15 Temmuz’dan sonra çıkartılan KHK’larla ihraç edilen eski bir savcı, hakkındaki yargılamalardan beraat etti. Avukatlık ruhsatı alan eski savcıya, Adalet Bakanlığı engel oldu.
Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) ihraç edilip tutuklanan bir savcı, “Mor Beyin mağduru” olduğu ortaya çıkınca önce tahliye edildi. Yargılama sonucunda beraat eden ve mesleğinden haksız yere ihraç edildiği anlaşılan eski savcı, Türkiye Barolar Birliği’ne (TBB) avukatlık ruhsatı için başvurdu.
İPTAL GEREKÇESİ KHK’LI OLMASI: BERAAT ETTİ FAKAT AVUKATLIK RUHSATI İPTAL EDİLDİ
Independent Türkçe’de yer alan habere göre, TBB daha önce başka bir KHK’lı bir hâkimin ruhsat başvurusunu kabul etmemişti. Ankara 23. İdare Mahkemesi, TBB’nin bu kararını etti. TBB’de Ankara 23. İdare Mahkemesi’nin verdiği karar doğrultusunda yargılandığı davada beraat kararı alan eski savcının, serbest avukatlık ruhsatı başvurusunu onayladı.
TBB’nin bu onayına, Adalet Bakanlığı itiraz etti. Adalet Bakanlığı, Ankara 7. İdare Mahkemesi’ne kararın iptali için başvurdu. Mahkeme, 21 Haziran’da verdiği kararda, avukatlık ruhsatının iptaline karar verdi. Mahkeme kararında beraat etmesine rağmen eski savcının KHK ile ihraç edilmiş olmasını gerekçe göstererek avukatlık yapamayacağına hüküm verdi.
Mahkemenin ilgili kararı şu şekilde;
“Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun 24.08.2016 tarihli ve 2016/426 sayılı kararıyla 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 3. maddesinin 3. fıkrasındaki atıfla aynı Kanun Hükmünde Kararname’nin 4. maddesinin 2. fıkrasında yer alan ‘birinci madde gereğince kamu görevinden çıkarılan kişilerin bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemeyecekleri, doğrudan veya dolaylı olarak görevlendilemeyeceklerine’ yönelik hükmü karşısında kamu görevinden çıkarılan kişinin avukat olarak baro levhasına yazılmasına, avukat unvan ve sıfatını kullanmasına olanak bulunmadığı, buna göre avukat olarak baro levhasına yazılamayacağı sonucuna varılan kişinin baro levhasına yazılmasına ilişkin davaya konu ısrar işleminde, hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır.”
23’ÜNCÜ İDARE MAHKEMESİ “AVUKATLIK KAMU GÖREVİ DEĞİL” DEMİŞTİ
23’üncü İdare Mahkemesi ile 7. İdare Mahkemesi verdikleri kararda karşı karşıya gelmiş oldu. İhraç edilmesine rağmen hakkında soruşturma veya kovuşturma olmayan eski hakimin başvurusunu inceleyen 23. İdare Mahkemesi, avukatlığın kamu görevi olmadığını, kamuya hizmet eden serbest meslek olduğuna vurgu yapmıştı.
TBB daha önce reddettiği başvuruları kabul etmişti
Ankara 23. İdare Mahkemesi’nin kararı üzerine daha önce avukatlık ruhsatı başvurusu reddedilen 2 kişi yeniden Türkiye Barolar Birliği’ne başvurmuş ve başvuruları kabul edilmişti.