Avustralyalı bir bahçıvanın avukatları Salı günü Bayer AG’ye ait tarım ilacı şirketi olan Monsanto’ya dava açtıklarını duyurdu. RoundUp adlı zırai ilaçlarında kullandıkları kimyasalların neden olduğu ciddi zarar nedeniyle açılan dava, Avustralya’da bir ilk olma özelliği taşıyor.
Avustralya’nın Victoria eyaletinde bahçıvanlık yapan 54 yaşındaki Michael Ogalirolo 20 yıldır kullandığı tarım ilacı nedeniyle kansere yakalandığını öne sürüyor. Bir tür lösemi (non-Hodgkin’s lymphoma) teşhisi konan Ogalirolo’nun avukatları Monsanto’ya açtıkları bu davayı kazanacaklarına emin.
Ürünlerin “insan ve çevre sağlığına açık şekilde zararlı olmasına rağmen üzerlerinde gerekli uyarıların ve açıklamaların bulunmaması nedeniyle geri dönüşü mümkün olmayan bir zarar gördüğünü” ileri süren Ogalirolo’ya Monsanto’dan yanıt şu şekilde geldi:
“Kansere yakalanmış ve sağlığını kaybetmiş bir bireye karşı elbette ciddi bir empati besliyoruz ancak glifosat temelli zırai ilaçların bu kişinin yakalandığı türdeki lösemiye yol açmadığı 40 yılı aşkın çalışma sonuçları ile ortadadır.”
Ogalirolo şirketi hayati tehlike yaratan ürünler sattığı, yaşamını sürdürmesini için gerekli olan gelirden olduğu, bakım masrafları ve bile isteye zararlı ürün sattığı için cezalandırmak amacıyla dava açtığını belirtiyor.
Şirket her ay milyarlarca dolar tazminat ödüyor
Avukatlar ABD’deki dava dosyalarının içeriğinden yola çıkarak hareket ediyor ve RoundUp ilacının ana maddesi olan glifosat’ın bu tür kansere de yol açtığı suçlamasını yapıyor.Bu konu şimdiye kadar Bayer’in piyasa değerini on milyarlarca euro düşürdü ancak ilacın dünya çapındaki satışından elde edilen kar şirketin bu tür zararlara rağmen yoluna devam etmesini sağlıyor.Bayer Monsanto ilaçları nedeniyle açılan davalarda her ay milyar dolarlara varan cezalar ödüyor. Sadece Mayıs 2019’da ABD’nin Kaliforniya eyaletinde yaşayan bir çifte şirketin ödemek zorunda kaldığı para 2 milyar dolar oldu. Bu dava aynı zamanda şirketin tarihinde bir tüketicisine ödediği en büyük tazminat bedeli olarak kaydedildi.
Türkiye’de de en çok kullanılan tarımsal ilaç
Son olarak Avrupa Birliği ilacın kullanımı için gerekli olan lisansı 5 yıl daha uzatma kararı almıştı. RoundUp Türkiye’de de en çok kullanılan tarım ilaçları arasında yer alıyor.