• ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM
No Result
View All Result
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Home KONUK YORUM

Hücrede bir işçi, bir savcı, bir öğretmen ve bir gazeteci…

Şubat 6, 2020
in KONUK YORUM, ZULÜM GÜNLÜĞÜ
1
Görüntüleme
Share on FacebookShare on Twitter

 

TR724.COM sitesinin Yazarı Mehmet Tahsin, Türkiye’de AKP ve Erdoğan rejiminin Hizmet Harketi mensuplarına uygladığı zulüm ve işkenceleri yazdı. Tahsin, bir işçi, bir Cumhuriyet Savcısı, bir öğretmen ve bir gazeteci ile ilgili yaşanan dramatik gerçekleri ele aldı.

Av. MEHMET TAHSİN- TR724.COM |

BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Rejim Yargısı, ölüm döşeğinde tahliye edildi: Cezaevinde kanser olan Av. Süleyman vefat etti

Güle Güle Arif: Genç yaşta hicret diyarında vefat haberi sevenlerini hüzne boğdu

Açıkyörük’ün aşı ve işi gasp edildi: Limon satarak geçinen KHK’lı vefat etti

İşte Mehmet Tahsin’in; ‘Hücrede bir işçi, bir savcı, bir öğretmen ve bir gazeteci…’ başlıklı yazısı:

Bir işçi

Olay, orta büyüklükte bir ilçenin cezaevinde geçiyor.16 Temmuz günü tutuklanıp hücreye atılan bir savcı, son derece kısıtlı havalandırma saatlerinin birinde o güne kadar tanımadığı biriyle karşılaşır. Çünkü havalandırmada karşılaştığı kişiler genelde hücre cezası alan diğer meslektaşları oluyordu. Hâl hatır sorma faslından sonra ne iş yaptığını ve neden hücre cezası aldığını sorar. Adamcağız, bir fabrikada işçi olduğunu, arada bir sohbetlere gittiği için tutuklandığını ama neden hücreye konulduğunu kendisinin de bilmediğini söyler.

Adını söyleyince mesele anlaşılır. Gariban fabrika işçisi, AKP iktidarının kara listeye aldığı meşhur bir savcıyla aynı ismi taşımaktadır. Savcı bey bir sonraki görüşmede o işçinin eline bir dilekçe tutuşturur ve cezaevi yönetimine vermesini söyler. Dilekçede kendisinin sadece bir fabrika işçisi olduğu, ünlü savcı filanca ile bir ilişkisi veya yakınlığının olmadığı, sadece isimlerinin benzediği yazmaktadır. Birkaç gün sonra fabrika işçisi hücreden alınıp normal koğuşa gönderilmiştir.

Bir savcı

Geçen hafta sosyal medyada dolaşan bir mesaj zinciri, yukarıda anlattığım hikâyeyi daha anlamlı kılıyor. İhraç edilen bir yargı mensubu tarafından paylaşılan bu mesajlara göre, darbe bahanesiyle tutuklanan hâkim ve savcılardan hücrede tutulacaklara dair Ankara’dan listeler gönderilmiş. Urfa’da görev yapan iki savcının adı aynıymış. 

Biri bulunamamış. Genç Savcı M.K. listeye göre bulunamayan savcı zannedilerek hücreye konulmuş. Şanlıurfa ilçelerinden birinde görev yapan bu genç savcı, görevlilerin ellerindeki listeye göre bir hücreye konulacağını öğrenince şok olmuş. Hücrede tutulması için bir neden olmadığını anlatmaya çalışmış, ama dinlememişler. Bilmem kaç ay sonra cezaevi yönetimi listede adı geçen Savcı M.K. ile hücredeki savcının farklı kişiler olduklarını anlamış. Hücrede tuttukları savcıya yanlışlık yapıldığını söyleyerek onu hücreden çıkarmışlar.  

Bir öğretmen

Bir başka örneğimiz Çorum’dan…

Çorum Cezaevi 3 No’lu hücresinde 27 Nisan 2018’de kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden 58 yaşındaki Din dersi öğretmeni Muzaffer Özcengiz, 15 Temmuz sonrasında cezaevinde hayatını kaybeden onlarca Hizmet Hareketi gönüllüsünden sadece biriydi.Bir ifadede adı geçtiği için, Cemaat soruşturmaları kapsamında tutuklanmış, 28 Şubat 2018’de ‘sorgusuz sualsiz’ hücreye konulmuştu. Vefatından kısa süre önce Çorum Cezaevi İnfaz Hakimliğine hitaben yazdığı mektupta, sağlık durumunu, hastalıklarını, doktorun söylediklerini tarih vererek detaylarıyla anlatıyor ve tek başına ihtiyaçlarını göremediği için normal koğuşa geçme talebinde bulunuyor.“Yaşam şartlarım her geçen gün iyice kötüleşmekte ve ben kötüye doğru gitmekteyim. Yaşam hakkımın elimden alınmaması, iyileştirilmesi için çoklu koğuşa alınmamı insaniyet namına talep ediyorum.”

