Avrupa Parlamentosu seçimleri için ilk oy verme işlemi Hollanda ve İngiltere’de tamamlandı.Araştırma şirketi Ipsos’un sandık çıkış anketlerine göre Avrupa Sosyalistler Partisi’nin Hollanda ayağı İşçi Partisi, yüzde 18’lik oy oranıyla seçimlerden birinci çıktı. İşçi Partisi’nin Avrupa Parlamentosundaki sandalye sayısını 3’ten 5’e çıkaracağı öngörülüyor.
Aynı ankete göre Başbakan Mark Rutte’nin Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) ise yüzde 15’lik oy oranıyla yarışı ikinci sırada tamamladı. Parlamentoda, Avrupa için Liberaller ve Demokratlar İttifakı’nda 3 milletvekili bulunan VVD’nin ise yeni dönemde AP’ye 4 vekil yollayacağı tahmin ediliyor.Sandık çıkış anketi rakamları, kampanya sürecinde de en çok konuşulan aşırı sağın Avrupa’daki yükselişini teyit eder nitelikte.Ipsos’un verilerine göre henüz iki yıl önce kurulan, göçmen karşıtı ve Avrupa Birliği’ne şüphe ile yaklaşan aşırı sağcı Demokrasi İçin Forum Partisi (FvD) ilk kez katıldığı seçimlerde 3 vekil çıkarmayı başardı.Hollanda’nın Avrupa Parlamentosunda 26 sandalyesi bulunuyor.Resmi olmayan rakamlara göre AP seçimlerine katılım oranı Hollanda’da yüzde 40’ı bularak, 1989’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
AB genelinde oy verme işlemi pazar günü tamamlanacak
Avrupa Birliği’ne üye ülkeler, aşırı sağ partilere desteğin arttığı bir dönemde Avrupa Parlamentosu seçimleri için 23-26 Mayıs tarihlerinde sandık başına gidiyor. Seçimler kimileri tarafından “tarihi” olarak nitelendiriliyor. Pazar günü sonuçlanacak seçimlerde, AB karşıtı aşırı sağ partilerin Avrupa Parlamentosu’nda gücünü artırması ve geleneksel partilerin gerilemesi öngörülüyor.400 milyon seçmeni yakından ilgilendiren seçimde Avrupa Parlamentosu’nda 5 yıl boyunca görev yapacak olan 751 parlamenteri belirleyecek.Hollanda ve İngiltere bugün sandık başına gitse de sonuçlar bütün ülkelerin vatandaşları oy kullandıktan sonra açıklanacak. 23 Mayıs’tan sonraki takvim ise şöyle:
▪️ 24 Mayıs: İrlanda, Çekya
▪️ 25 Mayıs: Letonya, Malta, Slovakya
▪️ 26 May: Kalan 21 AB üyesi ülke
Bir çok Avrupa Birliği ülkesi sandık başına gitmek için Pazar gününü seçti. Pazar akşamı bütün gözler sandıklarda olacak. Sonuçların Pazartesi sabahı netlik kazanması bekleniyor.
Avrupa Parlamentosu 500 milyon kişinin hayatını etkiliyor
Avrupa Parlamentosu Avrupa Birliği bütçesini ve politikalarını denetliyor ve 500 milyon kişinin hayatını etkileyen kararlar alıyor. Avrupa Birliği başta Brexit olmak üzere karşı karşıya kaldığı sorunlar sebebi ile geleceğe yönelik bir dönüm noktasında bulunuyor.2016 yılında İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı Birliği derinden sarstı. Belçika, Fransa, Hollanda, İtalya ve daha bir çok ülkede göçmen ve Avrupa Birliği karşıtı aşırı sağ partiler oylarını büyük oranda artırdı. Brüksel’in, Afrika ve Orta Doğu ülkelerinden gelen ve Avrupa’ya yerleşen göçmenlere yönelik tam anlamıyla çözüm üretememesi aşırı sağ partilerin oylarının artmasına neden oldu. Ekonomik sorunların da göçmen krizine eklenmesi ile birlikte aşırı sağ partiler AB karşıtı söylemlerini güçlendirdi.