümetle, Hizmet Hareketi nasıl barışır?

Mayıs 28, 2025
    • All
    • Manşet
    Pervin Buldan: Bizim için barış, dünyadaki tüm makamlardan daha değerlidir
    Manşet

    AKP’li Cumhurbaşkanı’na yalanlama:DEM, “AKP-MHP ittifakına katıldı” yorumlarını reddetti

    by zmnaus
    Temmuz 13, 2025
    0

    AKP’li Cumhurbaşkanı  Erdoğan'ın AKP, MHP ve DEM Parti üçlüsü ile "birlikte yol yürümeye karar verdikleri" şeklindeki açıklaması Ankara'da üçlü ittifak...

    Gergerlioğlu’dan zulme tepki: Yasaya rağmen yine bir bebek cezaevine girdi

    Gergerlioğlu’dan zulme tepki: Yasaya rağmen yine bir bebek cezaevine girdi

    Temmuz 13, 2025

    Gazeteci Taha Akyol: Göreceksiniz, Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ tahliye edilecektir

    Temmuz 13, 2025
    AKP’li Bakan Yerlikaya, kendini yargı yerine koydu: Ahmet Türk’ün 10 yıl üstü ceza durumu var, nasıl dönecek?

    Ahmet Türk, ‘göreve iade’ ile ilgili: CHP’li belediyelere kayyımlar atanırken böyle bir şeyi istemem

    Temmuz 12, 2025
    Demirtaş: Türkye’de artık siyaset değil, tüccarlık yapılıyor

    DEM Partili Türkdoğan: Demirtaş’ın tahliye edilmesini bekliyoruz

    Temmuz 12, 2025
    Mahkeme, Yargıtay’ın bozma kararına ikinci kez direndi: Karaca, İşbilen, Kaya ve Avcı’ya yeniden ağırlaştırılmış müebbet

    Mahkeme, Yargıtay’ın bozma kararına ikinci kez direndi: Karaca, İşbilen, Kaya ve Avcı’ya yeniden ağırlaştırılmış müebbet

    Temmuz 12, 2025

    İLETİŞİM

    info@zamanaustralia.com.au australiazaman@hotmail.com

    Sydney Ofisi telefonu

    +61 02 96496006

    27 Queen Street Auburn NSW 2144 Australia

    AVUSTRALYA REHBERİ

     

      • Yurtdışında yaşam şartları ve göçmen alan 8 ülke
      • Ücretsiz tercüme hizmetinden nasıl faydalanabilirim?
      • Avustralya Hakkında Genel Bilgi
      • Avustralya’daki Kutsal Kaya: Uluru
    • ANA SAYFA
    • GÜNDEM
    • YAZARLAR
    • DÜNYA
    • POLİTİKA
    • EKONOMİ
    • RÖPORTAJ
    • SPOR
    • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
    • VİDEO HABERLER
    • DİĞER

    Welcome Back!

    Login to your account below

    Forgotten Password?

    Retrieve your password

    Please enter your username or email address to reset your password.

    Log In

    Add New Playlist

    No Result
    View All Result
    • ANA SAYFA
    • GÜNDEM
    • YAZARLAR
    • DÜNYA
    • POLİTİKA
    • EKONOMİ
    • RÖPORTAJ
    • SPOR
    • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
    • VİDEO HABERLER
    • DİĞER
      • UZAK DOĞU
      • AVRASYA
      • AVRUPA
      • AMERİKA
      • AİLEM
      • TEKNOLOJİ
      • KONUK YORUM