TBMM Başkanvekili Levent Gök, Kazakistan’da katıldığı toplantıda fark edip “Burada ne işi var” dediği Doğan Yıldız’ın 1994’ten bu yana Kazakistan’da yaşadığı ortaya çıktı. İngilizce öğretmeni olarak Kazakistan’a giden Yıldız’ın daha sonra gazeteci olarak ülkede çalıştığı öğrenildi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili Levent Gök, Kazakistan’da katıldığı toplantıda Türkiye’nin iadesini istediği bir gazetecinin de bulunmasından duydukları rahatsızlığı Kazakistan Meclis Başkanı Nurlan Nıgmatulin’e aktardığını söyledi. Gök’ün, “Burada ne işi var?” dediği Doğan Yıldız’ın 1994’ten bu yana Kazakistanda yaşadığı ortaya çıktı. İngilizce öğretmeni olarak Kazakistan’a giden Yıldız’ın daha sonra gazeteci olarak ülkede çalıştığı öğrenildi.
Yıldız, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in katıldığı bütün toplantı ve törenlere de akredite olarak uzun yıllar çalıştı. Cihan Haber Ajansı muhabiri olarak, yaptığı haberlerden biri de, “Kazakistan’da Sovyetler Birliği tarafından Nazi Almanya’sına karşı kazanılan II. Dünya Savaşı zaferinin 70. yıldönümü ülke genelinde törenlerle kutlanıyor.” başlıklı haberdi. Haberde, Askerler Günü ve 9 Mayıs Büyük Zafer Bayramı şeklinde kutlanan etkinliğe Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev de katıldığı bilgisi de yer alıyordu.
AVRASYA’NIN ALTIN KALEMİ DOĞAN YILDIZ
22 Haziran 2012’de Kazakistan’da mesleğinde başarı gösteren gazetecilere ödül verildi. Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in adından verilen ödüle, Cihan Haber Ajansı (Cihan) Kazakistan Temsilcisi Doğan Yıldız layık görüldü.Başkent Astana’daki Akorda Sarayı’nda düzenlenen törene; Kazakistan Devlet Sekreteri Muhtar Kul-Muhammed de katıldı. Muhammed, ödüle layık görülen gazetecilere ödüllerini takdim etti. Bir grup Kazak gazeteci ile birlikte Yıldız’ın da ödülünü takdim eden Muhammed, basının toplumun üzerindeki etkisine vurgu yaptı. Muhammed, ayrıca Kazakistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesine gösterdiği katkıdan dolayı Cihan Temsilcisi Doğan Yıldız’a Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in teşekkür mektubunu sundu.
MESLEKTAŞLARI DA ÖDÜLLENDİRDİ
Kazakistan Editörler Kulübü, Cihan Haber Ajansı’nın (Cihan) Astana Temsilciliği’ni ‘Avrasya Altın Kalemi’ ödülüne layık gördü.Başkent Astana’daki Medya Merkezi’nde düzenlenen törende Kazakistan Editörler Kulübü, ülkede faaliyet gösteren ‘en iyi basın- yayın’ kuruluşlarını ödüllendirdi. Kulübün en büyük ödülü olan ‘Avrasya Altın Kalemi’ madalyasını Cihan’ın Kazakistan Temsilcisi Doğan Yıldız, Kazakistan Editörler Kulübü Başkanı Kenjebolat Joldabayev’in elinden aldı.
“KAZAK YÖNETİCİLERİN ÇOĞU İSTİHBARATTAN GELİYOR”
“Kazak yöneticilerinin pek çoğu istihbarattan geliyor” diyen Gök, “Dolayısıyla Türkiye’nin resmen iadesini istediği bir kişinin, bırakın o salonda, o otelde değil en yakında dahi olmaması gerekirdi. Meclis Başkanı’na ‘Kazakistan’ın aradığı bir firariyi, Türkiye’de karşınızda görseydiniz ne yapardınız?’ diye sordum. Elbette bu hoş olmayan durumun, Kazak Devleti tarafından açıklanması muhakkaktır. Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin konunun üzerine gideceğini düşünüyorum. Hoş bir tablo olmamıştır” dedi.
