İngiltere’de yargı, “Dava siyasi. Türkiye’de adil yargılama yok. Cezaevleri güvensiz. Suçlamalar boş.” diyerek işadamı Akın İpek’in Türkiye’ye iade talebini reddetti.
İngiltere’de mahkeme işadamı Akın İpek’in Türkiye’ye iadesiyle ilgili davada tarihi bir karar verdi, İpek’in Türkiye’ye iadesi talebini reddetti. İngiltere yargısı, Türk hükümetinin talebini, “Dava siyasi, Türkiye’de adil yargılama yok, cezaevleri güvensiz” gerekçesiyle reddine karar verdi.
İPEK: ÇÜNKÜ, HUKUKEN ORTADA BİR DAVA YOK
İpek, duruşma sonrası yaptığı açıklamada, “Bugün; Tarafsız, bağımsız yargı bir karar verdi; Dava ve suçlamaların tamamı siyasi… Hukuken, ortada bir dava yok. Çatı çöktü…” diyerek şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye de bazı medya konuyu saptırıyor. Hakkımda verilen karar: Mahkeme kararı…
Ortada bir yargı kararı var. Hangi dünya görüşüne, hangi siyasi düşünceye sahip olursanız olun, mahkeme çıkışında söylediklerimi, elinizi vicdanınıza koyarak dinleyin… Birazdan birçok bağımsız medya kuruluşu tarafından yayınlanmaya başlayacak…”
ADALET BAKANI GÜL’E TEPKİ
Adalet Bakanı Gül’ün İngiliz mahkemesinin Akın İpek kararına tepki göstererek, “Kabul edilemez bir karardır” sözlerine ile ilgili Akın İpek şunları söyledi: “Sayın Gül’ün adalet bakanı sıfatı ile yapması gereken açıklama, en azından; Yargı süreci devam ediyor olabilirdi. Yargı kararını kabul etmem ne demek? Dosyaya koymadığınız bir delil kaldı mı?
Delil olmadan iddianame hazırlanmaz… Delil olmadan dava açılamaz… Düzmece rapor, okunduğunda düzmece olduğu anlaşılır… Sn. Gül, adalet bakanlığı ve ceza mahkemesinin hazırladığı dosyayı bir okusun. Dünyada, o dosyayı hukuki sayacak tek bir bağımsız mahkeme bulamaz…”
MoonStar TV’den Turan Görüryılmaz mahkemeyi izleyerek davayı değerlendirdi. Görüryılmaz’ın izlenimleri şöyle:İngiltere’de yaşayan iş adamı Akın İpek, Türkiye’nin iade talebi sonrası başlayan hukuki süreç kapsamında ilk olarak Eylül 2018’de Londra’da hakim karşısına çıktı.Gülen cemaati ile ilişkisi olduğu iddia edilen Akın İpek’in, 2016 yılında gerçekleşen darbe teşebbüsü ile bağlantılı olduğu iddiasıyla Türkiye tarafından iadesi talep ediliyordu. Türkiye tarafı 24 başlıkta iade talebinde bulundu. Mahkeme 24 iddianın 16’sını daha mahkeme başlamadan düşürdü. “Terörün finansmanı” ve “kara para aklama” gibi 8 ekonomik suçlamaya dair dava açıldı.
Eylül ayında 4 gün süren yargılamanın ardından, mahkeme kararı açıklamayı 28 Ekim 2018’e bırakmıştı.
İngiliz medyasınında da büyük ilgi gösterdiği karar duruşması sabah başladı. Hakim John Zani, Westminster’da görülen davada beklenen kararı açıladı. Karar metnindeki en dikkat çeken vurgu, Türkiye’nin talebinin hukuki degil, siyasi olduğuydu.Mahkeme, Türkiye’nin yönelttiği “terörün finansmanı” ve “kara para aklama” gibi iddiaları da reddetti. “Delil yok” dedi.
