• ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM
No Result
View All Result
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Home YAZARLAR

Hadimlik mi Amirlik mi? (1)

Eylül 12, 2019
in YAZARLAR
45
Görüntüleme
Share on FacebookShare on Twitter

Dünyadaki hızlı değişimle birlikte her alanda liderlik yaklaşımlarının da tartışıldığı bir dönemde yaşıyoruz. Hizmetkar liderlik modeli, bilinen liderlik yaklaşımlarının artık ihtiyacı karşılamadığı bir dönemde Batı dünyası tarafından anlaşılmış bir model olmakla birlikte İslami kaynaklarda yüzyıllardan beri ifade edilen ve hizmet hareketi içinde Fethullah Gülen Hoca Efendi tarafından prensipleri ortaya konan hadimlik modelinin benzeridir.

Batı dünyasında liderlik modelleri üstünde yapılan tartışmaların tarihi, Sokrates ve talebesi Platon’a kadar uzar. Sokrates, liderliği daha çok erdemli kişilerin sahip olduğu bir yetenek olarak tarif ederken, Platon ideal bir devletin nasıl olması gerektiğini anlattığı meşhur eserinde liderliğin doğuştan gelen bir yetenek olduğunu ve çocukluk döneminden itibaren keşfedilerek özel ele alınması gerektiğini söyler. Gerçek manada liderlik modelleri üstünde yazıların yazılması ve araştırmaların yapılması ise 18.yy’ın ikinci yarısı ile birlikte başlar. Daha çok askeri ve siyasi liderlerin öne çıkan özellikleri bu araştırmalara konu olur; toplumların kurtarıcısı, öncüsü ve kahramanı olan şahıslar lider modelleri olarak benimsenir. 1841’de yazılan ‘Kahramanlar Üzerine’ isimli kitabında Thomas Carlyle insanlık tarihinin kahramanlar tarihi olduğunu söyler. Aynı dönemlerde yazılan ve kahraman olarak tanınan kişilerin incelendiği Ralph Waldo Emerson’un ‘Örnek Adam’ ve Francis Galton’un ‘Kalıtsal Deha’ isimli eserleri de benzer örnekler olarak verilebilir.

20. YÜZYILDA 350’DEN FAZLA LİDER TANIMI VAR

BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

O da zalim(ler)le Savaş’arak Haluk’una kanat çırptı!

İslamilik Endeksi’nde Türkiye 149 ülke içinde 109’uncu sıraya geriledi

Gözyaşları…

20. yüzyıl liderlik alanında 5000’den fazla çalışmanın yapıldığı ve lider modellerinin şekillendiği dönem olmuştur. Farklı özelliklerinin değerlendirilmesiyle 350’den fazla lider tanımı ortaya çıkmıştır. Günümüzde liderlik yaklaşımları yönetim bilimlerinin stratejik öneme sahip bir dalı olarak kabul edilmiştir ve değişen şartlara, toplumun ihtiyaç ve beklentilerine göre kendisini yenilemektedir. Sivil toplum kuruluşları ayakta kalabilmek ve hayatını devam ettirebilmek için değişime ayak uydurmuş ve yeni liderlik modelleri ortaya çıkarabilmişlerdir.

Batı dünyasının hizmetkar liderlik modelini keşfetmesi, insanın duygularıyla, ihtiyaçlarıyla ve beklentileriyle ele alınmadığında, toplulukların birlikteliklerini devam ettirmesinin mümkün olmadığını, anladığında olmuştur. Hizmetkar lider ifadesini ilk defa kullanan Robert Greenleaf (1904-1990), Herman Hesse’nin ünlü romanı “Doğu Yolculuğu”nu okuduktan sonra kişinin aynı zamanda hem hizmetkar hem de lider olabileceği fikrine vardığını belirtir. Romanda ismi geçen Leo isimli şahıs, birlikte yolculuk yaptığı toplulukta bir hizmetkardır. O ayrıldıktan sonra topluluk dağılır ve yolculuk son bulur. Aradan bir yıl geçtikten sonra aralarından biri O’nu bulduğunda hizmetçi olarak tanıdıkları şahsın aynı zamanda önemli bir lider olduğunu anlar. Okuduğu romandan esinlenen Greenleaf ‘Lider bir hizmetkardır.‘ diyerek liderlik anlayışlarına yeni bir boyut kazandırır.

