KHK ile el konulan Koza İpek Holding davasında Melek İpek’e, ‘terör örgütüne üyelik’ ve ‘Sermaye Piyasası Kanunu’a muhalefet’ iddiasıyla 12 yıl 8 ay, Cafer Tekin İpek’e ise 79 yıl 8 ay hapis cezası verildi.
YARGILAMANIN DURDURULMASI KARARI ALINMIŞTI
Koza İpek Holding’e ait hisselerin sahibi İngiliz şirketi İpek Investment Limited’in Türkiye Cumhuriyeti Devleti aleyhine Uluslararası Tahkim’de açtığı 6 Milyar dolarlık tazminat davasında, Türkiye aleyhine ihtiyati tedbir kararı çıkmıştı. 13 Eylül 2019 tarihindeki karar, Türkiye’nin atadığı hakem dahil olmak üzere oybirliği ile alınmıştı.Tedbir kararında, İpek ailesi üyeleri, avukatları, bazı Koza İpek Medya üst düzey yöneticileri ile İpek Medya’da çalışan gazeteciler aleyhine başlatılan tüm ceza soruşturmaları ve ceza davalarının, tahkim davasında karar verilene kadar durdurulmasına hükmedildi. Kararda, ’’39(3) nolu ICSID Tahkim Kuralı kapsamındaki yetkisini kullanan Hakem Heyeti, her iki tarafın da bu tahkim sürecinde Davalının Ön İtirazlarının sonucunu beklerken söz konusu [yargısal] İşlemleri durdurmasını emretmektedir.’’ ifadesi kullanılmıştı.
Türkiye’ye tebliğ edilen karara mahkemeler uymadı.
HİSSELERİN HAZİNEYE DEVRİ KARARLAŞTIRILDI
Melek İpek ve Cafer Tekin İpek dışında yargılananlara ise 2 yıl 1 aydan 6 yıl 3 ay arasında değişen sürelerde hapis cezası verildi. Yargılaması tamamlanan kişilerin şirketlerdeki hisselerinin müsadere yoluyla hazineye devredilmesine hükmedildi. Mahkeme ayrıca aralarında Akın İpek’in dosyasının ayrılması ve şirketlerde bulunan hisselerindeki kayyum kararının devamını kararlaştırdı.
TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK HOLDİNGLERİNDEN
Akın İpek’in yönettiği Koza Grubu, Türkiye’de Koza Davetiye ile tanındı. Sektörün lideri olan Koza Davetiye, farklı ülkelerde de faaliyet göstermeye başladıktan sonra halka açıldı ve grup, Akın İpek’in madencilik sektörüne girmesiyle büyüdü. Gümüş ve ardından altın madenleri işleten Koza Grubu, turizm ve medya sektöründe de büyüdü. 2010 yılından başlayarak grup üzerine baskılar başladı. Grubun medya kısmının Erdoğan Rejimi’ne karşı bağımsızlığını korumayı sürdürmesi sonrası hükümetin baskıları arttı. Önce gazete ve televizyonlara el konularak kapatıldı. Ardından Koza Grubu’nun tüm mal varlığına el konuldu.
Grup eğitim alanındaki vakıf faaliyetleriyle de dikkat çekiyordu. Türkiye’nin pekçok ilinde okullar ve öğrenci yurtları açan Koza Grubu, bunların çoğunu devlete hibe etmişti. Grubun 1 milyar dolara yakın yatırım yaptığı İpek Üniversitesi de hükümet tarafından kapatıldı.
Anadolu Ajansı (AA), Koza-İpek Holding Davası’nda mahkemenin vereceği kararı 5 gün önceden açıkladı.Ajans, ‘Koza-İpek davasında sona gelindi’ başlığı ile servis ettiği haberde, Gülen Cemaati ile ilgili çatı davası olarak bilinen davanın 9 Ocak’taki duruşmasında Koza Holding yöneticisi Hamdi Akın İpek, kardeşi Cafer Tekin İpek ile annesi Melek İpek’in de aralarında bulunduğu 20 kişinin yargılandığı hatırlatılarak davanın karara bağlanacağını duyurdu.