En uzun iktidar 42 yıl ile Gabon ve Libya’da
Son 10 yılda iktidarını kaybeden devlet başkanları listesinin başında 42 yıl hüküm süren Gabon Devlet Başkanı Ömer Bango ile Libya lideri Muammer Kaddafi yer alıyor. Gabon’da Ömer Bango’nun vefatı üzerine yerine oğlu Ali Bango geçti. Hastalıklarla mücadele eden Ali Bango bu sene başında yaşadığı askeri darbe girişimini püskürtmeyi başardı. Kendisine has stili ve çadırıyla dikkat çeken Muammer Kaddafi ise Arap Baharı olarak adlandırılan süreçte yaşanan isyan ve ayaklanmalar neticesinde koltuğunu kaybetti ve muhaliflerce linç edilerek öldürüldü.
İktidardan gitti ama çocuklarının gücü sürüyor
Listenin üçüncü sırasında Angola’yı 38 yıl yöneten Jose Eduardo dos Santos geliyor. Angola lideri kaç defa koltuğunu bırakacağını söylese de bunu hep erteledi. 2017’de koltuktan çekildi ancak ülke yönetiminde hala Santos’un çocuklarının büyük etkisi var. Zimbabve’de yine 38 yıl iktidarda kalan Robert Mugabe de ordunun devreye girmesiyle koltuğu bırakmak zorunda kaldı.
Yemen’de 34 yıl hüküm süren Ali Abdullah Salih suikasta uğramasının ardından istifa zorlandı, bir kaç yıl sonra da başka bir suikast sonucu hayatını kaybetti.30 yıl hüküm süren iki isimden biri olan Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir hakkında savaş suçlarından dolayı Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından tutuklama emri çıkarıldı. Ülkede aylar süren gösterilerin ardından ordunun yönetime el koymasıyla ev hapsine alındı. Mısır’da Hüsnü Mübarek ise protestolar neticesinde ordunun halkın yanında olmasıyla görevden ayrıldı.
Kendi isteğiyle ayrılan tek isim Kazak lider oldu
Son 10 yılda kendi isteğiyle görevi bırakan tek devlet başkanı Kazakistan lideri Nursultan Nazarbayev oldu. Bu yüzden 12 kişilik listeye dahil olmayan Kazak lider Mart 2019’da yaptığı açıklamada 28 yıllık iktidarın ardından istifa ettiğini duyurdu. Ancak istifa sonrası senato başkanlığına seçilen kızı Dariga Nazarbayeva ülkenin yeni cumhurbaşkanı seçilebilir. Özbekistan lideri İslam Kerimov ise 25 yılllık demir yumruk yönetiminin ardından vefat etti.Tunus lideri Zeynel Abidin Bin Ali Arap Baharı sürecinde halk isyanı neticesinde ülkeden kaçmak zorunda kaldı. Cezayir’de sağlığı kötüleşmesina rağmen koltuğu bırakmak istemeyen Abdülaziz Buteflika protestolar neticesinde bu sene görevden ayrılmak zorunda kaldı.
euronews