AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkan Donald Trump’ın Beyaz Saray’daki görüşmesine katılan senatörlerden Cumhuriyetçi Lindsey Gran, toplantıda yaşananları anlattı.
Başkan Trump’un beş senatörün bir devlet başkanıyla görüşmesine girmesine izin vermesinden çok etkilendiğini söyleyen Gran, “Başkan Trump, ‘Neler söyleyecekler dinlemenizi istiyorum’ dedi. Bence çok akıllıca bir hareketti. Saygı çerçevesinde bir görüşme oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’la ‘IŞİD’i yenilgiye uğratanların kendileri olduğunu’ söylediğinde itiraz ettim. IŞİD’i yenilgiye uğratanlar onlar değil, SDG ve büyük ölçüde Kürtler’di.” ifadelerini kullandı.
CNN muhabiri Ryan Browne’nin aktardığına göre ise Graham ayrıca, Beyaz Saray’daki görüşmede, “Erdoğan Türkiye’nin IŞİD’e karşı savaştaki en fazla yükü çektiğini söyledi ve bu beni gerçekten çileden çıkardı çünkü IŞİD’e karşı savaşta 10 bin yaralı ve ölü kaybını veren Kürtler ve SDG’ydi” tepkisini gösterdi.
Grham Erdoğan’a toplantı sırasında, “Hiç kimsenin yapamadığını yapıp Kongreyi biraraya getirdiniz’ dedim.” ifadesini kullandı.Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, Graham, Türkiye’nin güvenlik kaygıları konusundaki bir soruyu yanıtlarken, “Türkiye’nin kaygılarını uzun süredir anlayışla karşılıyorum. Ancak çeşitli vesilelerde Türkiye’ye bu sorunun çözümünde doğru yolun Suriye’ye girip operasyon düzenlemeden, sınırda askerden arındırılmış bir bölge oluşturmak olduğunu söyledim. Ancak Erdoğan diğer yolu seçti” dedi.
Cumhuriyetçi Graham, Kongre’deki Türkiye’ye yaptırım tasarısıyla ilgili olarak da “Eğer S-400 konusunda çözüm bulamazsak ve hem bölge hem de ABD için daha kabul edilebilir bir güvenli bölge sağlanamazsa, bu durumda Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen yaptırım tasarısının bir versiyonunu Senato’ya getireceğiz. Bu tasarı da 95 oyu toplayacak. Türk-Amerikan ilişkilerine bir darbe indirecek. Umarım bu olmaz ama bu da onlara (Türkiye’ye) kalmış” dedi.
Ermeni tasarısını zamanlama açısından doğru bulmadım
Dünkü görüşme sonrasında, Senatör Lindsey Graham, daha önce Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen ve 1915 olaylarını Ermeni soykırımı olarak tanıyan tasarının Amerika Senatosu’nda gündeme gelmesini engellemişti.
Senato’da yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la Suriye konusuna dair görüştüklerini aktaran Graham tasarıyla ilgili olarak, “Senatörler olarak tarihi yeniden yazmamalıyız. Türkiye ve Ermenistan’ın bir araya gelerek bu soruna çözüm bulmasını umuyorum” dedi.
Graham bugün gazetecilere açıklama yaparken tasarıyı neden reddettiği konusundaki bir soru üzerine de, temelde tasarının içeriğine karşı olmadığını sadece zamanlamasını yanlış bulduğunu söyledi.