İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü, 24 ilin Terörle Mücadele Şubelerine bir yazı yazarak, Gürcistan’a 52 Türk vatandaşının iltica ettiğini bildirdi. Bu kişiler hakkında istihbarat çalışması yapılmasını istedi.
‘Gizli’ ibareli 10 Nisan 2019 tarihli yazıda, bu kişilerin Hizmet Hareketi ile ilgili kişiler olduğu belirtildi. Uluslararası koruma altında olan ve isim listeleri sadece Birleşmiş Milletler ve Gürcistan makamlarında olması gereken kişilerin isimlerinin İçişleri Bakanlığına nasıl ulaştığı bilinmiyor.Ancak Emniyet Genel Müdürlüğünün yazısında, bilginin İçişleri Bakanlığı Gürcistan Müşaviri’nden geldiği belirtiliyor.Yazıda bu 52 kişinin Gürcistan’a iltica ettikten sonra örgütsel faaliyetlerine devam ettikleri şeklinde bilgi intikal ettiği ifade edilirken, isimlerin yer aldığı bir listenin varlığından söz ediliyor.Yazıda şöyle deniyor: “Gürcistan’a iltica talebinde bulunduğu ve Batum’da örgütsel faaliyetlere devam ettiği belirtilen PYD/F..Ö’ye müzahir şahısların bilgilerinin yer aldığı listenin İçişleri Müşavirimizden alınmakla birlikte çalışmalarda değerlendirilmek üzere gönderildiği belirtilmiştir.”
Terörle Mücadele Daire Başkanı Erdoğan Kartal imzasını taşıyan resmi yazıda, söz konusu 52 kişinin isim listesinin “EK” olarak eklendiği belirtiliyor.
BİLGİLERİN INTERPOL DAİRESİNE GÖNDERİLMESİ İSTENDİ
İsim listesindeki 52 kişinin Türkiye’deyken yaşadıkları 24 ile gönderilen yazıda, toplanan istihbarat bilgilerinin Interpol-Europol Dairesi Başkanlığı’na gönderilmesi istendi. Bilgilerin Interpol Dairesine istenmesi, Gürcistan’a iltica etmiş 52 kişiye yönelik bir adım atılabileceğine işaret olarak yorumlanıyor.
82 KİŞİ YURT DIŞINDAN TÜRKİYE’YE GETİRİLDİ
15 Temmuz’dan sonra Hizmet Hareketi ile ilişkili yüzlerce kişinin Türkiye’ye iadesi talep edildi. Bunlardan bir kısmı illegal yollardan kaçırılarak Türkiye’ye getirildi. Pakistan, Malezya, Azerbaycan, Moldova, Kosova gibi ülkelerden çok sayıda kişi yasa dışı biçimde Milli İstihbarat Teşkilatı’na teslim edildi. Bunların bir kısmı Birleşmiş Milletler’e iltica talebinde bulunmuş isimlerdi.
2017 yılında Malezya’da kayıt dışı gözaltına alınarak Türkiye’ye teslim edilen eğitimciler İsmet Özçelik ve Turgay Karaman bunlardan ikisiydi. Avukatları Birleşmiş Milletler’e zorla kaçırmayla ilgili başvurdu. Özçelik ve Karaman’ın özgürlüklerinin ihlal edildiğini belirten Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu, iki kişinin derhal serbest bırakılması çağrısını yaptı ve karara uyması için Türk makamlarına 180 gün süre tanıdı. Ayrıca BM Komisyonu, keyfi tutukluluk için şahıslara tazminat ödenmesine hükmetti. Ancak Türkiye BM’nin bu kararına henüz uymuş değil.BOLD