Görevden alınan eski Ankara Belediye Başkanı Gökçek döneminde 3.3 milyarlık usülsüzlük yapıldığı ortaya çıktı. Büyükşehir Belediyesi’nin ödediği KDV’nin tümünün bilançoda indirilerek giderlerin 3.3 milyar TL eksik gösterildiği tespit edildi.
Türkiye’nin “borçlu belediyeler” sıralamasında altıncı sırada bulunan Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, eski Başkan Melih Gökçek döneminde, katma değer vergisini düşerek mal ve hizmet alımı harcamalarını 3.3 milyar TL eksik gösterdiği saptandı.
Sayıştay’ın belediyenin 2017 yılı hesaplarını denetim raporlarında, Gökçek’in 2017 yılı Kasım ayına kadar görevde bulunduğu belediyenin hesaplarına ilişkin önemli saptamalar yer aldı. Mevzuatın kurumların katma değer vergisi ödemelerinde karşılıklı mahsuplaşmaya olanak tanıdığının belirtildiği raporda, belediyenin işlemleri ile ilgili şu tespit yer aldı:
“Ankara Büyükşehir Belediyesinin katma değer vergisi tahsilatı yaptığı faaliyetleri çeşit ve tutar olarak çok sınırlı olmasına rağmen, Katma Değer Vergisi Hesabının alacak toplamının 103 milyon 942 bin 350 TL ve İndirilecek Katma Değer Vergisi Hesabının borç toplamının 716 milyon 83 bin 349 TL olduğu görülmüştür. Ayrıca, Devreden Katma Değer Vergisi Hesabının borç kalanının 2017 yılında 3 milyar 349 milyon 499 bin 188 TL olduğu görülmüştür. Bu şekilde yıllar itibarıyla hatalı uygulamanın devam ettirilmesi neticesinde Devreden Katma Değer Vergisi Hesabı yersiz bir şekilde artmıştır. Sonuçta Giderler Hesabının olması gerekenden daha düşük çıkmasına sebebiyet verildiği tespit edilmiştir.”
Sayıştay’ın daha önce de uyardığı Ankara Büyükşehir Belediyesinin hatanın düzeltilmesi için herhangi bir çalışma yapmadığı, uygulamanın 2017 yılında da devam ettiği ifade edildi.
BAKANLIK GÖRÜŞÜ SAYIŞTAY’I DOĞRULADI
Belediye bu uyarıya karşılık, mal ve hizmetler ile faaliyetlerinden kaynaklanan alımları vergiden indirebileceğini, mevzuatta aksi bir hüküm bulunmadığını bu nedenle uygulamayı sürdüreceği karşılığını verdi. Belediye, harcamalarının düşük gösteren bu uygulamanın doğru olduğuna ilişkin Maliye Bakanlığı’ndan aldığını ifade ettiği bir görüşü de yanıtına ekledi.
Ancak Sayıştay denetçileri, görüş yazısının kendi saptamalarını doğrular nitelikte olduğunu, yazıda tespitlerinde yer verdikleri dışında bir hüküm bulunmadığını belirtti. Sayıştay, belediyeye “KDV’si indirim konusu yapılmayacak olan tüm mal ve hizmet alımları doğrudan giderleştir ya da malın maliyetine ekle” uyarısında bulundu.