Aktivist-Sosyolog Veli Saçılık, “Tanzim satışın gerçekten nasıl olacağını, üretici ve tüketicinin nasıl buluşturulacağını göstermek için bir planımız var” diyerek Vengo isimli kafe açtı.Pirha’dan Cebrail Arslan ve Eren Güven’in haberine göre kooperatifleşme yaratmak istediğini söyleyen Veli Saçılık, “Kafe açarak bir direniş sergiliyor değiliz ama sosyal alanın örgütlenmesi için uğraş ve çabam sürecektir” dedi.
Veli Saçılık, Burdur Cezaevi’nde kolu koparıldıktan sonra memur statüsü ile çalıştığı işinden de KHK ile ihraç edildi. “İşimi geri istiyorum” sloganı ile Ankara Kızılay’da eylem yapan Saçılık’a bir de Kabahatler Kanunu uyarınca 24 bin TL para cezası kesildi. Son olarak devlet tarafından arabasına da el konulan Veli Saçılık farklı bir alanda işe koyuldu. Ankara Kızılay’da arkadaşlarının desteği ile “Vengo” isimli kafeyi çalıştıran Saçılık, kafe tercihini şu sözlerle anlattı:
‘ÜRETİCİ VE TÜKETİCİYİ BİRLEŞTİRMEK İSTEDİK’
“Kafeyi açmamın nedeni biraz da geçim derdi. Çok uzun süredir işsizlik yaşıyorum, eşim de çalışmıyor, bir de çocuğumuz var. Bir taraftan geçim sağlamak ama diğer taraftan da bunu sosyal bir içerikle dönüştürmek istedim. Ticari olarak kafe işleyecek ama bir taraftan da özellikle kooperatifleşme, kooperatif üzerinden AKP’nin oy kazanmak için söylediği tanzim satışın gerçekten nasıl olacağını, doğal ürünlerle hem üreticinin hem de tüketicinin nasıl buluşturulacağını, göstermek açısından bir planımız var.”
Saçılık, kafeyi arkadaşlarının desteği ile hayata geçirdiklerini belirterek şöyle devam etti: “Destek veren çok sayıda arkadaşımız var. Zaten böyle bir kafenin oluşturulmasına benim maddi gücüm yetmezdi dayanışma gösteren arkadaşlar da oldu. Ama şöyle söylemiyorum; bir şekli itibari ile burası ticari bir mekân, yani politik bir alanın direkt kendi nesnesi değil. Ama biz politik insanlarız ve dolayısıyla politik tepkilerimiz var. Bir taraftan sosyal alanı bırakmadan orayı da güçlendirerek diğer taraftan da geçim derdini de yaşayan kişiler olarak yol almak istedik. Yani burasını ayağımızın bastığı, diğer taraftan da sosyal alanın buradan genişletildiği bir alan olarak düşünüyoruz.”
VENGO İSMİ GATLİF’İN FİLMİNDEN VE ZAZACADAN ESİNLENİLDİ
Saçılık, klasik bir kafe algısından öte olan mekanın “Vengo” ismine de açıklık getirdi. Fransız sinemacı Tony Gatlif’in filmi Vengo’dan esinlendiklerini anlatan Saçılık, “Toni Gatlif’in filminde endüstri, Roman kültürü var. Filmdeki müzikleri de çok iyiydi. Gatlif, beğendiğim bir sinemacı. Aynı zamanda Zazaki’ye de bir atıf var. ‘Vengo’ ses demek. Ben Çorumlu bir Türk olarak Zaza arkadaşları da selamlamak istedim.” diye konuştu.
‘DİREKT TİCARETİN İÇİNDE OLAMK İSTEMİYORUM’
Veli Saçılık, ticari işletmeyle birlikte politik mücadelesinin süreceğine de vurgu yaparak “Sosyal alanın örgütlenmesi için uğraş ve çaba vereceğim. Esasen bizim işimiz özgürlük mücadelesidir” diyerek sözlerine şöyle devam etti: “Ticaret yozlaştırıcı bir alan. Dolayısıyla ben ticaretin direkt içerisinde olmak istemiyorum. Ancak hayatta, memuriyette nasıl ki AKP’nin icat ettiği şeylere hizmet etmek zorunda kaldıysak burada da hayatı kazanmak için belli geçim şartlarını yerine getirmek zorundayız. Bu zorunlulukları biliyorum ama zorunlulukları bilmek o zorluklara boyun eğmek anlamına asla gelmiyor. Burada kafe açarak bir direniş falan sergiliyor değiliz. Bizler burada sadece geçim derdi yaşayan kişileriz. Ama diğer taraftan bir söz var; ‘İnsanlar acıktıkça devrim günceldir’ derler. Yani insanların ihtiyaçları ve toplumsal olarak fakirleşmesi ki hele şu dönemde bu çok daha büyük. Bu fakirleşme elbette politikaların beslenmesine yardımcı olacaktır.” artıgerçek.com