Koronavirüs salgının nedeniyle cezaevlerine yönelik yapılması planlanan infaz düzenlemesinin binlerce siyasi tutukluyu kapsamayacağı iddialarına tepkiler gelmeye devam ediyor.
Uluslararası 16 sivil toplum örgütü, koronavirüs önlemleri kapsamında cezaevlerinde alınan tedbirlere ve infaz düzenlemesine dair Türkiye’ye çağrıda bulundu. STK’lar, cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin tahliyesinin önünün açılmasını istedi.
Yapılan açıklamada, “Tahliye tedbirinin siyasi tutuklu ve hükümlüleri özellikle de avukatlar, gazeteciler, politikacılar, sanatçılar, hakim ve savcılar, insan hakları savunucuları ve (2016-2018) OHAL döneminde keyfi şekilde tutuklananları dışlamaması, tam tersine kapsaması” gerektiği yönünde çağrıda bulunuldu.
Yapılan çağrıda şu ifadelere yer verildi:
“Dünya Sağlık Örgütü Covid 19 virüsünü 11 mart tarihinde küresel çapta bir pandemi olarak nitelendirmiştir. 22 Mart itibari ile Türkiye de görülen vaka sayısı 191 den 1236 ya sıçramış, toplam ölü sayısı 30 olarak belirtilmiştir.Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi 20 Mart tarihinde bir açıklama yapmış ve özellikle kalabalık cezaevlerine sahip ülkelere ceza indirimi, erken tahliye ve şartlı tahliye gibi alternatif yollara başvurması gerektiği yönünde uyarılarda bulunmuştur.
Çok sayıda insan hakları kuruluşu, sağlık örgütü ve önde gelen insan hakları savunucusu 300 bin üzerinde tutuklu ve mahkumu barındıran Türkiye cezaevlerindeki olumsuz koşulları gündeme getirmiştir. Çok sayıda muteber raporda da belirtildiği üzere Türkiye’deki cezaevleri gerekli hijyen koşullarından mahrum olup kapasitesinin çok üzerinde mahkumu barındırmaktadır.
Son zamanlarda basına yansıdığı üzere Hükümet Covid-19 virüsünün hapishanelerde yayılması tehdidine karşılık infaz sisteminde 100 bin kadar mahkumun serbest kalmasını sağlayacak bir takım değişiklikler planlamaktadır. Ancak, söz konusu medya haberlerine göre bahsi geçen serbest bırakmalar terör suçlaması ile cezaevlerinde bulunan mahkum ve tutukluları kapsam dışı tutmaktadır.
Bu bildiride imzası bulunan organizasyon ve kuruluşlar olarak Türk Hükümetine eşitlik ilkesine aykırı olan böylesi bir adımdan kaçınması, bütün mahkum ve tutukluların temel insan haklarına saygı göstermesi ve özellikle hasta, yaşlı, engelli ve çocuklu mahkumların bir an önce serbest bırakılması yönünde çağrıda bulunuyoruz.
Mevcut salgın karşısında mahkum ve tutukluların hijyen koşullarından yoksun sağlıksız koşullarda tutulması insan haklarına aykırılık oluşturmaktadır. Türk Anayasası, Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi ve Kişisel ve Siyasal Haklar Sözleşmesi uyarınca gerekli adımların atılacağını temenni ediyoruz.Aşağıda imzası olan kuruluşlar tutuklu ve hükümlüler arasında COVID19 salgınını engellemek için muhtemel tahliye olanağını memnuniyetle karşılamaktadır. Türk Hükümeti’ne
I. Tahliye tedbirinin siyasi tutuklu ve hükümlüleri özellikle de avukatlar, gazeteciler, politikacılar, sanatçılar, hakim ve savcılar, insan hakları savunucuları ve (2016-2018) OHAL döneminde keyfi şekilde tutuklananları dışlamaması, tam tersine kapsamasını,
II. Yaşlı, hasta, engelli ve çocuklu tutuklulara öncelik verilmesini,
III. Tüm tahliyelerin acilen gerçekleşmesini temin etmesi çağrısında bulunuyoruz.”
Çağrıya imza atan kuruluşlar şunlar:
The Arrested Lawyers Initiative, European Federation of Journalists, European Centre for Press and Media Freedom, Foundation of Day of the Endangered Lawyers, Freemuse Association, International Association of People’s Lawyers, International Observatory of Human Rights, International Federation of Journalists, Italian Federation for Human Rights, Lawyers for Lawyers, Lawyers’ Rights Watch Canada, Liga voor de Rechten van de Mens, Platform for Peace and Justice, Social Justice Advocacy Campaign, Open Dialogue Foundation, Media and Law Studies Association