• ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM
No Result
View All Result
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Home KONUK YORUM

Oku(ma)mak

Nisan 24, 2019
in KONUK YORUM, YAZARLAR
0
Görüntüleme
Share on FacebookShare on Twitter

Bağcı gitmiş, bağ bozulmuş koca bir Devlet-i Âliye yerle yeksân olmuştur.Gerekli yâhut gereksiz, bir harf devrimi yapılmış, geceden gündüze insanlar bildiğini unutmuş, binlerce, on binlerce eser berhavâ olmuş, devletin elindeki arşivler, kültür mîrasımız, geçmişimiz, üzerine inşâ edeceğimiz geleceğimiz satılmış, kadîm bir millet köksüz bırakılmıştı.

Okuyan okuduğunun farkında değil, yazan yazdığını bilmiyor, her şeyi yeniden öğreniyordu.

Beşyüz yıllık bir çöküşün hâtimesi, bir kaç inkılâpla konulmuş ve maalesef halk zaten kopuk olduğu ilimden, mânâdan, maneviyattan tamamen kopmuştu.

BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Rol model bir insan

“Dede, sen neden hapisteydin?”

Devletten ilk somut adım ve kırmızı çizgi

Kaderin infâz hükmüyle, zâten işlevini görmeyen mektepler, medreseler, zâviyeler ortadan kaldırılmıştı.

Bu milleti millet yapan, medeniyete taşıyan İslâmiyet bir vâdiye, Kur’ân bir vâdiye, millet ayrı bir vâdiye bırakılmıştı.

Milletimiz artık “şahsiyet yetimiydi”

Hocaefendi’nin ifâdesiyle, “Biz, evde öldük; “Acaba câmide bir dirilişe erebilir miyiz?” deyip oraya gittik; baktık ki imâm ölmüş, vâiz ölmüş, hatîb ölmüş, cemaât ölmüş; sonra mektebe ve tekyeye koştuk ama heyhât hepsini yokluğa mahkûm gördük!..“

Binlerce âlim darağacında sallandırılmış, yüzlercesi sürgün edilmiş, bu milletin kültür, örf-âdet ve mâneviyâtı üzerine yürümüştü.

Millet açtı, ilme, irfâna, mânâya, İslâm’a, imâna açtı, açlığın en acısını yaşıyordu.

Osmanlı’nın son devrini idrâk etmiş, genç Cumhuriyet’i görmüş, gidişatın farkında olan Bedîüzzamân Saîd Nûrsî Hazretleri milletin ihtiyâcını teşhis etmiş ve imânı tecdîd noktasında çalışmaya, Kur’ân etrâfında yıkılan surları tekrâr inşâya karâr vermişti, okuyarak, okutarak, yazdırarak.

Binlerce kitâbı okuyan, en az doksan küsür kitâbı ezberinden, evrâd gibi, üç ayda bir tekrar eden Bedîüzzamân.

Yüz kadar kitâbı ezberinden tekrar eden kaç insân vardır tarihte acaba ? Bilemiyorum.

Belkide kader kendisini bu noktaya sürmüştü.

Risale’i Nûrlar’a ilk defâ “Nûrun İlk Kapısı” tesmiyesi ile Burdur’da adım atılarak yazılmaya başlanmıştı, fakat esâs Nûrlar, ana kitâblar Barla’da yazılacaktır.

Barla bir küçük karye, Üstâd’ın kapısında dâima iki jandarma, tarassut altında, sâdece Muj Mescidi’ne namâza çıkabiliyor, ara ara arkasındaki jandarmalar gözetiminde kırlara gidebiliyor.

Okumaya, ilme, manâya aç olan insanlar onu uzaktan tâkip edebiliyor, bâzen “selâm” verenler dahi istintâka tâbi tutuluyordu.

Yüzotuz parçalık, neredeyse altıbin sâifelik bir eserin dağda, kırda, bayırda, kaynaksız yazılması bir mucîze olsa gerek.

Derken cesâret eden bir iki kişi yanına yanaşır, ve Üstâd’ın mübârek muâlla sözlerini kaydederek Risâle’i Nûrlar’ı yazmaya başlarlar.

Nûrlar bir taraftan elle yazılıyor, bir taraftan elle çoğaltılıyor, bir taraftan da okunuyordu.

İslâmköy, Sav gibi köylerde bin kalemle yazılan Nûrlar, Nur Fabrikası ve Gül Fabrikası adı verilen bu iki beldede çoğaltılıp, Nûr postacılarınca etrâfa taşınıyordu.

İnsanlar açtı, Nurlar ellerden ellere kapışılıyor, gönül kapılarından içeriye hızla giriyordu.

Bağlar, bahçeler, hapishaneler Nûrlar için yazımhâneye ve birer kıraâthaneye dönmüşlerdi, heryer Nûr Medresesi olmuştu.

