Avustralyalı araştırmacılar, internet bağlantısı hızında dünya rekoru kırıp saniyede 44,2 terabite ulaştı. Bu hızla, 1000 adet yüksek çözünürlüklü bir filmi bir saniyede indirmek mümkün.
Avustralya’da Monash, Swinburne ve RMIT üniversitelerinden uzmanlar, saniyede 44.2 Tbps internet hızına ulaştıklarını duyurdu.Çalışma için mevcut internet altyapısı kullanıldı, ancak donanımdaki 80 lazerin yerine ‘micro-comb’ olarak bilinen tek bir optik çip yerleştirildi. Bu çipler, yüzlerce kızılötesi lazer içeriyor.Swinburne Üniversitesi’nden Profesör David Moss, bulguları ‘muazzam bir atılım’ olarak niteledi. Moss, “Micro-comblar, dünyanın doymak bilmeyen bant genişliği talebini karşılamak için bizlere muazzam bir imkân sunuyor” dedi.
1000 ADET FİLM 1 SANİYEDE İNECEK
Dünya rekoru sayılan bu hızla, tam bin tane yüksek çözünürlüklü filmi bir saniyeden de kısa bir sürede indirmek mümkün oluyor.Monash Üniversitesi’nden Bill Corcoran, “Araştırmamız, zaten sahip olduğumuz fiberlerin, şimdi ve gelecekte iletişim ağlarının omurgası olabilme kapasitesini gösteriyor” dedi.Corcoran, “Burada sadece Netflix’ten bahsetmiyoruz. Bu veri, sürücüsüz araçlar ve geleceğin taşımacılığı için kullanılabilir; tıp, eğitim, finans ve e-ticaret endüstrilerine yardım edebilir, hem de kilometrelerce uzaklıktaki torunlarımızla birlikte okuyabilmemizi sağlar” ifadelerini kullandı.Avustralya, internet hızı açısından küresel ölçekte orta sıralarda yer alıyor ve ‘zayıf bağlantı’ kullanıcıların başlıca şikâyetleri arasında bulunuyor.CoronavirUs salgını ve karantina uygulaması dünya genelinde internet altyapıları üzerindeki baskıyı artırmıştı. Bu nedenle Netflix ve YouTube başta olmak üzere pek çok platform bu baskıyı azaltmak adına Avrupa’da yayınladıkları görüntülerin kalitelerini düşürmeye başlamıştı.
EN HIZLI İNTERNET SİNGAPUR’DA
Halihazırda dünyada en hızlı internet saniyede ortalama 197,3 megabayt’la Singapur’da.Avustralya’daki ortalama internet hızı ise 43,4 megabayt. Yani son testte ulaşılan hızın milyonda biri.Monash Üniversitesi’nden Dr. Bill Corcoran, Independent haber sitesine “Dünya genelinde bu teknolojiyi ticari aşamaya taşımak için bir tür bir yarış var. Çünkü, micro-comb teknolojisini mevcut fiber-optik altyapısıyla çok geniş bir alanda kullanmak mümkün” dedi.Dr. Corcoran, “İki üç yıl içinde laboratuvarlarda bizimkine benzer cihazların üretileceğini ve beş yıl içinde bunun ticari kullanımımın başlayacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu.
SALGIN İNTERNETE OLAN TALEBİ ARTTIRDI
Koronavirüs salgını sırasında dünya genelinde internet altyapıları üzerindeki baskı artmıştı.Netflix ve YouTube gibi platformlar, Mart ayında internet sağlayıcıların üzerindeki yükü azaltmak için Avrupa’da yayınladıkları görüntülerin kalitelerini düşürmeyi kabul etmişti.Uzmanlar micro-comb cihazlarının devreye sokulmasıyla bu sorunun çözülebileceğini belirtiyor.Dr. Corcoran salgın döneminde İngiltere’de gündüzleri talebinin iki kattan fazla arttığına dikkat çekerek 5-G ve sürücüsüz araba teknolojisinin yaygınlaşmasıyla talebin daha yükseleceğini vurguladı.Corcoran, “Birkaç yıl içinde veri taşıma kapasitesini artırmak için bizim tırnak büyüklüğündeki yeni cihazımız gibi yeni kompakt teknolojilere ihtiyaç duyulacak. Bu teknoloji veri oranlarını artırırken maliyeti ve enerji tüketimini düşürecek” diye konuştu.