Hamile olduğu halde Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Hatice Şahnaz, 22 Mayıs Çarşamba günü doğum yaptı. Sekiz ayı aşkın hamile şekilde cezaevinde yatan Hatice Şahnaz, doğumdan sonra da 4 günlük bebeğiyle tekrar Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi’ne konuldu.
Bebeğine Safiye ismini veren Şahnaz çifti, adalet talebini ve sesini devlete duyuramadığı için yakınları internet üzerinde özgürlüğü için imza kampanyası başlattı.Şahnaz’ın haksız şekilde tutuklandığı eşi Hüseyin Şahnaz’ın askeri ücretle, cezaevindeki hamile eşine ve kızının ihtiyaçlarını ekonomik olarak karşılayamacağı vurgulanarak, “4 günlük Safiye bebeğin ve yeni doğum yapmış annesinin sağlığı, uygun şekilde beslenmesi, anne ve özellikle bebeğin gelişimi ve iyiliği (well-being) için derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması, Hamile, yeni doğum yapmış ve küçük çocuklu kadınların tutuklanması uygulamasına son verilmesi, çağrısında bulunuyoruz” denildi.
3 HAFTALIK HAMİLE İKEN TUTUKLANDI, 4 GÜN ÖNCE DOĞUM YAPTI
4 Eylül 2018’de gözaltına alınam ve 6 Eylül’de tutuklanan, kısa bir zaman sonra 8 Kasım’da hakkındaki karar kesinleşen Hatice Şahnaz’ın dosyasının Yargıtay aşamasında olduğu hatırlatarak, Yargıtay ve Hakimler Yüksek Kurulu üyelerine konunun duyurulması adına çağrı yapılması talep edildi. TCK ve Anayasa’ya göre hamile ve bebekli annelerin, soruşturuldukları davalarda infaz hükme bağlansa dahi, çocuğun büyüme ve gelişimine engellememek üzere tutuksuz yargılanması gerekiyor. Yasanın ilgili hükümleri uygulanmazken, anayasa ve uluslararası hukuk çiğneniyor.
50’DEN FAZLA HAMİLE KADIN CEZAEVİNDE
Kasım 2018 rakamlarına göre, 22’si doğum esnasında olmak üzere, 50’den fazla hamile kadın gözaltına alındı veya tutuklandı. Halen cezaevinde 35 hamile kadın, 543’ü 0-3 yaş arasında olmak üzere 743 çocuk cezaevinde anneleriyle birlikte zor şartlarda tutuluyor.x
Şahnaz’a özgürlük bildirisi şu linkten imzalanabiliyor.
Bildiriye imzalamak için lütfen tıklayın. Çağrının tamamında şu metin yer alıyor:
4 günlük Safiye bebek ve Annesine Özgürlük Çağrısı!
Cezaevinde tutulduğu için Hatice Şahnaz ve yeni doğan bebeği Safiye’nin sağlığından ve yaşam hakkından endişe duyuyoruz. Lüften çağrımıza destek olun…
Hatice Şahnaz, 4 Eylül 1990 tarihinde Antalya’da doğmuş, Uludağ Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü mezunu olup, 26 Mayıs itibari ile 4 günlük bebeğiyle birlikte Antalya L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda tutulmaktadır.
Henüz 3 haftalık hamile iken 4 Eylül 2018 tarihinde gözaltına alınmış, 6 Eylül 2018 tarihinde Antalya 1. Sulh ceza hakimliğince silahlı terör örgütüne üye olduğu iddiasıyla tutuklanmıştır.
8 Kasım 2018 tarihinde yapılan ve yaklaşık 10-15 dakika süren ilk duruşmada, Hatice Şahnaz hamile olduğu için sorulara “evet-hayır” şeklinde cevaplar verebilmiş, etkin şekilde kendisini savunamamıştır. Mahkûmiyet kararında kullanılan gerekçedeki deliller önceden kendisine tebliğ edilip cezaevi koşullarında hamile bir kadın olarak savunmasını hazırlamasına da imkân tanınmamıştır. Duruşma sona erdikten sonra mahkeme 5-10 dakika ara vermiş, 5-10 dakikalık aradan sonra duruşma salonuna giren Hatice Şahnaz, avukatı, eşi ve annesinin olduğu ortamda, 6 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasına mahkûm edilmiştir. Avukatı, ”Hâkim bey müvekkilim hamile; biz tutuksuz yargılanır diye ek süre de istemedik.” demiştir. Mahkeme başkanı ise, ”Bize bir şey anlatmadı. Bırakamayız. Ek süre de alsanız tutuklayacağız. Bu süre de yine içeride kalır; bir şey de değişmez.” Demiş. Hatice Şahnaz’a da ”Boşuna üzülmeyin; hamile olduğunuz için bebeğiniz 6 aylık olduktan sonra İstinaf Mahkemesi serbest bırakır.” şeklinde beyanda bulunmuştur. Avukatı “biz bu ilk duruşmada karar vereceğinizi beklemiyorduk” şeklinde hitap edince, Mahkeme başkanı “Bizim kararımız önceden belliydi, siz ne söylerseniz söyleyin, mahkûmiyet kararı verecektik.” demiştir.
28 Şubat 2019 tarihinde Antalya Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, duruşma açmadan, yeniden yargılama yapmadan, Hatice Şahnaz’ın savunmasını almadan, tanıkları dinlemeden, bağımsız ve objektif bilirkişi incelemesi yaptırmadan, dosya üzerinden yaptığı inceleme sonucu, “istinaf başvurusunun esastan reddine ve tutukluluğun devamına” şeklinde karar vermiştir.