Üstâd Risâle-i Nûrlar’ı bir yıl kabul ederek, anlayarak, okuyan kimse zamânın mühim bir âlimi olabilir diyor, teşvîk ediyordu.

1928 de harf inkılâbı ile kaldırılmış olan Osmanlı Alfâbesi’yle yazılan Nurlar, 1950’lerden sonra Latin Hurûfu ile basıldılar.

Mesele kemmiyet değil keyfiyet mes’elesi, fakat 1952’de Afyon hâkimi Üstâd Bedîüzzamân’ı beşyüzbin talebesi olmakla ittihâm ediyordu.

Şiarları “Müsbet Hareket” etmek olan bu insanlar terörle, devlete karşı kalkışmaya hazırlanmakla suçlanıyorlardı.

Fakat enteresandır, bugünkü gibi o günkü Nûr Talebeleri’nin de hiç birisinin en ufak bir adli hatâsı, vakıâsı, yüz kızartan bir hâli “aslâ” olmamıştı, çünkü onlar “âsâyişin mânevi temsilcileri” idiler ve bu yoldan katiyyen dönmediler.

İnsanlar açlıklarını giderebilmek için önceleri tekrâr Osmanlıca öğrenmişler, sonradan latin alfâbesiyle basılan Risâle-i Nûrlar’ı ezber etme derecesinde okumuşlar ve okuyorlardı.

Nesîl değişiyordu, devrân değişiyordu, millet değişiyordu.

Üstâd rûhun ufkuna yürüdü fakat kendi ifâdesi ile “ölümü küfrün, küfrânın, dalâletin başına bomba gibi patladı, mevti hayatından ziyâde dine hizmet etti.”

Yetmişli yılların Komünizm ve Faşizm arasında gidip gelen, sıkışan, savaşan nesli kardeş kanı döktüler, kimileri ise müsbet hareketle, Risâle-i Nurlar’la ve Hizmet’le tanıştı.

1980 sonrası bile hâlâ üzerine gelinen “Hizmet Hareketi” üniversiteli gençlik arasında hızla yayıldı, birler bin oldu binler milyonlara dayandı.

Fakat bu gençlik farklıydı çünkü bu gençlik vatana, millete, hizmet imân ve inancı ile hareket ediyor, radikalizm ve benzerlerine prim vermiyor, hayât gâyesini hâlisane, muhlisane “hizmet” etmek biliyordu.

Büyüğümüz “Nûrları her gün belli bir miktarda okuyan, anlayan ve yaşayan velâyet sâhibi olabilir” diyordu.

Gençler okuyorlardı, fakat sâdece Risale’i Nurlar’ı değil Pırlantalar’ı, tavsiye edilen bütün kitapları ve dünyâ klasiklerini.

Gençler, temeli Kaynaklar-Buca’da atılan okuma kampları gibi okuma programları yapıyorlar, bâzen onbeş, bâzen otuz gün, bâzen üç aya varan şekilde kampa çekiliyorlar ve bu kamplarda Nûrlar’ı, Pırlantalar’ı, ellerine geçirdikleri faydasına inandıkları bütün eserleri okuyorlardı.

O kamplarda her gün yüzlerce, netîcede binlerce sâife kitâb okunduğunu bilirim.

Bir taraftan okur, bir taraftan dinler, bir taraftan da tefekkür ve tezekkürle coşardınız ama okurdunuz, okurdunuz, okurdunuz.

Kitaplığın karşısına geçip, raflardaki kitâpları sırayla sayıp, “bunu okudum, şunu okudum, bunu okudum, hah işte sıra bunda” diyen arkadaşlar bilirim.

Otobüslerde okula gidip gelirken, yolculuk esnâsında sağa sola bakmamak, kendini geliştirmek için yüzlerce sayfa kitâp okuyan, evlerinde okuma saatleri yapan üniversite talebeleri bilirim.

Her konudan haberi olan, her şeyi takip eden, okuyarak gerçekten aydınlanmış yiğitler bilirim.

Farklı, farklı fakültelerde olmalarına rağmen dîni diyâneti ve millete hizmet düşüncesini en iyi şekilde anlayan, anlatan, yaşayan, okuyan gençler bilirim.

Kore ve Japonya’ya ilk defâ 2002 tarihinde gittim, oralarda insanların çok okuduğunu duymuştum. Evet, sokaklarda, parklarda okuyan insanlara şahit oldum.

Fakat bindiğimiz toplu taşıma araçlarında genel itibariyle insanların telefonlarıyla iştigâl ettiğini ve telefonlarına bakmaktan birbirlerine bile dönüp bakmadıklarını, ilgilenmediklerini, ellerindeki telefona kilitlenip yanlız yaşadıklarını, sosyâl hayattan koptuklarını yine ilk defâ orada gördüm.

