Avustralya konut piyasasında fiyatlar, küresel mali krizden bu yana yüzde 4.8’le en büyük düşüşü gösterdi. En yüksek düşüş yüzde 8.9’la Sydney ve yüzde 7 ile Melbourne’da görüldü. Sektör Uzmanı Lawless: “Bu, küresel mali krizden bu yana gördüğüm en kötü düşüş. Tepe noktasından dibe doğru keskin gerileme yaklaşık yüzde 5 oldu”
Emlak analisti CoreLogic’in Araştırma Başkanı Tim Lawless’a göre, küresel mali krizden bu yana en hızlı düşüşünü yaşadı.CoreLogic’in açıkladığı son rakamlar, ulusal konut değerlerinin Ekim 2017’de zirve yapmasından bu yana, yüzde 5.2 oranında gerilediğini gösteriyor. Tim Lawless ABC’ye yaptığı açıklamada, “Bu, küresel mali krizden bu yana gördüğüm en kötü düşüş. Tepe noktasından dibe doğru keskin gerileme yaklaşık yüzde 5 oldu” dedi. Lawless, Avustralya’da emlak pazarındaki negatif görünümün daha uzun ve daha dik bir gerileme ile devam edeceğini ifade etti.
BAZI EYALETLERDE DÜŞÜŞ, BAZILARINDA İSE YÜKSELME DEVAM EDİYOR
Öte yandan konut fiyatları Perth’de yüzde 4.7 ve Darwin’de de yüzde 1.5 düşerken, diğer bölge ve eyalet başkentlerinde ise yükselmeye devam etti. Fiyatlar, öncesine göre daha yavaş olmasına karşın Hobart’ta yüzde 8.7, Canberra’da yüzde 3.3, Adelaide’da yüzde 1.3 ve Brisbane’da da yüzde 0.2 oranında arttı.Bu arada emlak fiyatlarının düşmesindeki ana etken, son zamanlarda Avustralya İhtiyati Düzenleme Kurumu (APRA) tarafından uygulanan daha sıkı borç verme standartları oldu. Ancak APRA, konut kredisinde sadece faiz ödemeye ilişkin kısıtlamaları, “piyasanın toparlanmasına hizmet etmesi” amacıyla Aralık ayında kaldırdı. Ayrıca, yabancı alıcılardaki önemli düşüş ve ipotek oranlarındaki artış, fiyatların düşmesine katkıda bulunan diğer etkenler oldu.
2008’DEKİ YAŞANDIĞI GİBİ OLMAYACAK
Lawless, mevcut konut krizinin küresel mali kriz sırasında görülenden daha kötü olacağını, çünkü Federal Hükümet’in şimdi ekonomiyi teşvik etmek için çok az mühimmata sahip olduğunu söyleyerek; “2008’de faiz oranlarının düşmeye başladığını gördük, ilk ev sahibi olanlara hibe artışı, nakit para iadesi ve altyapı desteği gibi piyasaya birçok teşvikler geldi. Ancak bu kez piyasaya verilen taze kanı aynı biçimde göreceğimizi sanmıyorum. Ayrıca bu yıl, piyasadaki olumsuz etkiyi artıracak daha ileride olabilecek bazı vergi politikalarının değiştirildiğini göreceğimiz bir federal seçime de gidiyoruz” dedi.
2008’DE NE OLMUŞTU?
Merkez Bankası, ekonomiyi ayakta tutmak için Ağustos 2008 ile Nisan 2009 arasındaki sekiz aylık dönemde faiz oranını yüzde 7.5’ten yüzde 3’e indirmişti.Ancak şu anda, Merkez Bankası’nın son 28 ay boyunca yüzde 1.5 gibi rekor düşük seviyede tutulan faiz oranlarını daha fazla düşürmesi için yeterli bir alan bulunmuyor.Nitekim İşçi Partisi, gelecek seçimi kazanması halinde gayrimenkul almak isteyen yatırımcılar için uygulanan mevcut vergi indirimlerini kaldıracağı sözünü verdi.Muhalefet ayrıca, sermaye gelirinde vergi muafiyetinin yüzde 50’den yüzde 25’e kadar yarıya indirilmesini önerdi. Bu da yatırım amaçlı gayrimenkul satışında karın yüzde 75’inin vergilendirilmesi anlamına geliyor.
GEÇEN SENE TEMMUZ’DAKİ DURUM
Temmuz 2017’den bu yana Sydney’de konut değerleri Ağustos 2016’ya göre yüzde 11.1 geriledi. Bu arada aynı dönemde Perth ve Darwin’deki düşüşler ise sırasıyla yüzde 15.6 ve yüzde 24.5 olarak, kendi zirvelerini gördü.Bu düşüşler, her iki kentte son on yıldaki artışların kaybolduğu ve fiyatların Perth’de 2009, Darwin’de ise Ekim 2007 değerlerine gerilediği anlamına geliyor.
KÖTÜ FİYAT PERFORMANSI GÖSTEREN 10 SEMT’TEN 8’İ SYDNEY’DE
Emlak fiyatlarında en kötü performans gösteren 10 semtten sekizi Sydney’de bulunuyor. Geçen yıl Sydney’in batı banliyölerindeki düşüş yüzde 8.8, Ryde’da ise yüzde 13.3 oldu.Diğer en zayıf performans gösteren iki bölge ise yüzde 10.5’le iç güney ve yüzde 13.4’le iç doğu olmak üzere Melbourne’da yer aldı.Melbourne’da fiyatlar Kasım 2017’deki zirveden sonra ortalama yüzde 7.2 düştü ve gayrimenkul değerleri Şubat 2017’deki seviyeye geri döndü.