Baro seçimleri ve Avukatlık Kanunu’nda yapılmak istenen değişikliklere karşı Ankara’ya yürüyen baro başkanları ile avukatların kente girişi engellendi. Avukatlara müdahale edilirken, Gaziantep Baro Başkanı Bektaş Şarklı polis tarafından darp edildi.
Ankara Barosu, “Savunma yürüyor” sloganıyla yürüyen baro başkanlarını bu sabah Eskişehir Yolu Ankara giriş kapısında karşıladı. Ancak il girişini kapatan güvenlik güçleri, avukatların geçmesine izin vermiyor. Bazı baro başkanları, polis engelini oturma eylemi yaparak protesto etti.Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, “Üç günlük yürüyüşümüzün bir amacı da yurttaşın tümüyle yasaklanan barışçıl gösteri ve yürüyüş hakkına dikkat çekmekti. Artık bir şey söylemeye zaten gerek kalmadı, manzara ortada” dedi. Mardin Barosu Başkanı İsmail Elik ise “Hiç bir hukuk devletinde bu görüntüleri göremezsiniz. Anayasal hakkımızı kullanmamız engelleniyor. Engellenen sadece baro başkanları değildir, bütün yurttaşlardır” ifadelerini kullandı.İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel ise “Baro başkanları olarak Ankara’dayız. Polis bizi ülkemizin başkentine sokmuyor. Faşizmin, en temel demokratik haklara dahi tahammülü yok. Bu karanlığı dağıtacağız. Biz kazanacağız” diyerek engellemeye tepki gösterdi.
AVUKATLAR BAŞKENT’E ALINMAZKEN FEYZİOĞLU YANINDAKİ AVUKATLARLA ANITKABİR’E ÇIKTI
Baro başkanlarının Ankara girişinde engellendiği saatlerde Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu ve yanındaki bir grup baro başkanı da Anıtkabir’e çıktı. Feyzioğlu’na sosyal medyada büyük tepki yağdı.
Avukat Aslı Kazan, baro başkanlarının oturma eylemi yaptığı fotoğraf ile TBB Başkanı Feyzioğlu’nun paylaştığı fotoğrafı birlikte paylaşarak, “Türkiye’de an itibariyle avukatlığın en büyük sorunu Metin Feyzioğlu’dur.
Sorsan ‘Birlik’ başkanı. 50 Baro başkanı polis müdahalesi altında. O, 15 baro başkanıyla oyun peşinde” dedi.
NEDEN YÜRÜDÜLER?
Baro başkanları, baro seçimleri ve Avukatlık Kanunu’nda yapılmak istenen değişikliklere karşı Ankara’ya yürüdü.
Avukatların aldığı kararlar şöyle:
* Bu süreçteki “tarihsel sorumluluğunu” yerine getirmek amacıyla TBB’yi olağanüstü toplantıya davet etmek üzere, Yönetim Kuruluna başvuruda bulunulmasına,
* 19 Haziran’da Baro Başkanlarının kendi illerinden Ankara istikametine doğru “Savunma Yürüyüşü” başlatmasına,
* Olağanüstü toplantı talep sahibi olan Baro Başkanlarının bu taleplerini TBB’ne teslim etmesine,
* 21 Haziran Pazar günü, gazetelere ilan verilmek suretiyle, teklifin yasalaşması halinde, yurttaşların uğrayacağı hak kayıplarının anlatılmasına,
* Bu süreçte sosyal medyanın etkileşim gücü de değerlendirilerek kamuoyunu aydınlatmaya yönelik çalışmalar yapılmasına,
* Teklifin TBMM Komisyonuna geldiği gün, Ankara’da TBMM yolu üzerinde “Duran Başkan” eylemi yapılmasına,
* Teklifin yasalaşması halinde, Anayasa Mahkemesinde iptal davası açılması için TBMM’nde çalışma yapılmasına,
* Açılan davanın AYM’nde görüşülmesi sırasında “Son Nöbet” adı altında nöbet tutulmasına karar verilmiştir.KRONOS