Bugün batıda yaşıyorum, yine okuyan insanlar görüyorum, kütüphanelere verilen değeri, okumaya atfedilen önemi bizzat takip ediyorum, ama emîn olabilirsiniz, her ne kadar Türkiye’deki okuma oranından fazla okusalar bile, artık insanlar batıda da yeterince okumuyorlar, okuyamıyorlar.

Teknolojinin cenderesine esir olmuş vaziyetteyiz, bir taraftan telefonlar, bir taraftan tabletler, lap-toplar diğer taraftan evimizdeki bilgisayarlar, internet bizleri esir almış durumda.

Facebook, Twitter, YouTube ve chat programları ile vakit geçiren, lüzumsuz görsellere haddinden fazla zaman ayıran, boş yetişen gençlere şahit oluyorum, oluyoruz.

Boş yetişen, boş konuşan, boş yaşayan insanlar.

Kur’ân ilk emrinde ey insân “oku” diyordu, hem Kur’ân’ı, hem kitâb-ı kainatı, hemde kendini oku.

“Oku ! Yaratan Rabbinin adıyla oku” kudsî beyânı tabelâlarda kaldı.

Biz bugün okumuyoruz, neredeyse hiçbir şey okumuyoruz.

Okumaktan ayrı ve cüdâ düştük.

Çer-çöp mesâbesindeki değersiz bilgileri beynimize dolduruyor ve maalesef altın gibi hakikatlere vakit ayıramıyoruz.

Abur-cubur yerken gerçek açlığımızı unutuyoruz.

Ve maalesef herkes okuduğu, anladığı kadar yaşıyor.

Bilginin derinliğine inemiyor, çok kıymetli hakîkâtleri yüzeysel geçiyor ve en büyük zarârı kendimize veriyoruz.

Geçmişte açtık, imâna, İslâm’a, ilme, dünyâya açtık, bugün doyduğumuzu düşünüyor ihtiyaç hissetmiyoruz.

Günümüz Türkiye’sinde okuyanlarımız, dinleyenlerimiz, anlayanlarımız, yaşayanlarımız ya kabirde, ya hapiste, yada sürgündeler.

Okumayan, okuyamamış, diplomasız bir Cumhurbaşkanı’na sâhibiz, siyasîlerimiz hiçbir ilmî, yâhut entellektüel birikime sâhib değiller, yaşadığımız gibi yönetiliyoruz.

Aktualiteden gözlerimizi kaldıramıyor, etrâfımıza bakamıyor, sorunları teşhis edemiyor, tedâvi çareleri üretemiyor ve uygulayamıyoruz.

Fikren iğdiş olmuş vaziyetteyiz.

Nasıl kurtulacağız ? Kendimizde, çevremizde, bilhassa neslimizde tekrâr okumaya, tekrâr derûnlara seyahâte nasıl yol bulacağız ? Bilemiyorum.

Üzülerek ifâde ediyorum, görünen oki geri dönülmez bir yola girdik, hemde hâlimizin farkında değiliz, evet dönemiyoruz.

Bizlere açlığımızı hissettirecek bir yol, okumaya, öğrenmeye ihtiyacımızı hissettirecek bir rehber, bir mektep-medrese gerekiyor.

Yoksa geleceğin dünyasında boş sloganlardan başka bir şey duyulmayacak.

İnsanlık hakikâtleri unutup, hakâika kavuşamayacak.

Yüzkırk yada ikiyüzseksen harfe mahkûm olacağız, sade beğenecek, paylaşacak fakât sadre şifâ birşey üretemeyeceğiz.

Ve maalesef ilimsiz, fikirsiz dünyâ, başını benlikten müteşekkil bir cehîl gezegenine çarpacak, yâhut bir cehâlet karadeliği hepimizi yutacak, dîvâne olup yok olacağız, kıyâmetimiz kopacak.

Zâten okumayan, okuduğunu anlamayan, gereğini yapmayan, yapamayan insanlar dîvâne değil midir ?

İlme, mânâya, cins kafalara, entelektüellere, söylenen hakîkâtlere muhatap olup, anlayamayan insanlar, onları dîvâne gördükleri halde, gerçekte kendileri dîvâne değil midir ?

İlme, irfâna, fikre, mânâya, hayâta dâir yeni bir “açlık” dalgası gerekiyor ve bütün insanlığa yârınlarımız için, okuma ihtiyacını hissettirmemiz lâzım.

Nasıl yapacağız ? Nasıl yapmalıyız ? Oturup konuşmalıyız.

