İngiltere merkezli yardım kuruluşu Oxfam’ın açıkladığı son rapor, Avustralya’da milyarderlerin sayısının geçen yıl 33’ten 43’e çıktığını ve servetlerinin de rekor bir artışla 160 milyar dolara yükseldiğini gösteriyor.
Avustralya‘da nüfusun yüzde 1’ini oluşturan ve yüzde 70’lik alt kesime göre daha fazla servete sahip olan zenginler, daha da zengihleşmeye devam etitği belirtildi. İngiltere merkezli yardım kuruluşu Oxfam’ın açıkladığı son rapor, Avustralya’da milyarderlerin sayısının geçen yıl 33’ten 43’e çıktığını ve servetlerinin de rekor bir artışla 160 milyar dolara yükseldiğini gösteriyor.Oxfam, zenginlerin servetinde görülen günde 100 milyon dolar olmak üzere toplam 36 milyar dolarlık bu artışın, Federal Hükümet’in bu mali yıldaki toplam sağlık bütçesinin yarısını karşılaması için yeterli olduğunu bildirdi.
ARADAKİ FARKA İZİN VERİLMEMELİ
Oxfam Avustralya Genel Müdürü Helen Szoke, İsviçre’nin Davos Kenti’nde yapılacak siyaset ve iş dünyasından liderlerin katılacağı Dünya Ekonomik Forumu öncesinde açıklanan raporun, en çok dezavantajlı kesimin yerleşik bir yoksulluk döngüsünde kapana kısılı kaldığını gösterdiğini söyledi. Toplumun alt yarısının servetinin değişmediğini ve sıradan işçilerin ücret artışının durgun kaldığını belirten Dr. Szoke, “Avustralya, dünyanın en zengin ulusları arasında yer almakla birlikte, zenginler ve düşük gelirliler arasındaki yaygın fark devam ediyor. Bu eşitsizliğin böyle devam etmesine izin verilmemeli” dedi.Dr. Szoke, Federal Hükümet’e çokuluslu şirketlerin günümüzde de devam eden vergi kaçırmasına yönelik daha sert yasalar getirme çağrısında bulundu.
ŞİRKETLERİN ÜÇTE BİRİ VERGİ ÖDEMİYOR
Öte yandan Avustralya Vergi Dairesi’nin kısa bir süre önce açıkladığı rakamlar, ülkedeki şirketlerin yaklaşık üçte birinin hiç vergi ödemediğini ortaya koydu.Oxfam, şirketlerin diğer ülkelerdeki vergi işlemleri konusundaki ayrıntılı raporları kamuoyuna açıklamaya zorlanmasını istedi.Birçok Aborijin ve Torres Boğazı Adalı Avustralyalı da, alt sınıfta kalan servet grubu arasında yer aldığı belirtildi. Oxfam, Federal Hükümet’in yerli halkın sağlık durumu hakkındaki en son raporunun, yerli hanelerin yüzde 36’sının, yüzde 25’lik düşük gelir grubunda yer aldığını gösterdiğini, bu oranın yerli olmayan gruplarda ise yüzde 17 olduğuna dikkat çekti. 2016 nüfus sayımı, yerli yetişkinlerin yaklaşık yüzde 80’inin, bin 160 dolar olan haftalık ulusal ortalama gelirin altında bir haftalık gelire sahip olduğunu gösteriyor.Dr. Szoke, yerli halk arasında kadın ve bebek ölümlerinin yerli olmayanlara göre iki kat fazla, hatta bu oranın uzak bölgelerde daha da yüksek olmasının, yerlilerle ilgili sağlık eşitsizliğini ortaya koyduğunu söyledi. Ayrıca Oxfam’a göre, Avustralyalı kadınlar ekonomik dezavantajla karşı karşıya kalmayı sürdürüyor. Tüm sektörlerde erkekler tarafından kazanılan her 1 doların 85 senti yine erkeklere ayrılıyor.