Buna rağmen hiçbir işlem yapmayan cezaevi yönetimi, 58 yıllık ömründe karıncayı incitmemeye dikkat eden bir insanı seri katil gibi tıktığı cezaevi hücresinde ölümünü seyretmiştir.

Bir gazeteci

Zaman’ın eski Görsel Yönetmeni Fevzi Yazıcı, 17 Aralık 2017 tarihinden beri tek kişilik hücrede tutuluyor. Sebep?

Hatırlarsınız, 2 yıl önce ABD’de görülen Reza Zarrab davasında, Zarrab’ın avukatları mahkemeye delil olarak bir mektup sunmuşlardı. Fethullah Gülen tarafından bir hakime yazıldığı iddia edilen mektupta cezaevindeki tutuklu polislerin salıverilmesini isteniyordu. Tabi böyle bir şey yoktu. Photoshop’la hazırlanmış bu sahte mektup, kimliği ‘belirsiz’ birileri tarafından Fevzi Yazıcı’nın evinde el konulan flaş disklerden birinin içine yerleştirilmiş. Bu mektubu kabul etmesi için, avukatının dahi haberi olmadan tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevinden alınıp Vatan Emniyet’e götürülüp baskı yapılmıştı. Bu baskıya rağmen itirafçı olmayınca hücreye alınıyor ve o gün bugün hücrede.Bu arada o mektubun delil diye sunulduğu ABD’deki mahkemede Türk avukatların nasıl rezil olduğunu, mektubun sahte olduğunun ortaya çıkmasıyla Fevzi Yazıcı hakkında bu mektup yüzünden takipsizlik kararı verildiğini söylemeye gerek yok sanırım. Ama buna rağmen Fevzi Yazıcı 26 aydır hala hücrede!

***

Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Bir dizi film senaryosu bahane edilerek tutuklanan Hidayet Karaca, cezaevinde 5 yılını tamamladı, 6’ncı yılına girdi. 17 Kasım 2017’den beri hücrede!..

HSYK 2. Dairesi Başkanı Nesibe Özer, bir seri katilden daha fazla suç işlemiş gibi tam 42 aydır tek kişilik bir hücrede tutuluyor. Tıpkı, “içeri girip  tahliye olanlardan ya da yurtdışına çıkanlardan susan uğraşmayan boş oturan bizi unutan keyfine bakan kim varsa da hakkımı helal etmiyorum.” diyen Yargıtay üyesi Hüsamettin Uğur gibi…

Nesibe Özer

Hücresinde kalp krizi geçirdiği söylenerek hayatını kaybeden eski HSYK üyesi Teoman Gökçe ile tedavi olduğu hastaneden alınıp tutuklanan ve ağır hastalığına rağmen tahliye edilmeyerek hasta yatağında kelepçeli bir şekilde bilinci kapanana kadar yoğun bakım hücresinde tutulan Yargıtay Üyesi Mustafa Erdoğan ve benzerlerinin hesabını kimse vermedi henüz.

Cezaevlerindeki her ölümden sonra -ki buna cinayet demek daha doğru olur- iktidar cenahı sessizliğe gömülürken, ulusalcı cenahın “Ama siz de Kuddusi Okkır’a…” diye başlayan savunmaları ve AKP iktidarının suçlarını örtbas etme çabaları kabak tadı verdi. (Bu konu ayrı bir yazıyı hak ediyor.)

Peki bir insan azılı bir suçlu dahi olsa hücreye atılabilir mi? 

Bu konuda 5275 sayılı kanun açık. Kanunun 44’ncü maddesine göre kimlerin hangi şartlarda ne kadar süreyle hücreye konulabilecekleri açıkça yazıyor. Cezaevinde bir tutuklu veya hükümlü, birini öldürse veya öldürmeye teşebbüs etse, isyan çıkarsa, tünel kazsa veya firar etse en fazla 20 gün hücre cezası alır.

Halbuki uygulama fecaat. Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Adalet Bakanlığı’nın net sayıyı açıklamamasına rağmen 3 bin civarında tutuklu veya mahkûmun hücrede tutulduğunu söylüyor. Gergerlioğlu’na göre hücredekilere yasalarda belirtilen sınırları aşan bir tecrit uygulanıyor, havalandırma ve spor gibi hakları ellerinden alınıyor, sağlık sorunları olduğunda hastaneye sevkleri geciktiriliyor. Yasaya göre bir mahkûmu disiplin cezası nedeniyle en fazla 20 gün tek kişilik hücrede tutabilirsiniz. Ama 25-26 aydır hücrede tutulan yüzlerce kişi olduğunu biliyoruz. Devlet eliyle, cezaevinde insan hakları askıya alınmış durumda” diye konuşuyor.