GÖK SORDU, KAZAKİSTAN YETKİLİLERİ CEVAP BİLE VERMEDİ
TBMM Başkanvekili ve CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, 26-27 Kasım tarihlerinde, ‘Kazakistan Kurucu Cumhurbaşkanı Günü’ kapsamında, Kazakistan Meclis Başkanı Nurlan Nıgmatulin’in ev sahipliğinde düzenlenen konferansa katıldı. Gök, konferansın ardından, Türkiye’nin iadesini istediği Doğan Yıldız’ın da toplantıyı izlediğini öğrendi. Gök, toplantı sonrası Türkiye ve Kazakistan Meclis heyetlerinin bir araya geldiği görüşmede, Meclis Başkanı Nurlan Nıgmatulin’e, tepkisini dile getirdi. Gök, Türkiye’ye dönüşünde de Nıgmatulin’den Gülen Cemaati ilgili kişilerin iadesini ve vize süresinin 90 güne çıkarılmasını beklediklerini ifade ettiğine ilişkin Twitter’da paylaşım yaptı.
‘SOĞUK VE GERGİN BİR TOPLANTI OLDU’
Twitter’daki paylaşımları ardından Gülen Cemaatine yakın sosyal medya hesaplarından tepki gören Gök, şöyle konuştu:Şaşırdık ve hayal kırıklığına uğradık. Kabul edilemez bu duruma Kazak yetkililerin neden izin verdiğini, neden bu konuda yol açtıklarını da elbette öğrenmemiz gerekiyordu. Kazakistan Meclis Başkanı’ndan bir görüşme talep ettik. Soğuk ve gergin bir toplantı geçti aramızda. Kazakistan Meclis Başkanı bu durumdan haberdar olmadığını ifade etti. Ama bu tür resmi toplantılarda, herkesin nerede oturacağı, salona kimlerin gireceği önceden belli olur. Böyle bir durumla karşılaşmak gerçekten büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Kazakistan’ın bu durumu açıklamalarını kendilerinden bekledik.
BİR HABER, 10 ARALIK 2011
Cihan’dan Kazakistan’ın bağımsızlığının 20. yılına anlamlı hediye
Cihan Haber Ajansı (Cihan) Kazakistan temsilciliği, Kazakistan’ın bağımsızlığının 20. yılına hediye için, foto albüm kitabı yayımladı.
‘Tarihe Damga’ adı verilen kitabın tanıtımı başkent Astana’daki Milli Kütüphane’de yapıldı.‘Tarihe Damga’ adı verilen kitabın tanıtımı başkent Astana’daki Milli Kütüphane’de yapıldı. Türk Akademisi Başkanı Şakir İbrayev moderatörlüğünde yapılan tanıtım programına, yerel basın büyük ilgi gösterdi. Şakir İbrayev, Kazakistan’ın bağımsızlığının 20. yılı etkinlikleri kapsamında hazırlanan foto albüm kitabı için Cihan Haber Ajansı ekibini kutladı. İbrayev, ” Bu kitabı elime ilk aldığımda fotoğraflardaki samimi karelerden çok etkilendim. Bu kareler gerçek anlamada Kazak-Türk dostluğunu temsil ediyor” ifadesi kullandı.
TÜRKİYE BÜYÜKELÇİSİ KATILDI
Kitabın tanıtım toplantısına katılan Türkiye’nin Kazakistan Büyükelçisi Lale Ülker ise Kazakistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olmakla gurur duyduklarını söyledi. Kazakistan ve Türkiye cumhurbaşkanlarının geçen yıl 5 kez görüştüklerini ifade eden Ülker, iki ülke arasındaki ilişkilerin sadece siyasi alanda değil, tüm alanlarda geliştiğini söyledi. Kazakistan’ın Türkiye’nin Orta Asya’daki stratejik ortağı olduğunu belirten Ülker, bunun bölge için önemli olduğunun altını çizdi.
Ülker sözlerine şöyle devam etti: ” Cihan Haber Ajansı Kazakistan Temsilciliği tarafından hazırlanan bu albüm tarihe şahitlik edecek. Bu eser, gelecekte kütüphalerimizde olması gereken önemli bir arşiv” dedi.Kazakistan senatosu milletvekili ve Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenterler Meclisi (TÜRKPA) Sosyal, Kültürel ve İnsani İşler Komisyonu Başkanı Garifolla Yesim ise yaptığı konuşmada, gençlik yıllarında Kazakistan’ın bağımsızlığı için çok çalıştığını dile getirdi. Yesim, Kazakistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke Türkiye halkına teşekkür etti. Tarihe Damga kitabının, Kazakistan’ın tanıtımı adına büyük bir görev üstlendiğini ifade eden Yesim, ülke bağımsızlığının güçlendirilmesi için her vatandaşa görev düştüğünün altını çizdi. Kitabı ilk defa İstanbul’da gördüğünü söyleyen Yesim, Kazakistan’ın yabancı bir gözle ancak bu kadar iyi tanıtılacağını belirtti.