Karada; Türkiye’nin çok sık gündeme gelen iki cezaevi, Silivri ve Sincan’a da atıfta bulunuldu. Cezaevlerindeki kötü muamele bağımsız bir mahkemede ilk kez kayıtlara girdi. İpek ve iadesi istenen diğer şahısların Türkiye’ye gönderilmesi halinde işkence ve kötü muamele görme riskleri olduğu da belirtildi.
Mahkeme, Türkiye’de yargı bağımsızlığının ve hukuksuzluğun başladığı tarih olarak 17 Aralık 2013’ü gösterdi. Büyük yolsuzluk soruşturmasından sonra AKP iktidarının yargıya müdahalesi, Birleşik Krallık mahkemesinde karara geçti. Türkiye’nin “çatı davası” iddiası ilk kez Avrupa’da bağımsız bir mahkemede yargı önüne çıktı. İddiaların çökmesi, davanın düşmesi ve Türkiye’nin iddialarının hukuki değil, “siyasi” olduğunun tescil edilmesi mahkeme kararının en önemli detayı olarak kayıtlara geçti.Türkiye tarafının 8 Kasım’da mahkemeye ek delil dosyası gönderdiği de ortaya çıktı. Delilleri inceleyen mahkeme, “bir insanın Cemaat mensubuyum” demesi “suç sayılamaz” dedi.Akın İpek’in başında olduğu Koza-İpek Holding’e Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturma başlatılmış, şirkete 25 Ekim 2015’te kayyum atanmıştı.Çok sayıda isim hakkında gözaltı kararı verilmişti. Ancak Akın İpek’in operasyon öncesinde İngiltere’ye gitmesi dolayısıyla Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi iade talepnamesi hazırlayarak İngiltere’ye göndermişti.Hakim kararın 14 gün içinde temyize götürülebileceğini de bildirdi.
‘DAVA SİYASİ, TÜRKİYE’YE İADE EDİLEMEZ’ KARARI
Türkiye’nin Gülen Cemaati ile ilişkisi olduğu iddiasıyla İngiltere’den iadesini istediği işadamı Akın İpek ve onunla beraber yargılanan iki kişinin Türkiye’ye iadesi hakkında görülen dava sonuçlandı.
Westminster Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen davada yargıç Akın İpek ve beraberinde yargılanan Ali Çelik ve Talip Büyük’ün haklarındaki dava “siyasi” olduğu için Türkiye’ye iade edilmemelerine hükmetti. Türkiye’nin üst mahkemede karara itiraz etmesi bekleniyor.Financial Times‘dan DW Türkçe‘nin aktardığına göre, mahkeme İpek ve diğer iki sanığın Türkiye’ye iade edilmesi halinde risk altında olabileceğini ve insan hakları ihlallerine uğrayabileceklerini belirtti.Yargıç John Zani, kararında Türkiye’deki hukuk devleti ile ilgili “ciddi tereddütleri” olduğunu kaydederek, sanıklar iade edildiği taktirde adil bir yargılama yapılacağı konusunda ikna olmadığını söyledi.Akın İpek’in avukatı Hugo Keith QC Eylül ayındaki duruşmada yaptığı kapanış konuşmasında Türkiye’nin iade talebini “en az hakedilmiş, en umutsuz ve mahkemenin uzun bir süredir gördüğü en ciddi hatalarla dolu iade talebi” olarak değerlendirmişti.
Akın İpek 2015 yılında şirketi Koza Holding bünyesindeki şirketlerine devlet tarafından el konulmasından bu yana İngiltere’de yaşıyor. Türk hükümeti İpek’i Gülen bağlantılı kuruluşlara bağış yaparak bir terör örgütünü desteklediğini savunuyor. Akın İpek ise “bir terör örgütünü desteklediği” suçlamalarını reddediyor.Gülen cemaati ile ilişkisi olduğu iddia edilen Akın İpek’in, 2016 yılında gerçekleşen darbe teşebbüsü ile bağlantılı olarak Türkiye tarafından iadesi talep ediliyordu.Türkiye’de hakkında davalar açılan ve mal varlığına el konulan İpek, hayatını İngiltere’de sürdürüyordu.