CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ittifak ortağı İYİ Parti’den partisine gelen “HDP ile ittifak uyarıları” nedeniyle, ittifakın sona ereceği iddialarına “İttiakın bozulacağını sanmıyorum” yanıtı verirken, Cumhurbaşkanlığı’nı kastederek “Saray, Millet ittifakını dağıtmak için özel çalışma yapıyor” dedi.
CHP lideri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, yüzde 50+1 tartışmasıyla ilgili “Muhalefetten gelirse, biz hepsini değerlendirmeye tartışmaya açığız” açıklamasıyla ilgili de ilk kez konuştu.Tartışmayı “gündem değiştirme” çabası olarak gören Kılıçdaroğlu “Muhalefetin görevi bir kişiye koltuk bulmak değildir, ya da bir kişinin koltuğuna sürekli kazandırmak değildir” derken, tartışmayı bu nedenle “abes” olarak tanımladı.
Kemal Kılıçdaroğlu, yeni yasama yılının başladığı TBMM’de ilk Meclis grup toplantısını yaptı, ardından da hareketlenen siyaset gündemine ilişkin sorularımızı yanıtladı.TBMM’nin yeni yasama yılı başlarken, siyaset gündemine damga vuran gelişmelerden birisi de, eski AKPli bakanlardan Faruk Çelik’in, cumhurbaşkanı seçilebilmek için gerekli olan “yüzde 50+1” oy alma zorunluluğunu daha aşağıya, yüzde “40+1’e çekilmesi” önerisiyle başlayan tartışma oldu.Bir anlamda “ittifakları zorunlu” hale getiren “yüzde 50+1” oranının değişip değişmeyeceği konusu, TBMM’nin yeni yasama yılının açılış konuşmasından sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da soruldu.Erdoğan, ilk açıklamasında, bunun için anayasa değişikliği gerektiğini anımsatarak, “Konuşma yeri Meclis’tir. Ön hazırlığımızı buraya getirebiliriz. Onun için iktidarıyla, muhalefetiyle el ele vererek bunu gerçekleştirebiliriz” açıklaması yaptı ve bu sözleri oranın düşürülmesine “yeşil ışık” olarak da yorumlandı.Ancak Erdoğan, aynı akşam TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un verdiği resepsiyonda aynı soruyla karşılaşınca, bu kez böyle bir değişikliğin gündemlerinde olmadığını vurguladı.
Hatta Erdoğan yüzde 50+1 düzenlemesini getirenin kendileri olduğunu anımsatıp, “revize etmemiz ciddiyetimize yakışmaz” dedi ancak bir yine de bir açık kapı bıraktı: “Muhalefetten gelirse biz hepsini değerlendirmeye, tartışmaya açığız.”
Henüz sıcak bir tartışma olması nedeniyle, Kılıçdaroğlu’na ilk yönelttiğimiz soru da Erdoğan’ın açıklamaları oldu. CHP lideri bu tartışmayı, “Gündem değiştirme, içeride ekonomi, dışarıda dış politikada yaşanan büyük sorunları örteme yönelik bir tartışma” olarak nitelendirdi.
‘Dikta yönetimlerinde olur’
Erdoğan’ın, değişiklikle ilgili muhalefeti adres olarak gösteren sözlerini anımsattığımızda ise şu yanıtı verdi:”Muhalefetin önceliği, vatandaşın içinde bulunduğu perişan durumdan vatandaşı kurtarmak, çözümler üretmek ve bu çözümleri dillendirmek. Muhalefetin görevi bir kişiye koltuk bulmak ya da bir kişinin koltuğuna sürekli kazandırmak değildir. Vatandaş perişan haldeyken, siz bir kişiyi, nasıl koltuğa oturtulabiliriz, nasıl buna süreklilik sağlanır? Böyle bir arayış demokrasilerde de olmaz, dikta yönetimlerinde olur. Bunun tartışılmasını da abes görüyorum, doğru değil.”
Millet ittifakını bozmak için istihbarat da devrede…
Siyasette son dönemde yanıtı merak edilen sorulardan birisi de CHP ile İYİ Parti’nin yaptığı seçim ittifakının devam edip etmeyeceği. CHP liderinin, ittifak tartışmaları, hem de hem de Fırat’ın doğusuna operasyon konusunda hükümetten gelen açıklamalarla ilgili sorulara verdiği yanıtlar şöyle oldu:
Son zamanlarda İYİ Parti’den, Millet İttifakı’na dönük eleştiriler artmaya başladı. Özellikle parti sözcüsü Yavuz Ağıralioğlu, “CHP HDP ile ittifak yaparsa biz orada yokuz” gibi açıklamalar yaptı, nasıl değerlendiriyorsunuz?
Millet İttifakı’nı oluşturan siyasi partilerin ittifakını bozmaya yönelik bir Saray hareketi bu.Çünkü Saray, bu ittifakın bir şekilde bozulmasını istiyor. Araya pekçok kişiyi koyuyorlar, istihbarat elemanları dahil olmak üzere devreye konulup, “Millet ittifakını nasıl bozarız?” arayışı içindeler. Ben bu ittfakın bozulacağını sanmıyorum.