31 Mart yerel seçimlerine üç ay gibi kısa bir süre kala siyasi partiler adaylarını netleştirmeye başladı. 24 Haziran seçimlerine ittifak halinde giren AKP-MHP bloğu, yerel seçimlerde de birlikte hareket etme kararı aldı. İki parti ‘ittifak’ üzerinde değil, bazı illerde karşılıklı aday çıkarmama sistemi üzerinde uzlaştı.
AKP ADAYLARI NETLEŞTİ
HDP kayyım atanan tüm belediyeleri geri almayı önüne hedef olarak koyarken, Erdoğan’ın bugün açıkladığı 40 aday arasında 2 kayyımın yer alması dikkat çekti. Kayyımla devam etme kararı alan AKP’nin MHP ile yeniden işbirliği yapması, güvenlikçi politikaları ve milliyetçi söylemdeki ısrarının bölgede oy kaybına neden olacağı konuşuluyor.
Geçtiğimiz günlerde HDP’yi yeniden kayyım atamakla tehdit eden Erdoğan, Diyarbakır’da mevcut kayyımla devam etme kararı aldı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyımı Cumali Atilla, AKP’nin adayı olarak açıklandı.
KAYYIMIN BAZI FAALİYETLERİ
Cumali Atilla, DBP’li belediyelere yönelik operasyonların yoğunlaştığı 2016 yılında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım olarak atandı. Kayyımın yönetime gelmesi ile birlikte Diyarbakır’da kültürel alanda çalışma yapan birçok kurumun kapısına kilit vuruldu.
– Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi (DİKASUM), kadına yönelik şiddetin azalması ve önlenmesi için çalışma yürütüyordu. Belediyeye kayyım atanmasının ardından DİKASUM lokale çevrildi.
– Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen Kız Öğrenci Yurdu kayyımın atanması ile birlikte boşaltıldı. Yurdun polis misafirhanesi olarak kullanılacağı iddia edilmişti.
– Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet yürüten kadın sığınma evi kayyım atanmasının ardından Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri’ne (ŞÖNİM) bağlandı. Şiddet gören kadınların koruma altına aldığı sığınma evi işlevsizleşti. Koruma altına alınması gereken kadınlardan Türkçe bilmeyenlerin alınamadığı iddia ediliyor.
– Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne atana kayyımın en büyük icraatı dil konusunda uyguladığı politikalar. Çok dilli çalışma yapan kurumların çoğu kapatıldı. Bunlardan biri de Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olan Zarokistan’dı. Kayyımın gelmesi ile birlikte Kurmanci ve Zazaki eğitim veren Zarokistan’da eğitim dili Türkçe oldu.- Kayyım atanmasından ardından belediyede ve bağlı kurumlarda yüzlerce kişinin işine son verildi.
HAKKARİ’DE DE KAYYIM ADAY
Kayyımın aday gösterildiği bir diğer il ise Hakkari. Açıklanan listeye göre Hakkari Belediyesi kayyımı Cünet Epcim de adaylar arasında yer aldı. Amasya doğumlu olan Epcim, 2014 yılında Hakkari Vali Yardımcılığı görevine atanmıştı.
Epcim, DBP’li belediyelere yönelik operasyonların yapıldığı 2016 yılında İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname Hakkari Belediye Başkan Vekili görevine atandı. Epcim, Hakkâri belediyesini kayyım olarak yönetiyor.
Kayyım atanan diğer kentlerdeki uygulamaların benzerlerini hayata geçiren Epcim’in icraatlarından biri de Binevş Kadın Merkezi’ni kapatması oldu.