ABD Başkanı Trump, Türkiye’ye yaptırım tasarısını imzaladı

BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

ABD’nin savunma bütçesi tasarısında, Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması ve yaptırım uygulanması gerektiği belirtildi.

ABD Başkanı Donald Trump, Kongre’de kabul edilen 738 milyar dolarlık savunma bütçe tasarısını imzaladı. Tasarıda, Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması ve ülkeye, ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırım Yoluyla Mücadele (CAATSA) Yasası kapsamında yaptırım uygulanması gerektiği belirtiliyor.Noel tatilini geçirmek üzere Florida’ya hareketinden önce Maryland eyaletindeki Joint Andrews Havalimanı’nda düzenlenen törene katılan ABD Başkanı Donald Trump, Kongre’den kısa süre önce geçen savunma bütçesini imzaladı.Başkanlığı döneminde her yıl Savunma Bakanlığı’na (Pentagon) daha fazla bütçe ayırdığını anlatan Trump, bu yılki 738 milyar dolarlık bütçenin bir rekor olduğunu belirtti.

TASARIYI F-35 SAVAŞ UÇAKLARININ ARASINDA İMZALADI

İki F-35 savaş uçağının arasına kurulan sahnede attığı imza ile aynı zamanda ABD Uzay Komutanlığı’nın da kurulduğunu ifade eden Trump, bunu gerçekleştiren ABD Başkanı olmaktan büyük bir gurur duyduğunu söyledi.Yasa, Pentagon’a 635 milyar doları temel harcama, 71.5 milyar doları Denizaşırı Muhtemel Operasyonlar fonu, 23.1 milyar doları Enerji Bakanlığı bünyesinde yapılacak savunma ve 8.1 milyar doları diğer savunma harcamaları olmak üzere toplam 738 milyar dolarlık bütçe tahsis ediyor.Yasayla ABD’nin 100 adet yeni F-35, 150 adet askeri helikopter, 4 adet Virginia sınıfı denizaltı ve bir savaş gemisi temin etmesi ve askeri personele son 10 yılın en büyük zammının verilmesi öngörülüyor.

KUZEY AKIM-2 VE TÜRK AKIM’A YAPTIRIM

Sputnik’in aktardığı habere göre bütçede, Rus enerji ihracatına katkı sağlayan enerji boru hatlarının inşasında çalışan bazı gemi şirketlerine yaptırım uygulanması şartı da getiriliyor.Bütçe tasarısında, “Bu yasanın kanunlaşmasından sonra 60 günde ve sonraki her 90 günde Dışişleri Bakanlığı, Hazine Bakanlığı’na danışarak, Kuzey Akımı-2 ve Türk Akım projeleri veya bu projelerin yerine inşa edilecek diğer projelerin inşası için deniz seviyesinden 100 fit ve üzeri derinliğe boru hattı döşeyen gemilerin tespitine ilişkin raporu, ilgili Kongre komitelerine sunacaktır” hükmü bulunuyor.

TÜRKİYE’YE YAPTIRIMDA S-400 VE F-35 DETAYI

Tasarının Türkiye ile ilgili kısmında, Ankara’nın S-400 hava savunma sistemlerini alım işlemlerine devam ettiği gerekçesiyle Türkiye’ye F-35 uçaklarının teslim edilmemesi öngörülüyor. Aynı zamanda, Türkiye’ye ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırım Yoluyla Mücadele (CAATSA) Yasası kapsamında yaptırım uygulanması gerektiği ifade ediliyor.Bütçenin, ‘Ulusal Savunma Stratejisi Kapsamında Modernizasyon Programlar’ kısmında ise Türkiye’nin F-35 uçaklarına ilişkin bir detay yer alıyor. Buna göre, “Türkiye tarafından sipariş edilen uçakların alımı için 440 milyon dolarlık” fon ayrılması öngörülüyor.Tasarı, Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasını öngörüyor. Ayırca tasarıda, Savunma Bakanlığı’na, F-35 üretim bantları olan Lot 12, 13 ve 14 kapsamında, Türkiye’nin siparişlerinin en üst seviyeye çıkararak üretime sokması ve ABD Hava Kuvvetleri için yapılandırılarak satın alması için ek fon sağlıyor.

GÜNEY KIBRIS’A SİLAH AMBARGOSU KALKIYOR

Tasarıda Türkiye’yi ilgilendiren diğer bir nokta ise Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yönelik silah ambargolarının kaldırılması oldu. Tasarı, söz konusu ambargoların kaldırılmasını öngörüyor ancak Kıbrıs’a silah satış ve transferlerine sınırlamalar getiriyor.Tasarıya göre ABD Başkanı, Kıbrıs’a ‘para aklama denetimleri konusunda ABD ile çalıştığını’ ve ‘Rus askeri gemilerinin adaya bakım ve yakıt ikmali için demirlememesi için gerekli adımları attığını’ Kongre’nin ilgili komitelerine teyit etmediği sürece ambargolar kaldırılmayacak.

İSRAIL, YUNANISTAN VE GÜNEY KIBRIS İLE ‘ORTAK ENERJİ MERKEZİ’

Aynı metinde ayrıca İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs ile birlikte Doğu Akdeniz’deki enerji iş birliğini kolaylaştırmak için ABD-Doğu Akdeniz Enerji Merkezi’nin kurulması öngörülüyor.Yunanistan’a 3 milyon dolar ‘dış askeri finansman’ desteği talep edilen tasarıda, ‘Uluslararası Askeri Eğitim ve Talim Yardımı’ başlığı altında Yunanistan’a 2020 yılı için 1.3 milyon, 2021 yılı için 1.5 milyon ve 2022 için 1.8 milyon dolar; Kıbrıs’a ise 2020’de 200 bin, 2021’de 500 bin ve 2022’de ise 750 bin dolar yardımın aktarılması hesaplanıyor.Buna ilaveten Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesine ve Yunanistan’ın hava sahasına ilişkin herhangi bir müdahalenin ABD Dışişleri Bakanlığı ve diğer ilgili mekanizmalarca tespit ve rapor edilmesi de tasarıya eklenen maddeler arasında yer aldı.

 

BENZER HABERLER

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist