Türkiye’ye bir kaç kez gittiğini hatırlatan kitabın Amerikalı Yazarı Pahl, son yıllarda Hizmet Hareketi’ne karşı uygulanan baskı rejimine de şahit olduğunu kaydetti. Jon Pahl, Gülen ve sevenlerinin sadece bugün değil, Türkiye’deki laik rejiminin her döneminde sıkıntılar çektiğini, polis tarafından yakından takip edildiğini ve cezaevinde kaldığını belirtti.
Amerika’nın Philadelphia şehrindeki United Lutheran İlahiyat Fakültesi’nden Öğretim Üyesi Prof. Dr. Jon Pahl tarafından kaleme alınan, Fethullah Gülen Hocaefendi’nin ilk İngilizce biyografisi kitabının tanıtımı Sydney’de gerçekleşti. Gülen’in hayatı ve fikirlerine dair detaylar ve analizlerin yer aldığı kitabın tanıtımın programına ev sahipliği ise; ‘The University of Notre Dame’ Üniversitesi yaptı. Notre Dame Üniversitesi Hukuk Fakültesi kampüsü konferans salonunda gerçekleşen geceye, eski başbakanlardan Barrie Unsworth, farklı inanç grubu temsilcileri, akademisyenler, eğitimci, iş dünyası ve çeşitli meslek gruplarından oluşan 300’den fazla davetli katıldı.
HUKUK FAKÜLTESİ DEKANI: FARKLI İNANCA SAHİP İNSANLAR AVUSTRALYA’DA BARIŞ İÇİNDE YAŞIYOR
Gecenin açış konuşmasını yapan ev sahibi ve Notre Dame Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Professor Michael Quinlan, davetlilere teşekkür ederek, konuşmasını başladı. Dekan Quinlan, böyle anlamlı bir şahsiyetin biyografisinin yazıldığı kitabın tanıtımının kendi kurumlarında yapılmasından büyük bir onur duyduğunu söyledi. Affinty Diyalog Vakfı’nın, Çokkültürlü Avustralya’da önemli hizmetler yaptığına dikkat çeken Prof. Dr. Quinlan, “Avustralya, farklı, kültür, inanç ve etnik geçmişe sahip insanların bir arada, özgür bir şekilde, çokkültürlülük çatısı altında ve barış içinde yaşıyor”dedi. Michael Quinlan, İslam ve Hristiyan inancına sahip insanların diyalog, karşılıklı empati yapma ve bir arada yaşamanın önemine işaret etti. Bu kalabalık davetli grubunun hazır bulunduğu bu salonda, hukuk ve adalet dersleriyle ilgili çok konuların tartışıldığını, konuşulduğuna dikkat çeken Michael Quinlan, bugün ise çok daha anlamlı kitabın tanıtımı için bulunduklarını söyledi.
HİZMET HAREKETİ MENSUPLARINA YAPILAN BASKININ ŞAHİDİ OLDU
ABC Medya Kuruluşunun önemli yorumcularından John Cleary’nin soru cevap şeklinde moderatörlüğünün gerçekleştiği programda, ‘Fethullah Gülen ve Hizmet Hareketi Örneği’ kitabının Amerikalı Yazarı Prof. Dr. Jon Pahl konuşmacı olarak katıldı. Amerikalı Professor Pahl, kitabı “yalancı şahit olmamak, hakikate şahit olmak için” yazdığını ifade etti.Hizmet Hareketi’ni 2006 yılından beri takip ettiğini ve ilk kez ABD’nin Philadelphia şehrinde verilen bir davette tanıdığına dikkat çeken Dinler Tarihi Öğretim Üyelerinden Jon Pahl, Gülen’in mesajının dünya için neler ifade ettiğinin altını çizdi. Fethullah Gülen’in biyografisi ve Hizmet Hareketi’yle ilgili araştırma yapmak üzere Türkiye’ye bir kaç kez gittiğini hatırlatan Pahl, son yıllarda Hizmet Hareketi’ne karşı uygulanan baskı rejimine de şahit olduğunu kaydetti. Jon Pahl, Gülen ve sevenlerinin sadece bugün değil, Türkiye’deki laik rejiminin her döneminde sıkıntılar çektiğini, polis tarafından yakından takip edildiğini ve cezaevinde kaldığını belirtti. Gülen’in, doğduğu Korucuk köyünden, imamlık yaptığı Edirne Üç Şerefeli Camii’nin penceresinden Kestanepazarı’ndaki tahta kulübeye ve Pennsylvania’ya kadar uzanan hayat serüvenini ve çektiği sıkıntıları gözlemleriyle söz konusu kitaba aktardığını kaydetti. Hocaefendi’nin “en başta dindar bir barış adamı olduğunu ve siyasetin üstünde yer aldığını” vurgulayan Pahl, onun dünyaya katkısının öncelikle maneviyat ve kültürel eksenli olduğunu, şekilciliğe değil asıl olarak dinin ruhuna önem verdiğinin altını çizen Amerikalı akademisyen “Tarihteki her barış elçisinin yaşadığı gibi Hocaefendi’nin de zulme maruz kaldığını” okuyuculara aktarıyor.
GÜLEN VE HİZMET’İN GAYESİ, BARIŞ
Öte yandan Hizmet Hareketi’nin, merkezinde değerlerin ve insani münasebetlerin yer aldığını anlatan Amerikalı akademisyen Pahl şunları söyledi;“Onlarca yıllık dinler arası çalışmalarımda 16. Yüzyılda yaşamış Protestan reformcu Martin Luther’in bir ilkesini benimsedim hep. Luther, Sekizinci Emir olan ‘Yalancı şahit olmayın,’ düsturunu Küçük Dua kitabında şöyle yorumluyor: ‘Komşumuzu yalancı çıkarmak, ona ihanet etmek, iftira atmak ya da onu karalamak hususunda Allah’tan korkmalı ve Allah’ı sevmeliyiz; komşumuzu müdafaa etmeli, hakkında iyi konuşmalı ve her şey hakkında hep iyi kanaatler geliştirmeliyiz.’ Son yıllarda, maalesef ki, Müslümanlar hakkında çok sayıda iftira ve aralama oldu ”diye konuştu. Soru cevap şekilde gerçekleşen programın sonunda, Hizmet Hareketi ve geleceğiyle ilgili çeşitli sorular soruldu. Bu arada, akıcı bir üslupla kaleme alınan kitap, Gülen’in hayatı ve Hizmet Hareketi’nin çıkış noktasıyla ilgili merak eden Batılı okurlar için önemli bir kaynak olmasına dikkat çekiliyor.ZAMAN-Avustralya