Roboski katliamının 8. yıl dönümünde İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul şubesi bir video yayınlayarak ‘adalet’ çağrısı yaptı.
Katliamda yakınlarını kaybeden eski HDP Milletvekili Ferhat Encü‘nün de yer aldığı videoda şu ifadeler kullanıldı:
“8 yıl önce Roboski’de insanların üzerine bombalar yağdı. Duydunuz mu? Bombalarla 34 insan katledildi, ölenlerin 19’u çocuktu biliyor muydunuz? Parçalanan bedenler katırların sırtında taşındı unutma! Traktör römorklarına üst üste koyarak taşındılar, duydunuz mu? Katledilenler için çok şey söylendi ama her şeyden önce onlar insandı unutma! Sekiz yıl geçti, suçlular ve katliamın siyasi sorumluları yargılanmadı. Yeni katliamların yaşanmaması için Roboski’nin ve tüm katliamların sorumluları yargılansın! Roboski’yi unutma, unutturma! Failler yargılansın! ‘Roboski için adalet istiyoruz’ demek için 28 Aralık saat 18.00’de Beşiktaş Barbaros Parkı’nda olacağız. Siz de ses verin!”
Ne olmuştu?
28 Aralık 2011’de Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 19’u çocuk 34 kişinin hayatını kaybetti.Katliama ilişkin başlayan soruşturma kapsamında, 11 Haziran 2013’te Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, “taksirle ölüme sebebiyet vermekten dolayı” dosya hakkında “görevsizlik” kararı vererek dosyayı Genelkurmay Askeri Savcılığı’na gönderdi. Genelkurmay Askeri Savcılığı, 7 Ocak 2014’te “takipsizlik” kararı verdi.Mağdurların ailelerinin avukatlarının karara itirazı reddedildi. Dosya bunun üzerine 18 Temmuz 2014’te Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşındı.Dilekçe ve eklerinin idari yönden AYM’de yapılan ön incelemede, başvuruda eksiklikler tespit edildi, tamamlanması istendi. Ancak başvuru, “eksikliğin süresinde giderilmemesi” nedeniyle, 24 Şubat 2015 tarihli kararla reddedildi.İç hukuk yollarının tükenmesi üzerine yaşamını yitiren 34 kişinin yakını olan 281 kişi adına Ağustos 2016’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) bireysel başvuru yapıldı. AİHM başvuruyu 17 Mayıs 2018’de reddetti.