KAZAKİSTAN’DA OFİS AÇAN İLK TÜRK HABER AJANSI
Kitabın yayınlanmasında emeği geçenler ve bürokrasiye tanıtımı maksadıyla Rixos President Otel’de düzenlenen geceye video kutlama mesajı gönderen Cihan Haber Ajansı Genel Müdürü Abdülhamit Bilici ise Kazakistan’ın son yirmi yılda aldığı mesafede Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in oynadığı role vurguda bulundu. Kazakistan’ın ve Türkiye’nin bölgelerinde önemli bir potansiyele sahip olduklarını kaydeden Bilici, Cihan haber Ajansı’nın Kazakistan’ın bağımsızlığını aldığı yıllarda bu ülkeye giden ilk haber ajanslarından biri olduğunu söyledi.
BİR DÖNEMİ ANLATIYOR
Egemen Kazakistan Gazetesi Genel Müdürü Sautbek Abdurahmanov, kitabı gazetecilik ve fotoğrafçılık açısından incelediklerin de başarılı bulduklarını ve bundan dolayı kitabın tanıtımına destek verdiklerini kaydetti. Sovyetler Birliği zamanında Eskişehir’de düzenlenen Yunus Emre Şenlikleri’ne katıldığını söyleyen Abdrahmanov, Eskişehir valisinin kendisine yaklaşarak yakında bağımsız olacaklarını söylemesi karşısında çok duygulandığını kaydetti. Türkiye’nin devlet tecrübesinden faydalanılması gerektiğini belirten Abdrahmanov, ilişkilerin güçlenmesi, halkların birbirini daha yakından tanıması adına böyle çalışmaları önemsediklerini ifade etti.
Kazakistan Dışişleri Bakanı Resmi Temsilcisi Altay Abibullayev de Kazakistan’da görev yapan yabancı gazeteciler ve haber ajansları arasında Cihan Haber Ajansı’nın ayrı bir yere sahip olduğunu söyledi. Abibullayev, muhabirlerinin Kazakça’ya hakim olması , ülkeyi iyi tanımaları ve yaptıkları seviyeli haberlerle Cihan’ın Kazakistan’ın yurtdışında tanıtılmasına büyük katkı sağladığını dile getirdi. Altay Abibullayev foto albüm kitabından dolayı Cihan Haber Ajansı’na bakanlık adına teşekkürlerini iletti.
EV SAHİBİ DOĞAN YILDIZ
Tarihe Damga kitabını hazırlayan Cihan Haber Ajansı Kazakistan Temsilcisi Doğan Yıldız ise yaptığı konuşmada, Kazakistan’ın ev sahipliğinde yapılan uluslararsı önemli toplantıların yanında, siyasi , ekonomik ve kültürel faaliyetlerin de gelecekte hatırlanması ve halkların birbirlerini daha yakından tanıması adına bu çalışmayı yaptıklarını söyledi. Kitabı Kazakistan’ın bağımsızlığının 20. yılına hediye ettiklerini ifade eden Yıldız, bu kitabın çıkarılmasında destek veren Kazakistan ve Türkiye Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’ne ve Kazakistan Dışişleri Bakanlığı’na da teşekkür etti.
Gecenin sonunda Tarihe Damga projesine destek veren Kazakistan Dışişleri Bakanı Yerjan Kazıhanov’a plaket verildi. Plaketi bakan adına Kazakistan Dışişleri Bakanı Resmi Temsilcisi Altay abibullayev ‘e Cihan Haber Ajansı Kazakistan Temsilcisi Yıldız takdim etti. Kitaba tanıtım desteği veren Egemen Gazetesi Genel Müdürü Sautbek Abdurahmanov ve sponsorlardan Sembol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Aytekin Gültekin’e de plaket verildi.kronos