Emekli Orgeneral Kıvrıkoğlu, emeklilik günlerinde emekli general, siyasetçi, bürokrat ve diplomatlardan oluşan Encümen-i Daniş grubunun toplantılarına katıldığını ifade etti.
“Postmodern darbe” olarak adlandırılan 28 Şubat döneminin Kara Kuvvetleri Komutanı olan ve ardından Genelkurmay Başkanlığı görevini yürüten emekli Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD)’nin çıkardığı Birlik Dergisi’ne konuştu.
Emekli Orgeneral Kıvrıkoğlu, 28 Şubat’ın darbe olmadığını söylerken, “28 Şubat bin yıl sürecek” dediği iddiasını da yanıtladı.Kıvrıkoğlu, “28 Şubat kararları TSK’nın değil, MGK’nın kararlarıdır. Kararlar Anayasamızın üçüncü maddesinde ifadesini bulan değerleri aşındırmaya çalışan irticai faaliyetlere karşı alınmıştır. Bunlara karşı Türkiye Cumhuriyeti’ni korumak için alınması gereken tedbirleri kapsar. Amacı, irticai faaliyetleri yok etmek veya asgariye indirmektir. Dolayısıyla irticai faaliyetler olduğu sürece 28 Şubat devam edecektir. İrtica bin yıl sürerse 28 Şubat da bin yıl sürecektir dedim” ifadelerini kullandı.
“Çöpe atıldığını öğrendik, şimdi göndermiyoruz”
Röportajda emeklilik günlerini nasıl geçirdiği sorusunu yanıtlayan Kıvrıkoğlu, şunları söyledi:
Bizim bir Encümen-i Daniş Grubu var. On beş günde bir onlarla bir araya geliyoruz. Encümen-i Daniş devlette üst düzey görev yapmış generaller, eski milletvekili, bakan, profesör, vali, emniyet müdürü gibi kişilerin bir araya geldiği ve ülkemizde meydana gelen gelişmelerin değerlendirildiği bir platform. Genellikle on beş günde bir, bazen ayda bir toplanıyoruz. Gelişmeleri değerlendirdikten sonra sonuçları kağıda döküyoruz. Daha önceleri hükümete mektup şeklinde gönderiyorduk. Ancak dikkate alınmadığını, çöpe atıldığını öğrendik. Şimdi göndermiyoruz.”
“28 Şubat kararları TSK’nın değil, MGK’nın kararlarıdır”
Dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan’ı istifaya sürükleyen 28 Şubat 1997’deki MGK kararlarını ve o süreçte söylediği belirtilen “28 Şubat bin yıl sürecek” sözünü de değerlendiren Kıvrıkoğlu, şu ifadeleri kullandı:Gazeteciler, Başbakan Bülent Ecevit’e, ‘28 Şubat bitti mi?’ diye sorarlar. Başbakan da, ‘28 Şubat defteri kapandı’ şeklinde bir cevap verir. Bundan birkaç gün sonra MGK toplantısı vardı. Toplantıda söz aldığım zaman Başbakan’ın bu sözünden ötürü, ‘28 Şubat kararları TSK’nın değil, MGK’nın kararlarıdır. Kararlar Anayasamızın 3’üncü maddesinde ifadesini bulan değerleri aşındırmaya çalışan irticai faaliyetlere karşı alınmıştır. Bunlara karşı Türkiye Cumhuriyeti’ni korumak için alınması gereken tedbirleri kapsar. Amacı, irticai faaliyetleri yok etmek veya asgariye indirmektir. Dolayısıyla irticai faaliyetler olduğu sürece 28 Şubat devam edecektir. İrtica bin yıl sürerse 28 Şubat da bin yıl sürecektir’ dedim.
Davaya dahil etmeye çalıştılar
Gazetecilerin 28 Şubat’la ilgili sözlerini kırparak yayınladığını ifade eden Kıvrıkoğlu, “Bu sözlerden dolayı beni 28 Şubat davasına dahil etmeye çalıştılar. Sözlerin tamamını göz önüne alınca vazgeçtiler. Dava görülürken de telekonferans yoluyla bilgime başvuruldu. O sırada bana, ‘28 Şubat bir darbe midir?’ diye sordular. 28 Şubat’ın kesinlikle bir darbe olarak nitelendirilemeyeceğini belirttim” diye konuştu.