Kanser, tüm dünyada hızla artıyor. Son verilere göre, Türkiye’de her yıl 160 bin kişiye kanser teşhisi konuluyor.
Erken teşhis ve tedavideki yeni gelişmelerin hastalığın tedavisine imkan sağladığına işaret eden Onkoloji uzmanı Doç. Dr. Teoman Yanmaz, ‘Daha yaşım çok genç, kanser olmam demeyin’ ikazında bulunuyor. Kansere yakalanmamak için kötü alışkanlıklardan vazgeçilmesi, düzenli ve sağlıklı beslenilmesi ve hareketli bir yaşam sürülmesi gerektiğinin altını çiziyor.
Kanserin genetik faktörler ya da sebebi hiç bilinmeyen nedenlerle de ortaya çıktığını belirten Doç. Dr. Teoman Yanmaz, hastalık ve onunla mücadele konusunda şu önemli bilgileri veriyor: Aldığımız bazı basit önlemler ve hayat tarzı değişiklikleri ile çoğu kanser türünden korunabilmek bizim elimizdedir. Tüm kanserlerin en önemli sebeplerinin başında sigara var. Sadece sigara içmeyerek ülkemizde görülen kanserlerin en az üçte birinden korunmak mümkün. Sigara sadece akciğer kanseri değil, gırtlak ve mesane kanseri başta olmak üzere birçok kanserin gelişimini tetikler. Alkol kullanımı ise özellikle baş – boyun ve sindirim sistemi kanserlerinde etkili olur.Tedavisi en zor kanserlerden olan pankreas kanserinin gelişiminin önemli nedenidir. Günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri olan obezite, kişilerin estetik görünümünü ve yaşam konforunu bozmakla kalmayıp; kalp hastalıkları, diyabet ve kansere zemin hazırlıyor. Düzenli olarak egzersiz yapılması çok önemli. Günlük fiziksel aktiviteleri artırmaya özen gösterilmeli. Haftada en az 2 gün spor yapılması sağlıklı yaşam için şart.
Güneş ışığından doğru faydalanın
Güneş ışığının faydası kadar zararı da var. Doğru kullanılan güneş ışıkları kişide D vitamini eksikliğini gidermektedir. Ancak güneş ışıklarının doğru kullanılmaması yani güneş ışığına direkt maruz kalmak özellikle cilt kanserleri riskini artırıyor.
Bazı enfeksiyonları da kansere zemin hazırladığını unutmayın. Özellikle B ve C hepatitleri ile cinsel yolla bulaşan İnsan papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonu bunların başında gelmektedir. Hepatit B ve HPV’ye bağlı enfeksiyonlardan korunmak için mutlaka aşı yaptırılması gerekir. Bunun dışında bulaşıcı enfeksiyonların bulaşma yollarına yönelik önlem almak ve bunlardan korunmak da önemlidir.
Beslenme alışkanlıklarınızı düzenleyin
Kanserden korunmak için tek yönlü beslenmeden uzak durun. Et, süt, tahıl, meyve- sebze ve yağ olmak üzere tüm besin gruplarından gün içinde uygun miktarlarda tüketin. Özellikle kolon kanserinden korunmada posa alımı büyük önem taşır. Bu nedenle beyaz ekmek yerine; çavdar, kepek veya tam buğday ekmeği tercih edilmeli, kabuklarıyla yenebilen meyveleri soymadan tüketin. Pişirme yöntemi olarak fırınlama veya haşlamayı tercih edin. Kızartmalardan uzak durun. Asitli içecekler, hazır meyve suları gibi şeker içeriği yüksek içecekler yerine; az şekerli komposto, hoşaf, taze sıkılmış meyve sularını tercih edin. Omega- 3 yağ asidinin olumlu etkilerinden faydalanmak için düzenli balık yiyin. Sindirim sistemi kanserleri ve pankreas kanseri riskini artırmaları nedeniyle salam, sosis ve tütsülenmiş yiyecek gruplarından mümkün olduğunca uzak durun.
Kanserin bir başka önemli nedeninin ise stresten kaynaklandığı düşünülmektedir. Stres, kanser hücrelerinde DNA tamirini değiştirerek kanser hücrelerinin yayılmasına, kanser hücrelerinin beslenmesini sağlar.