Cezaevi koşulları, hamile bir kadın açısından hayatı fazlasıyla çekilmez hale getirmekteyken yeni doğmuş bir bebekle daha da zor hale gelmiştir. Annenin, yeni doğan bebeğiyle birlikte dinlenebileceği uygun ortam bulunmamaktadır. Koltuk, minder ve yastık gibi malzemeler bulunmamaktadır. Anne ve bebeği yeterli ve düzenli beslenme imkânlarından mahrum olduğu gibi, bebeğin gelişimi için gerekli olan vitamin, protein, mineral vb. desteklerden de yoksun durumdadır.
Hatice Şahnaz’ın eşi ve annesi, yeni doğan bir bebeğin ihtiyacı olan gerekli eşyaları cezaevine götürdüklerinde, cezaevi idaresi bebeğin ihtiyacı olan bu eşyaların birçoğunu kabul etmemiş ve içeriden tedarik edilebileceklerini söylemişlerdir; cezaevine götürmelerine rağmen, biberon, bebek battaniyesi, puset, bez ve diğer giysileri kabul edilmemiştir. Hem bebeğin hem annenin birçok ihtiyacı cezaevinde bulunmadığı gibi, var olanlarında cezaevinden tedarik edilmesi pahalı olup, Hatice Şahnaz’ın eşi de asgari ücretle çalışmaktadır.
Hatice Şahnaz’ın 23 Mayıs 2019 tarihinde cezaevi koşullarında doğumu gerçekleşerek, Safiye isminde bir kız çocuğu dünyaya gelmiştir. 4 günlük Safiye bebek annesiyle birlikte tekrar cezaevine gönderilmiştir.
Hamile kadınların ve bebeğinin sağlığı, yaşamı ve insan onuruna uygun olarak yaşamlarını sürdürme haklarını güvence altına almak amacıyla, 5275 sayılı CGTİK’nın 16 § 4 ve 116 maddeleri açık ve net bir şekilde hamile ve yeni doğum yapmış kadının tutuklanmasını ve hürriyeti bağlayıcı cezanın infazını, hamilelik süresince ve doğum tarihinden itibaren 6 ay süre ile yasaklamıştır. Hatice Şahnaz’ın (4 günlük bebeği ile birlikte) cezaevinde tutulmaya devam etmesi hem annenin hem de bebeğin iyiliği (well-being) açısından telafisi imkânsız sorunlara yol açabileceği gibi (bebeğin henüz doğmadan bir ayağının normal olmadığı için ameliyat edilmesi gerektiği gibi), bu durumun verdiği elem ve ıstırap gibi hususlar birlikte değerlendirildiğinde, tüm bu muameleler AİHS m. 3 anlamında insanlık dışı muamele oluşturmaktadır.
Bu nedenlerle;
4 günlük Safiye bebeğin ve yeni doğum yapmış annesinin sağlığı, uygun şekilde beslenmesi, anne ve özellikle bebeğin gelişimi ve iyiliği (well-being) için derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması,
Hamile, yeni doğum yapmış ve küçük çocuklu kadınların tutuklanması uygulamasına son verilmesi,
Çağrısında bulunuyoruz.
EK BİLGİ;
Türkiye’de 15 Temmuz 2016 tarihi sonrasında Anayasal hak kapsamında yapılan faaliyetler gerekçe gösterilerek terör örgütü suçlamasıyla 500 binden fazla kişi hakkında soruşturma açıldı, en az 100 bin kişi tutuklandı, halen 30 binden fazla insan tutuklu veya hükümlü olarak cezaevinde bulunmaktadır.
Bu kapsamda bugüne kadar 22’si doğum esnasında olmak üzere, 50’den fazla hamile kadın gözaltına alındı veya tutuklandı. Halen cezaevinde 35 hamile kadın bulunmaktadır. Ayrıca, 543’ü 0-3 yaş arasında olmak üzere 743 çocuk cezaevinde anneleriyle birlikte zor şartlarda tutulmaktadır. (2018 Kasım)
TALEBİMİZ;
1- Başlatılmış olan imza kampanyasını desteklemeniz ve yaygınlaştırılmasına katkı vermeniz
2- Karar verici olan yetkililere mail, faks, telefon yoluyla ulaşarak mağduriyetin sonlandırılması çağrısı yapmanız.
Karar vericiler;
1- Adalet Bakanı ABDÜLHAMIT GÜL
Tel: 0090 312 4177770
Twitter: @abdulhamitgul
E-mail: adaletbakanligi@hs01.kep.tr
2- Hakimler Savcılar Kurulu 1. Daire Başkanı HALİL KOÇ
Tel: 0090 312 2041101
E-mail; halil.koc@hsk.gov.tr
Twitter: @hhalilkoc
3- Hakimler Savcılar Kurulu 2. Daire Başkanı MEHMET YILMAZ
Tel: 0090 312 2041097
E-mail; myilmaz@hsk.gov.tr
Twitter: @mehmetyilmaz073
4- Yargıtay Başkanı İSMAİL RÜŞTÜ CİRİT
Tel: 0090 312 4161000
Twitter: @TCYargitay
5- Yargıtay 16. Ceza Dairesi Başkanı EYÜP YEŞIL
Tel: 0090 312 4161000
Twitter: @TCYargitay
6- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı MEHMET AKARCA
Tel: 0090 312 5733500b.
Fax: 0090 312 4253131
Twitter:@TCYargitay