Geçtiğimiz hafta Pakistan Anayasa Mahkemesi’ni ani bir kararla, Gülen Hareketi’nin ülkede bulunan okullarının Maarif Vakfına devretti ve Hareketi ise ‘terör örgütü’ ilan etti. Bu kararı internet sitesindeki değerlendiren gazeteci Ahmet Dönmez, “Karar çıkara dayalı uluslararası ilişkileri ve Erdoğan’ın uzun kollarının nasıl çalıştığını bir kere daha gözler önüne serdi.” dedi.
Dönmez, Pakistan Anayasa Mahkemesi Başkanı Nisar, 16 Aralık’ta Türkiye Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’ın resmi davetlisi olarak Ankara’ya geldiğini hatırlatarak, “17 Aralık’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi. Aynı gün Erdoğan’la birlikte Konya’daki Şeb-i Arus törenlerine de katıldı. Bundan 10 gün sonra da Nisar’ın Gülen Hareketi’ne yönelik kararı geldi.” dedi.
İşte Dönmez’in internet sitesindeki o yazısı;
O KARAR BU GÖRÜŞMEDE Mİ ALINDI?
Pakistan Anayasa Mahkemesi’nin Gülen Hareketi’ni terör örgütü olarak ilan eden kararı, siyasetin gerçeklerini, çıkara dayalı uluslararası ilişkileri ve Erdoğan’ın uzun kollarının nasıl çalıştığını bir kere daha gözler önüne serdi.
Bugüne kadar siyasi baskılara karşı hukukun gereklerini yapmaya çalışan Pakistan yargısının, artık daha fazla dayanamadığı görülüyor. Bir de Mahkeme Başkanı Mian Saqib Nisar’ın, karar öncesi yaptığı Türkiye ziyareti, gözlerden kaçmamalı. Nisar, 16 Aralık’ta Türkiye Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’ın resmi davetlisi olarak Ankara’ya geldi. 17 Aralık’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi. Aynı gün Erdoğan’la birlikte Konya’daki Şeb-i Arus törenlerine de katıldı. Bundan 10 gün sonra da Nisar’ın Gülen Hareketi’ne yönelik kararı geldi.
Karar öncesi tek hareketlilik bu değildi. Süreç, 3 Aralık’ta başladı. Pakistanlı avukat Muhammed Süheyl Sacid, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunarak Gülen Hareketi’nin terör örgütü ilan edilmesini istedi. Hemen iki gün sonra ilk duruşma yapıldı ve Mahkeme Başkanı Nisar, Sacid’in talebi lehine tutum takındı. Sacid’in Anadolu Ajansı’na verdiği beyanata göre Mahkeme Başkanı Nisar, duruşmada Pakistan devletini temsil eden başsavcıya, “Kardeş ülke Türkiye ile ilişkilerimizi şaka mı sanıyorsunuz? Neden hala bu okullar konusunu çözemiyorsunuz?” diye sordu. Bu konunun iki ülke ilişkileri için çok hassas olduğunu ve çözülmesi gerektiğini vurguladı.
28 Aralık’ta yapılacak nihai karar öncesi Mian Saqib Nisar, Türkiye’ye davet edildi. Bizzat Erdoğan tarafından kabul edildi. Bu ziyarette neler konuşuldu bilmiyoruz. Pakistan Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın Türkiye’de olduğu sırada İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da İslamabad’daydı. Soylu, Pakistan Başbakanı İmran Khan ve İçişleri Bakanı Şehriyar Afridi ile bir araya geldi. Hemen ardından, 20 Aralık’ta da Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ı ağırladı İslamabad. Akar, Pakistan Savunma Üretim Bakanı Zübeyde Celal, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Zübeyr Mahmud Hayat ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Kamer Cavid Bajva ile ayrı ayrı görüştü.
28 Aralık Cuma günü de Nisar’ın kararı geldi. İlginç olan, kararın Nisar’ın emekliliğinin hemen öncesine denk gelmesiydi. Nisar, 17 Ocak’ta görevinden ayrılacak. Yerine, Asif Saeed Khan Khosa gelecek. Nisar’ın Türkiye ziyareti sırasında yemin ederek yeni görevine başlayan ve mevcut başkana bu ziyareti sırasında vekalet eden Khoasa da Erdoğan’ın radarındaki bir isim.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kararın alındığı gün İstanbul’da gazetecilerin soruları üzerine şunları söyledi: “Bu tabii öncelikle büyük önem arz ediyor. Bildiğiniz gibi kısa bir sürece önce Şeb-i Arus törenlerinin olduğu dönemde önceki Anayasa Mahkemesi veya Yüksek Mahkeme Başkanı buradaydı ve bizimle beraber Konya’daydı. Ama aynı gün İstanbul’da yaptığımız Anayasa Mahkemeleri Zirvesi’nde de Pakistan’ın şu anda göreve gelecek olan Anayasa Mahkemesi Başkanı burada da bu durumu söylediler ve söylenen böylece gerçekleşmiş oldu. Yani FETÖ’nün bir terör örgütü olduğunu onlar da ifade ettiler, kabul ettiler. Bundan sonraki süreç tabii oradaki bu kapatılan yerlerin bizim vakfımıza devri meselesi.”
HABERİN TAMAMI İÇİN BURAYI TIKLAYIN