Günümüzde üstünde birçok araştırmanın yapıldığı ve öneminin sürekli arttığının vurgulandığı hizmetkar liderlik anlayışında hiçbir zorlama ve otorite kullanımı olmadan gönüllere girme hedeflenir. Temel insani ve ahlaki değerler esas alınır ve insanların faydalanmasına odaklanılır. Moral ve motivasyonun artırılması, insanın kendisi ile buluşması sağlanır. Duyguların daha fazla hesaba katılması esastır. Hizmetkar lider herhangi bir çıkar gözetmez. Benden önce biz-siz diyebilen, kendisini sıfır noktasında gören ve birlikte hareket ettiği insanlar için kendisini adamış bir diğergamdır. Hiçbir zaman kendisinde bir karizma ve güç addetmez, birlikte olduğu kişiler arasında alt-üst ayırımı yapmaz, onları bir emir eri gibi görmez. Her zaman insanların ihtiyaçlarına göre hareket eder, çevresindeki insanlara değer verip saygı gösterir, onlara her zaman yeni fırsatlar tanır.

Hizmetkar lider olarak yaşayan birçok önemli şahsiyetin hayatı hakkında araştırmalar yapılmaktadır. Yakın tarihte ortaya çıkan Mandela, Gandhi ve Martin Luther King gibi liderlerin hayatları birçok yazıda ele alınmış, sinemalara konu olmuştur. Mandela’nın bir anlamda ırkçılığın en şiddetli yaşandığı ülkelerden biri olan Güney Afrika’da beyaz ve siyah insanlar arasındaki uçurumu kapatmak için ortaya koyduğu hizmetkar liderlik örneğini konu olan Morgan Freeman’ın başrol oynadığı İnvictus filmi izlenebilir.

Hizmetkar liderlerin öne çıkan en önemli özelliklerinden biri insanlara verdiği inanç ve güven hissidir. Onların kendi çıkarlarından fedakarlık yapacağına herkes inanır. İnsanlar yaşadığı zorlukların dikkate alınacağını ve kendi durumlarından haberdar olunacağını bilirler. Fikirlerinin dinleneceğine, düşüncelerini her zaman ve her ortamda rahatlıkla söyleyebileceklerine dair şüpheleri yoktur. Başlarındaki liderlerinin gelecekle ilgili tahminlerine güvenir ve getireceği sonucu hesapladığına inanırlar. Her türlü olumlu değişim için gayret gösterildiğine,bireylerin gelişimi ve daha iyiye gitmesi için kendisini adadığına inanırlar.İnsanlar hizmetkar liderlerin isteklerini zorunda oldukları için değil, istedikleri için yerine getirirler ve birlikte olduğu kişiler arasında çok güçlü bir birlik duygusu hissederler.

PEYGAMBER EFENDİMİZ, LİDERLİK VE KUŞATICI ENGİNLİK

Batı dünyasının yüzyıllar sonra keşfettiği hizmetkar liderlik modeli Peygamber Efendimiz’in hayatı seniyyelerinde bizzat yaşayarak ortaya koyduğu ve asırlar boyunca İslam tarihinde birçok değerli esere serlevha olmuş mübarek beyanlarıyla tarif ettiği hadimlik modelidir. “Hadim” Arapça bir kelime olup hizmet eden manasına gelir. Allah Resulü ‘Bir kavmin efendisi ona hizmet edendir.’buyurur. Başka bir hadis-i şerifte ise ‘Hepiniz çobansınız. Hepiniz güttüğünüz sürüden sorumlusunuz. Âmir memurlarının çobanıdır. Erkek ailesinin çobanıdır. Kadın da evinin ve çocuğunun çobanıdır.

HİZMETKAR LİDER ÇIKAR GÖZETMEZ

Netice itibariyle hepiniz çobansınız ve hepiniz idâre ettiklerinizden sorumlusunuz.’ ifadeleriyle liderde olması gereken sorumluluk anlayışını tarif eder. ‘Yöneticilerin en hayırlısı sizlerin sevgisine mazhar olanlar ve sizleri sevenlerdir. Siz onlara hayır duada bulunursunuz, onlar da size. Yöneticilerin en kötüsü ise sizin kin ve nefret ettikleriniz ve sizden nefret edenlerdir. Siz onlara lanet edersiniz, onlar da size.’ ‘Ümmetimden Müslümanları idare etmeyi üzerine alan bir kimse kendisi ve ailesini koruyup gözettiği gibi raiyetini koruyup gözetmedikçe Cennetin kokusunu bile alamaz. ‘ hadis-i şerifleri de yukarda saydığımız gönüllere hitap etme ve adanmışlık özelliklerini nazara verir. Benzer şekilde birçok hadis-i şerif ve Efendimizin hayatından tablolar örnek verilebilir ki bunlarda Batı dünyasının bugün geldiği noktanın çok daha ötesinde kuşatıcı ve engin bir yaklaşım bulabiliriz.