Eğer fikirlerinizi bana yazarsanız, yeni bir yazıda üzerinde durmak, herkesle paylaşmak istiyorum.

mansurturgutk@gmail.com

PAYLAŞTweet
ÖNCEKİ HABER

İsrail askerlerinden vahşet: Gözleri bağlı, elleri kelepçeli Filistinliyi vurdu

SONRAKİ HABER

CHP’nin ‘Uyuşturucu ile mücadele’ ve ‘Cinsiyet eşitliği’ komisyon önerilerine AKP’den ret

BENZER HABERLER

Sırlı zarf!
YAZARLAR

Rol model bir insan

Temmuz 23, 2025
Duyarlılık mı riyakarlık mı?
Manşet

“Dede, sen neden hapisteydin?”

Temmuz 23, 2025
Yargıda kriz çatışmaya dönüştü; silahlar patlıyor
Manşet

Devletten ilk somut adım ve kırmızı çizgi

Temmuz 23, 2025
Manşet

Ölüm araçları: Beyaz Toroslar’dan, Siyah Transporter’lara…

Temmuz 22, 2025
Manşet

Alplerimizden bir Alp: Alptekin..

Temmuz 21, 2025
Manşet

DEM, MHP’leşir mi?

Temmuz 21, 2025

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    • All
    • Manşet
    MASAK, utanç raporunda Hizmet Hareketi için: PKK ve IŞİD gibi kanlı terör örgütlerinden daha riskli
    Manşet

    MASAK, utanç raporunda Hizmet Hareketi için: PKK ve IŞİD gibi kanlı terör örgütlerinden daha riskli

    by adminzaman
    Temmuz 25, 2025
    0

    Türkiye, nihayet gri listeden çıktı. GRECO’nun tavsiyelerine uyum süreci tamamlandı, en azından görünürde. Bu süreçte her ülkenin kendi risk değerlendirmesini...

    İsrailli Bakan: “Gazze tamamen Yahudi olacak”

    İsrailli Bakan: “Gazze tamamen Yahudi olacak”

    Temmuz 25, 2025
    Valinin plaket verdiği Afyon’un ünlü yumurta sektörüne de kayyım atandı

    Valinin plaket verdiği Afyon’un ünlü yumurta sektörüne de kayyım atandı

    Temmuz 25, 2025
    Gizlenen ‘Tahkim’ dosyasına ulaştıklarını söyleyen CHP: Ceza 1.47 milyar dolar, bu yüce divanlık suç

    Gizlenen ‘Tahkim’ dosyasına ulaştıklarını söyleyen CHP: Ceza 1.47 milyar dolar, bu yüce divanlık suç

    Temmuz 25, 2025
    Beyaz Toroslu savcıdan İmamoğlu’na: Cumhurbaşkanı olursanız siz bizi yargılarsınız

    Beyaz Toroslu savcıdan İmamoğlu’na: Cumhurbaşkanı olursanız siz bizi yargılarsınız

    Temmuz 25, 2025
    THK uçakları satıldı, eğitim merkezleri kapatıldı, işçilerse yanarak can verdi: Erdoğan’ın 13 uçak ve 3 helikopterden oluşan dev hava filosu bekliyor

    THK uçakları satıldı, eğitim merkezleri kapatıldı, işçilerse yanarak can verdi: Erdoğan’ın 13 uçak ve 3 helikopterden oluşan dev hava filosu bekliyor

    Temmuz 24, 2025

    İLETİŞİM

    info@zamanaustralia.com.au australiazaman@hotmail.com

    Sydney Ofisi telefonu

    +61 02 96496006

    27 Queen Street Auburn NSW 2144 Australia

    AVUSTRALYA REHBERİ

     

      • Yurtdışında yaşam şartları ve göçmen alan 8 ülke
      • Ücretsiz tercüme hizmetinden nasıl faydalanabilirim?
      • Avustralya Hakkında Genel Bilgi
      • Avustralya’daki Kutsal Kaya: Uluru
    • ANA SAYFA
    • GÜNDEM
    • YAZARLAR
    • DÜNYA
    • POLİTİKA
    • EKONOMİ
    • RÖPORTAJ
    • SPOR
    • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
    • VİDEO HABERLER
    • DİĞER

    Welcome Back!

    Login to your account below

    Forgotten Password?

    Retrieve your password

    Please enter your username or email address to reset your password.

    Log In

    Add New Playlist

    No Result
    View All Result
    • ANA SAYFA
    • GÜNDEM
    • YAZARLAR
    • DÜNYA
    • POLİTİKA
    • EKONOMİ
    • RÖPORTAJ
    • SPOR
    • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
    • VİDEO HABERLER
    • DİĞER
      • UZAK DOĞU
      • AVRASYA
      • AVRUPA
      • AMERİKA
      • AİLEM
      • TEKNOLOJİ
      • KONUK YORUM