Dünyaca ünlü 5 karikatürist 3 Mayıs Basın Özgürlüğü gününe özel Türkiye’deki tutuklu gazeteciler için çizdi.
Cezaevlerindeki gazetecilerin sesi olmak için yola çıkan Jailed Journos platformu, dünyaca ünlü 5 karikatüristten Türkiye’deki tutuklu gazeteciler için 3 Mayıs Basın Özgürlüğü gününe özel çizim istedi.
Jailed Journos platformunun çağrısını cevapsız bırakmayan ünlü karikatüristler Jose Manuel Puebla, Gianluca Costantini, Patrick Chappatte, Joep Bertrams ve Carlos Latuff, Türkiye’de cezaevinde olan gazetecilerin durumuna sessiz kalmadı. Eski ve yeni çizimlerini göndererek cezaevindeki gazetecilere destek verdi.
İlk çizim ünlü İspanyol çizer Jose Manuel Puebla’dan. Ödüllü ünlü İspanyol karikatürist, gazetecilerin “çizgiyi aşmaması” gerektiğini mizahi bir dille anlattı.
Türkiye’de Gezi olayları sırasında çizdiği çizgilerle tanınan Gianluca Costantini, cezaevindeki gazetecileri sürekli gündeme getiren bir isim. Ünlü İtalyan çizer Costantini Ahmet Altan’ı çizdiği yukarıdaki eseri cezaevindeki gazeteciler için 3 Mayıs Basın Özgürlüğü gününe özel paylaştı…
Karikatürleri Der Spiegel, The New York Times gibi dünyaca ünlü yayın organlarında yayınlanan Patrick Chappatte, Türkiye’de cezaevlerindeki gazetecilerin sesinin duyurulması için çizdiği eserleri paylaştı. İş yoğunluğundan dolayı yeni bir eser gönderemediğini belirten Chappatte, desteğini göstermek istediği için Türkiye hakkında hazırladığı eserlerin yayınlanması için izin hakkı verdi.
Hollandalı 74 yaşındaki ünlü karikatürist Joep Bertrams ise cezaevindeki gazetecilere destek veren bir başka isim oldu. Ünlü çizer, eserlerin gazetecilerin sesinin duyurulması için yayınlanmasına izin verdi.
Brezilyalı muhalif çizer Carlos Latuff, Türk kamuoyunun yakından tanıdığı bir isim. Çizgileriyle, sessiz kitlelerin sesi oluyor. Latuff, 3 Mayıs Basın Özgürlüğü günüyle ilgili; gazetecileri cezaevinde tutan, katilleri, tecavüzcüleri serbest bırakan infaz yasasını eleştirdiği çizimin, tekrar yayınlanmasını istedi.
163 MEDYA ÇALIŞANI CEZAEVİNDE
Türkiye’de 163 medya çalışanı ve gazeteci hapiste. Bazen tahliye edilen gazeteciler olsa da hemen yerleri dolduruluyor, yeni tutuklamalar oluyor. En son MİT’le ilgili bir haber yaptıkları nedeniyle 5 gazeteci hakkında tutuklama kararı verildi. Aynı haberle ilgili, Erk Acarer hakkında soruşturma başlatıldı. Büşra Erdal, Habib Güler, Bayram Kaya gibi 19 gazeteci ise; 4 yıldır cezaevinde ve denetimli serbestlik hakları olmasına rağmen Yargıtay’ın görevini yapmaması nedeniyle cezaevinde tutuluyor. Cezaevinde hasta olan, Mevlüt Öztaş gibi kansere yakalanan gazeteciler var. Melih Gasgar gibi kalp ve tansiyon hastası olmasına rağmen bırakılmayan isimler var. Ziya Ataman ve Aziz Oruç’un sağlık durumları iyi değil. Ahmet Altan, Alaaddin Kaya gibi 70 yaşına gelmiş, virüs tehlikesinin en riskli grubunda yer alan isimler var.