Yasa açık ve anlaşılır olmasına rağmen, bunca kamu görevlisi, bunca öğretmen ve bunca gazeteci neden aylardır hücrede? Eğer Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti ise en başta bu kararları veren hakimleri ve cezaevi görevlilerinin yasaya uyması gerekmez mi? Ayrıca kimin hücreye konulacağına Ankara’da birilerinin karar vererek cezaevlerine liste göndermesi büyük bir skandal. Bu listelerde adı geçen kişilerin aylarca hatta yıllarca tek kişilik hücrede tutuluyor olmaları izah edilemez.

PAYLAŞTweet
ÖNCEKİ HABER

Haber Türk Temsilcisi: Çığ felaketine, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı sebep oldu

SONRAKİ HABER

Zulüm üstüne zulüm: Cezaevindeki Harbiyeli öğrenciye babasının cenazesine katılma izni verilmedi

BENZER HABERLER

Saray Yargısı’nın Denizli T Tipi Cezaevindeki zulmü: Av. Süleyman Yıldırım bu hale gelene kadar tahliye edilmedi
Manşet

Rejim Yargısı, ölüm döşeğinde tahliye edildi: Cezaevinde kanser olan Av. Süleyman vefat etti

Aralık 8, 2025
Güle Güle Arif: Genç yaşta hicret diyarında vefat haberi sevenlerini hüzne boğdu
AVRUPA

Güle Güle Arif: Genç yaşta hicret diyarında vefat haberi sevenlerini hüzne boğdu

Aralık 8, 2025
Açıkyörük’ün aşı ve işi gasp edildi: Limon satarak geçinen KHK’lı vefat etti
Gündem

Açıkyörük’ün aşı ve işi gasp edildi: Limon satarak geçinen KHK’lı vefat etti

Aralık 8, 2025
88 yaşındaki Öztaş felç geçirince ancak tahliye edildi: El ve ayağını kullanamıyor
Manşet

88 yaşındaki Öztaş felç geçirince ancak tahliye edildi: El ve ayağını kullanamıyor

Aralık 7, 2025
Cezaevinde yatalak hale gelene kadar tahliye edilmedi: Bekir Bayram vefat etti
Manşet

Cezaevinde yatalak hale gelene kadar tahliye edilmedi: Bekir Bayram vefat etti

Aralık 7, 2025
Yarsav’ın son başkanı cezaevind yılını doldurdu  Devlet, Av. Murat Arslan’dan ne istiyor?
Manşet

Yarsav’ın son başkanı cezaevind yılını doldurdu Devlet, Av. Murat Arslan’dan ne istiyor?

Aralık 5, 2025

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • All
  • Manşet
Saray Yargısı’nın Denizli T Tipi Cezaevindeki zulmü: Av. Süleyman Yıldırım bu hale gelene kadar tahliye edilmedi
Manşet

Rejim Yargısı, ölüm döşeğinde tahliye edildi: Cezaevinde kanser olan Av. Süleyman vefat etti

by adminzaman
Aralık 8, 2025
0

Bir bacağını cezaevinde kaybetti, kanser ilerledi, doktor raporlarına rağmen tahliye edilmedi. “Cezaevinde kalamaz” raporlarına rağmen geri gönderildi. Ölüm döşeğinde serbest...

Güle Güle Arif: Genç yaşta hicret diyarında vefat haberi sevenlerini hüzne boğdu

Güle Güle Arif: Genç yaşta hicret diyarında vefat haberi sevenlerini hüzne boğdu

Aralık 8, 2025
NSW ve Queensland’dan uyarı: Isı dalgası ve kavurucu sıcaklar tehlikeli boyutta

NSW ve Queensland’dan uyarı: Isı dalgası ve kavurucu sıcaklar tehlikeli boyutta

Aralık 8, 2025
Avustralya’dan göçmen reformuna neşter: Daha adil, daha hızlı, doğru kapıları doğru insanlara açılacak

Avustralya’dan göçmen reformuna neşter: Daha adil, daha hızlı, doğru kapıları doğru insanlara açılacak

Aralık 8, 2025
Açıkyörük’ün aşı ve işi gasp edildi: Limon satarak geçinen KHK’lı vefat etti

Açıkyörük’ün aşı ve işi gasp edildi: Limon satarak geçinen KHK’lı vefat etti

Aralık 8, 2025
Sınırsız kontenjan

Kore, Açe ve dünden bugüne dostluklar!

Aralık 7, 2025

İLETİŞİM

info@zamanaustralia.com.au australiazaman@hotmail.com

Sydney Ofisi telefonu

+61 02 96496006

27 Queen Street Auburn NSW 2144 Australia

AVUSTRALYA REHBERİ

 

    • Yurtdışında yaşam şartları ve göçmen alan 8 ülke
    • Ücretsiz tercüme hizmetinden nasıl faydalanabilirim?
    • Avustralya Hakkında Genel Bilgi
    • Avustralya’daki Kutsal Kaya: Uluru
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM