İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Tanya Plibersek, Senatör Fraser Anning’in ırkçı gösteriye katılmasını ‘iğrenç’ diye niteledirirken, Federal Başbakan Morrison ise özel Twitter hesabından: gösteri için; “çirkin ırkçı protestolar” ifadesini kullandı.
Avustralya senatosunda Müslümanların ülkeye alınmamasını isteyen ve Hitler dönemindeki Nazi Almanyasında kullanılan “nihai çözüm” ifadelerini kullanan Senatör Fraser Anning’in, hafta sonu Melbourne’deki ırkçı gösteriye katılması büyük tepkiye yol açtı. Göçmen ve Müslüman karşıtlığıyla bilinen Queensland Anning’e tepki gösterenler, Senatör’ün Melbourne’e uçuş masraflarının halkın vergileriyle yapılmasına tepki gösterdi. Ellerinde dövizlerle ırkçılığı protesto eden göstericiler; “Nazisim hoşgelmedin Avustarlya’ya’ ifadalerinin yazılı olduğu pankartlar taşıdılar.
Federal Ana Muhalefet İşçi Partisi, iktidara çağırı yaptı. Başbakan Scott Morrison’a, Senatör Anning’in kınama çağrısını yapan İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Tanya Plibersek, senatörün ‘ırkçı bir gösteriye’ katılmasını ise ‘iğrenç’ diye niteledi. Tanya Plibersek, yaptığı basın toplantısında, sözkonusu senatörün milletin vergisiyle maaş aldığına dikkat çekti. Plibersek; “Avustralyalıların büyük kısmı, bir senatörün ülkemizi birleştirmek yerine bölmeyi amaçlayan bir eyleme katılması için vergilerinden ödeme yapılmasından nefret edeceklerdir” dedi.
HÖŞGÖRÜSÜZLÜK, AVUSTRALYA’YI GÜÇLÜ YAPMAZ
Muhalefetin çağırısı sonrasında, Federal Başbakan Morrison, özel Twitter hesabından açıklama yaptı. Twitter’dan dünkü gösteri için, “çirkin ırkçı protestolar” ifadesini kullanırken, Senatör Anning ile ilgili sessiz kalması dikkat çekti. Başbakan Morrison şunları paylaştı: “Victoria Polisine, dün St Kilda’da gördüğümüz çirkin ırkçı protesto gösterileriyle ilgili çabaları için teşekkür ederim. Hoşgörüsüzlük, Avustralya’yı daha güçlü yapmaz.”
GÖSTERİYE KATILANLAR, IRKÇI DAZLAKLAR DEĞİL
Öte yandan gelen yoğun tepkiler üzerine açıklama yapan Senetör Anning, gösteriye katılanların, radikaller ve ırkçı dazlaklar olmadıklarını söyledi. Senatör Anning, gösteride kendi yerel seçmenlerini temsil ettiğini, kendi eyaletinin de Afrikalı çetelerin şiddetine maruz kaldığını söyledi.Dün St Kilda Plajı’nda öğlen düzenlenen protestolara göçmen karşıtı gruplarla ırkçılık karşıtı gruplar katılmış, polis gruplar arasında çatışma çıkmaması için büyük çaba göstermişti.Blair Cottrell ve Neil Erikson adlarındaki iki hüküm giymiş mahkumun organize ettiği ırkçı gösterilere katılan Senatör Anning, Facebook sayfasına Cottrell ile çektirdiği resimleri ve videoları yükledi, göçmenlikle ilgili tepki çeken yorumlarda bulundu.
SENATÖR ANNİNG’İN SABIKASI KABARIK
Geçen yıl Ağustos ayında Avustralya senatosunda Müslümanların ülkeye alınmamasını isteyen ve Hitler dönemindeki Nazi Almanyasında kullanılan “nihai çözüm” ifadelerini kullanan Senatör Fraser Anning’e iktidar ve muhalefet tarafından kınanmıştı. Senatonun oturumunda konuşan ve o dönemde Avustralyalılar Partisi Queensland Senatörü olarak parlamentoda konuşma yapan Fraser Anning, Müslümanların Avustralya’ya göç etmesinin engellenmesini istemişti. Anning, Müslümanları asimile olmamakla suçlayarak, Hitler dönemindeki Nazi Almanyasında Yahudilerin kitlesel olarak yok edilmesini anlatmak için kullanılan “nihai çözüm” ifadelerini kullanmıştı.
IRKÇILIĞIN HER TÜRLÜSÜNÜ REDDEDİYORUZ
Dönemin bir önceki Başbakanı Malcolm Turnbull, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Avustralya karşılıklı saygı ve güvene dayalı dünyanın en başarılı çok kültürlü toplumunu inşa etmiş bir ülkedir. Irkçılığın her türlüsünü reddediyoruz ve kınıyoruz.” Diyerek, sert tepki göstermişti. Ana muhalefetteki İşçi Partisi Senatör Tony Burke ise “Avustralyalıları küçümseyen, ulusu bölen bir başka konuşma, tartışmaları kışkırtmak isteyen bir başka konuşma.” Diyerek, tepki göstermişti.Yeşiller Partisi lideri Richard Di Natale da Senatör Anning’in sözlerini “aşağılık yorumlar” olarak değerlendirerek, “Göçmenlere, özellikle de Müslüman göçmenlere yönelik bu sözler, Nazilerin Holokost sırasında Avrupa’daki Yahudilerin imhasını tartışmak için kullandıkları dil ile aynı. Aşağılık, ırkçı, bağnaz ve toplumumuzda yeri yoktur.” ifadelerini kullanmıştı.Bu arada Senatör Anning, Parlamento’daki açıklamasından sonra, One Nation Partisi’nden atılmış, ardından girdiği Katter Australia Partisi’nden de uzaklaştırılmıştı. Senatör Fraser Anning, halen bağımsız Milletvekili olarak görevini sürdürüyor.ZAMAN-Avustralya