KHK ile ihraç edilen doktorların özel sektörde 450 gün sonunda mesleklerini yapabilmelerinin önünün açılmasının ardından gözler diğer meslek grubundan KHK’lılara çevrildi. HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ilgili bakanlıklara başvuru yaptıklarını söyledi.
Sağlık alanıyla ilgili geçtiğimiz hafta Meclis’te görüşülüp kabul edilen kanun, OHAL KHK’sı ile ihraç edilen hekimlere doğrudan, güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlandığı gerekçesiyle göreve başlatılmayan yeni mezun hekimlere ise 450 gün bekleme süresinin ardından özel hastanelerde çalışma imkanı tanıdı. Gözler şimdi özel üniversitelerde ve okullarda çalışma izin verilmeyen KHK’lı öğretmenler ve akademisyenler ile diğer meslek gruplarında aynı sorunu yaşayanlara çevrildi. Hekimlik dışındaki mesleklerden KHK’lıların özel sektörde neden çalışamadığı sorusuna yanıt aradık.
KHK’LI AKADEMİSYENLER NEDEN ÖZEL SEKTÖRLERDE ÇALIŞAMIYOR?
Doktorlarla ilgili düzenlemenin ardından KHK ile ihraç edilen pek çok kamu çalışanı, sosyal medya hesaplarından diğer meslek gruplarıyla ilgili bir düzenleme yapılıp yapılmayacağını sordu. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden KHK ile ihraç edilen akademisyen Prof. Dr. Ülkü Doğanay sosyal medya hesabından, “KHK’lı hekimlerin özel hastanelerde çalışması serbest. Peki KHK’lı akademisyenler neden özel üniversitelerde çalışamıyor? Mesela KHK’lı bir tıp profesörü bir özel üniversitenin hastanesinde çalışabilecek ama diğer branşlardan olanlar özel üniversitelerde çalışamayacak. Neden?” paylaşımını yaptı. 19 Mayıs Üniversitesi’nden ihraç edilen araştırma görevlisi Ali Rıza Güngen ise yaptığı paylaşımda, ” Atılmış akademisyenlerin çalışma yasağı da kalkacak. Zaman alacak ama kalkacak… Daha doğrusu biz kaldıracağız” ifadelerine yer verdi.
GERGELİOĞLU: SUSMASINLAR!
HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, özel okullarda çalışırken KHK ile kurumu kapatılan ve çalışma izinleri iptal edilen öğretmenlerin durumunu Milli Eğitim Bakanlığı’na soru önergesiyle sormuş geçtiğimiz ekim ayında ise yanıt almıştı. Bakanlık çalışma izni iptal edilen öğretmenlerin sayısının 19 bin 962 olduğunu belirterek haklarında açılan davalardan beraat edenlere çalışma izinlerinin iade edildiğini açıklamıştı.
İhraç edilen farklı meslek gruplarından KHK’lılarla ilgili bakanlıklara çalışma haklarının geri verilmesi için başvuru yaptıklarını belirten Gergerlioğlu çabalarının devam ettiğini söyledi. KHK’lı diğer meslek gruplarından kişilere ne olacak sorusunun cevabının önümüzdeki günlerde yanıt bulacağını belirten Gergerlioğlu, “Yakın dönemde KHK’lıların özel sektörde çalışma hakkı elde edebilmeleri için olumlu adımların atılacağını düşünüyorum. Öğretmenler ve diğer meslek grubundan olanların bu yönde baskı yapması gerekiyor. KHK ile ihraç edilen doktorların çalışma haklarının ellerinden alınması yönündeki teklif komisyondan geçtiği halde her şey bitmedi demiştim. Bitti bu iş yorumlarına rağmen genel kurulda geri adım atıldı. Bu yaptıkları işin emrivaki, zoraki olduğunu onlar da biliyorlardı ve yürümedi. Diğer meslek grubu mensubu kişiler belli bir süre geçtiği için suskunlar. Susmasınlar. Hep birlikte haklarımıza sahip çıkalım. Bu herkese bir moral olsun. Hepsinin ruh halini çok iyi biliyorum. İyimser bir hava yaratmak gerekiyor. Öbür türlü hiçbir şey yapılamıyor. Azmin zaferini doktorlarda gördük ve diğer meslek grubundaki arkadaşların taleplerini dillendirmeleri noktasında sonuç alabileceklerini düşünüyorum” diye konuştu.
‘YILLARCA AVUKATLIK OKUYAN BİRİNİN AVUKATLIK YAPAMAMASI GİBİ BİR ZULÜM OLAMAZ’
Yayımlanan tüm KHK’ların iptal edilmesi noktasında kısa süre içerisinde adım atılmasını öngörmediğini, çalışma izinleri konusunda ise olumlu adımlar beklediğini ifade eden Gergerlioğlu, “Yıllarca hukuk okuyan birinin avukatlık yapamaması gibi bir zulüm olamaz. Bir mühendisin özel bir yapı denetim bürosunda çalışamamasının engellenmemesi gerekiyor. Bunlarla ilgili yakın zamanda bir düzenleme yapmalarını bekliyoruz. Örneğin benim de kazandığım iş yeri hekimliği sınavını kazananlarının belgelerini uzun süre vermediler. Ancak on aylık bir zulümden ve keyfi bekletmenin ardından belgelerimizi vermeye başladılar. Tüm yüreğimle diğer meslek gruplarının özelde çalışma izninin olması gerektiğini söylüyorum ve buna dair çalışmalarımızı sürdüreceğimizin bilinmesini istiyorum” dedi.