Libya açıklarında iki göçmen botu battı. Faciada en az 100 mülteci boğularak öldü. Hayatını kaybedenlerin Sudan, Mali, Nijerya, Kamerun, Gana, Libya, Cezayir ve Mısır kökenli olduğu belirtildi.
Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü, Libya açıklarında göçmen taşıyan iki lastik botun batması sonucu 100’den fazla kişinin öldüğünü açıkladı. Örgüt, botların 1 Eylül’de yola çıktığını ancak patlayarak battığını duyurdu.
Denizden kurtarılan 276 kişi, başkent Trablus’un güneydoğusundaki El Hums limanına getirildi. Teknede bulunanlardan biri sahil güvenlik ekiplerinin erken gelmesi halinde can kaybının yaşanmamış olacağını belirterek, “Bizim bulunduğumuz bottan sadece 55 kişi kurtuldu. Ailelerin ve çocukların bulunduğu birçok kişi öldü. Kurtarma görevlileri erken gelmiş olsaydı o insanlar yaşıyor olurdu” ifadesini kullandı.
Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü aralarında hamile kadınlar, çocuklar ve bebeklerin de bulunduğu bu kişilerin bir gözetim kampında tutulduğunu belirtti. Kurtulanlardan bazılarının zatürreye yakalandığı ve bazılarında da sızan yakıttan vücutlarında yanıklar oluştuğu haber veriliyor.
BU YIL EN AZ 1500 KİŞİ ÖLDÜ
BBC’nin haberine göre, Uluslararası Göç Örgütü’ne göre bu yıl Akdeniz’i geçmeye çalışan 1500’den fazla kişinin boğularak öldü. Tekneleri batan daha fazla sayıda kişi kurtarıldı.
Libya’dan insan kaçakçılara para ödeyerek teknelere doluşan göçmenler İtalya’ya buradan da diğer Avrupa ülkelerine gitmeye çalışıyor. İtalya, göçmen gemilerini artık limanlarına yanaştırmıyor.
‘LİBYA’YA DÖNEN GÖÇMENLER KAÇIRILIP KÖLE OLARAK SATILIYOR’
Libya’ya geri dönmek zorunda kalan bazı göçmenlerin silahlı gruplarca kaçırılarak köle olarak satıldığı iddia ediliyor. 2011’de Kaddafi’nin devrilmesinden sonra Libya’da hâlâ istikrarsızlık hakim.
Trablus’ta Ağustos sonlarında patlak veren çatışmalardan sonra yüzlerce göçmen, tutuldukları gözetim kamplarından başka yerlere nakledilmişti.