Not: Bu konuya önümüzdeki yazımızda devam edeceğiz.  hamzatoygar@outlook.com

PAYLAŞTweet
ÖNCEKİ HABER

El konulan Zaman Gazetesi binası, Bakırköy Adliyesi oluyor

SONRAKİ HABER

Ahmet Nesin, işkenceci Ali Türkşen’in 15 Temmuz palavralarını belgeleriyle yazdı

BENZER HABERLER

Manşet

O da zalim(ler)le Savaş’arak Haluk’una kanat çırptı!

Temmuz 3, 2025
İslamilik Endeksi’nde Türkiye 149 ülke içinde 109’uncu sıraya geriledi
Manşet

İslamilik Endeksi’nde Türkiye 149 ülke içinde 109’uncu sıraya geriledi

Temmuz 3, 2025
Sırlı zarf!
YAZARLAR

Gözyaşları…

Temmuz 2, 2025
Manşet

Adalet Yürüyüşü, Martin Luther King ve Kerbela!

Haziran 30, 2025
Duyarlılık mı riyakarlık mı?
Manşet

Hocaefendi’nin mirası; ilim, maneviyat ve liderlik

Haziran 28, 2025
YAZARLAR

Tayyip’i katleden Recep!…

Haziran 26, 2025

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    • All
    • Manşet
    Milletvekili Ahmet Şık’ın raporu: Şiban ve Turgut helikopterden atıldı, 150 asker linç etti
    Manşet

    Van’da helikopterden atıldığı belgelenmişti: Osman Şiban’a verilen ceza onandı

    by adminzaman
    Temmuz 5, 2025
    0

    Van’da askerler tarafından gözaltına alındıktan sonra helikopterden atılan Osman Şiban’a “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla verilen 7 yıl 6 ay hapis...

    Son 3 yılda 8 öğrencinin kayıt yaptırdı: ğı bölüm için 3 akademisyen alınacak!

    Son 3 yılda 8 öğrencinin kayıt yaptırdı: ğı bölüm için 3 akademisyen alınacak!

    Temmuz 5, 2025
    İsrail’in Filistin soykırımı devam ediyor: Gazze’de can kaybı 51 bine yükseldi

    Hamas, Gazze’de ateşkesi kabul ettiğini duyurdu

    Temmuz 5, 2025
    Türkiye AİHM’nin kara listesinde ikinci sırada

    AİHM’den yeni Yalçınkaya karaları geliyor: 22 Temmuz’da 1.000 dosya hakkında karar açıklanacak

    Temmuz 5, 2025
    Saray rejiminden CHP’li belediyelere cadı avı: 3 Büyükşehir Belediye Başkanı’na gözaltı!

    Saray rejiminden CHP’li belediyelere cadı avı: 3 Büyükşehir Belediye Başkanı’na gözaltı!

    Temmuz 5, 2025
    Yargıtay kararı bozmuştu:  Afyon yerel mahkemesi Murat Efe bebeğe zulümde ısrarlı

    Yargıtay kararı bozmuştu: Afyon yerel mahkemesi Murat Efe bebeğe zulümde ısrarlı

    Temmuz 4, 2025

    İLETİŞİM

    info@zamanaustralia.com.au australiazaman@hotmail.com

    Sydney Ofisi telefonu

    +61 02 96496006

    27 Queen Street Auburn NSW 2144 Australia

    AVUSTRALYA REHBERİ

     

      • Yurtdışında yaşam şartları ve göçmen alan 8 ülke
      • Ücretsiz tercüme hizmetinden nasıl faydalanabilirim?
      • Avustralya Hakkında Genel Bilgi
      • Avustralya’daki Kutsal Kaya: Uluru
    • ANA SAYFA
    • GÜNDEM
    • YAZARLAR
    • DÜNYA
    • POLİTİKA
    • EKONOMİ
    • RÖPORTAJ
    • SPOR
    • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
    • VİDEO HABERLER
    • DİĞER

    Welcome Back!

    Login to your account below

    Forgotten Password?

    Retrieve your password

    Please enter your username or email address to reset your password.

    Log In

    Add New Playlist

    No Result
    View All Result
    • ANA SAYFA
    • GÜNDEM
    • YAZARLAR
    • DÜNYA
    • POLİTİKA
    • EKONOMİ
    • RÖPORTAJ
    • SPOR
    • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
    • VİDEO HABERLER
    • DİĞER
      • UZAK DOĞU
      • AVRASYA
      • AVRUPA
      • AMERİKA
      • AİLEM
      • TEKNOLOJİ
      • KONUK YORUM