AVUSTRALYA’NIN EN ZENGİNLERİ
Forbes Dergisi’nin Mart 2018’de açıkladığı listeye göre, Avustralya’nın en zengin kişileri ve ABD Doları ile servetleri şöyle:
- Gina Rinehart, 17.4 milyar dolar
- Harry Triguboff, 9.2
- Vivek Chaand Sehgal, 6
- Frank Lowy, 5.9
- Anthony Pratt, 5.5
- Andrew Forrest, 4.4
- John Gandel, 4.1
- James Packer, 4.1
- Mike Cannon-Brookes ve Scott Farquhar, her biri 3.4
- Lindsay Fox, 3.4.
BEZOS’UN SERVETİNİN YÜZDE 1’İ, ETIYOPYA’NIN SAĞLIK BÜTÇESİNE EŞİT
Oxfam’ın raporuna göre, küresel mali krizden bu yana geçen 10 yılda dünyadaki milyarderlerin sayısı neredeyse iki katına çıktı.Dünyadaki milyarderlerin serveti sadece geçen yıl günde 2.5 milyar olmak üzere 900 milyar dolar arttı.Bu bağlamda 2017 ve 2018 arasında dünyadaki milyarderlerin arasına her iki günde bir yenisi katıldı. ABD’de çıkan Forbes Dergisi’ne göre, Mart 2018’de dünyada 2 bin 208 milyarder vardı ve her 10 milyarderden dokuzu erkek.Forbes’un 2018 listesine göre, dünyanın en zengin adamı olan ABD merkezli Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, 110 milyar ABD Doları (156 Milyar Avustralya Doları) servete sahip.
Rapora göre, Bezos’un servetinin sadece yüzde 1’i, 105 milyon nüfusa sahip bir ülke olan Etiyopya’nın neredeyse bütün sağlık bütçesine eşdeğer.Dünyada servet giderek daha az insanda toplanıyor. Nitekim geçen yıl 26 kişi dünyanın en yoksul yarısını oluşturan 3.8 milyar insanla aynı servete sahip iken, bu sayı önceki yıl 43 kişiydi.Oxfam’a göre, zenginlik de vergilendirilmeli. Raporda, her 1 dolar gelir vergisinin sadece 4 sentinin servet vergilerinden geldiği tespit edildi.Oxfam, hükümetlerin dünyadaki gelir eşitsizliği ile mücadeleye yardımcı olmak için, varlıklarını zenginlerden çok, daha fazla eğitimli insan yetiştirmeye ayırması gerektiğini bildirdi.Rapora göre, dünyada süper zengin kişiler vergi dairelerinden yaklaşık 7.6 trilyon dolar gizliyor.Raporda, şirketlerin büyük miktarda gelirlerini denizaşırı ülkelerde gizlediği, bunun da gelişmekte olan ülkeleri yılda 170 milyar dolardan mahrum bıraktığı kaydedildi.Bu arada raporda, sağlık konusundaki yaygın eşitsizliğin etkilerine de dikkat çekildi. Raporda, uygun fiyatlı sağlık bakımına erişim yetersizliği nedeniyle dünyada her gün 10 bin kişinin öldüğü belirtildi.Oxfam ayrıca, gelişmekte olan ülkelerde yoksul bir ailenin çocuğunun beş yaşından önce ölme olasılığının, zengin bir ailenin çocuğuna göre iki kat daha fazla olduğunu bildirdi.Cinsiyetler arasındaki ücret uçurumu da dünya genelinde sürüyor. Dünyadaki erkeklerin yüzde 50’si kadınlardan daha fazla servete sahip ve erkekler şirketlerin yüzde 86’dan fazlasını kontrol ediyor.Oxfam, dünya genelinde kadınlar tarafından yapılan ücretsiz bakıcılığın karşılığının, ABD’li teknoloji devi Apple’ın cirosundan 43 kat daha fazla olmak üzere yıllık 10 trilyon dolara eşit olduğunu tahmin ediyor. Kaynak:Treport