Mısır’a cebri hicret etmek zorunda kalan Dr. Ali Bayram, Kahire’de vefat etti. Orta Asya Cumhuriyetleri’nin bağımsızlığına kavuşmasından sonra, Fethullah Gülen Hocafendi’nin teşvik ve tavsiyeleriyle Dr. Bayram, Kazakistan’de 30’a yakın eğitim müessesesinin açılmasını vesile oldu.
Haydar Aliyev, vefatından bir kaç öy önce (2003) Bakü’deki Başkanlık Saray’ında, Dr. Ali Bayram ve Enes Cansever’i kabul etti.
AKP’nin ülkede sürdürdüğü cadı avı nedeniyle, Mısır’a cebri hicret etmek zorunda bırakılan Dr. Ali Bayram, Msırın’ın Başkenti Kahire’de vefat etti. Kafkasya ve Orta Asya Cumhuriyet’lerinin bağımsızlığını kazandığı ilk yıldan buyana, bu ülkelerde uzun yıllar eğitim hizmetleriyle meşgul olan Dr. Bayram, son birkaç yıldır Başkent Kahire’de yaşıyordu. Yakınlarından edindiğimiz bilgilere göre; 4 ay önce geçirdiği beyin kanaması nedeniyle kısmı felç geçirdi. Evde tedavisinin sürdüğünü, yapılan tedavi sonucu sağlığının yeniden toparlamaya başladığını belirten yakınları, şunu anlattılar: “Yaklaşık dört ay önce beyin kanaması geçirmişti. Sol tarafı tutmuyordu. Doktor kontrolünde, evde sağlık hizmeti veriliyordu. İlk zamanlar konuşmaları da zayıftı. Ancak, geçirdiği felç nedeniyle Ramazan ayında kısmi olarak kaybettiği hareket ve konuşma kabiliyetini yeniden kazandı. Kendini toparladı. Ramazan nedeniyle gelip gidenlerle sohbet ediyordu. Son iki gün ateşi yüksekti. Durumu biraz ağırlaşınca, doktor çağırıldı. İlk müdahaleyi yapan doktor, ‘yapacak bir şey yok vefat etti’ dedi. Acımız büyük.”
O DA 70’İ GEÇEN YAŞINA RAĞMEN MERİÇ ÜZERİNDEN ÜLKEYİ TERK ETMİŞTİ:
Türkiye’de Erdoğan rejiminin, başlattığı cadı avı nedeniyle, Yunanistan üzerinden Mısır’a hicret eden Dr. Ali Bayram’ın, tüm aile fertleri, başta Mısır ve Kanada’ya kadar, dünyanın çeşitli ülkelerine cebri bir hicret yaşıyordu. Yaşanan zulümlerden dolayı büyük üzüntüler geçiren Dr. Bayram, aynı zamanda ‘Cemaat soruşturması” kapsamında yargılanan ve arananlar listesinde yer alıyordu.
HOCAEFENDİ’DEN TAZİYE MESAJI:
Öte yandan Vefatın ardından Fethullah Gülen Hocaefendi de bir taziye mesajı yayınladı. Hacaefendi mesajında: İman ve Kur’an hizmetine gönül vermiş ve hayatını o istikamette yaşamış, kıymetli insan Ali Bayram Hoca ruhunun ufkuna yürüdü. Hizmetlerdeki gayreti, insanlarla münasebetlerdeki mahareti ve hatır bilen bir gönül insanı olmasının yanında, hicret bezmi açılınca Orta Asya’ya hicreti ile de arkadan gelen geç nesillere hüsnü misal olmuş öncülerdendi. Yaşamakta olduğumuz zulüm sürecinden o da hissesine düşeni almış ve bu sefer de cebri hicrete maruz kalarak ülkesinden ayrılmıştı. Cenab-ı Rabbülalemin’den diler ve dilenirim ki, hem Ali Bayram Hocayı hem de hicret yolunda veya hicret diyarlarında ruhunun ufkuna yürüyen bütün kardeş ve hemşirelerimi “… Her kim de Allah ve Peygamber uğruna hicret etmek için evinden çıkar, sonra bu yolda ölürse şüphesiz onun mükafatı Allah’a aittir.” Ayetinin şümulüne dahil etsin. Zira O’nun rahmet hazineleri, ihsan ve lütufları sonsuzdur, sınırsızdır. Aileleri, çocukları, akrabaları, yakınları ve hizmetimize gönül vermiş arkadaşlarıma sabr-ı cemil niyaz ediyorum.
M. Fethullah Gülen
Merhum Turgut Özal’ın, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’e gönderdiği mektupla Dr Ali Bayram’a referans olmuştu.
TOPLANAN YARDIMLARIN NAHÇIVAN’A ULAŞMASINA ÖNCÜLÜK ETTİ:
Bu arada Orta Asya Cumhuriyetleri’nin bağımsızlığına kavuşmasından sonra, Fethullah Gülen Hocafendi’nin teşvik ve tavsiyeleriyle, Dr. Ali Bayram, başta Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan ve Kırgızistan Cumhuriyetlerine önemli hizmetleri oldu. İlk olarak, Azerbaycan’ın Ermenistan’la yaşadığı savaş nedeniyle kara ulaşımı kapanan Nahcivan’daki Azerilere yardım elini uzan Dr. Bayram, Hocaefendi’nin 1990’larda, cami kürsülerindeki vaazlarında ilk harekete geçenlerden biri oldu. Sözkonusu çağırı, Azerbaycan’ın, 20 Ocak (Yanvar) katliamı ve Karabağ Savaş’ından dolayı, geçirdiği zor gülerden nedeniyle, yardım kampanyasına dönüştü. Bu çerçevede Zaman Gazetesinin ülke genelinde başlattığı yardım kampanyasını Doğu ve Güneydoğu’da başta olmak üzere ülke genelindeki kampanyayı organize eden Dr. Bayram, yardımları Azerilere ulaştırmıştı. Dönemin Nahçıvan Meclis Başkanı Haydar Aliyev ile temas geçerek, toplanan 240 konteyner gıda, giyim ve erzak yardımı Iğdır ve Sederek Köprüsü üzerinden törenle teslim eden Ali Bayram, zaman zaman o dönemleri gözyaşlarıyla anlatırdı.
Nazarbayev,Dönemin Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Harun Tokak ve bareberindekileri Başkent Astana’da (1998) kabulederken…
ORTA ASYADAKİ EĞİTİM KURUMLARININ İLK AÇILMASINA BÜYÜK HİZMETLERİ OLDU:
Daha sonra Kazakistan’a geçen ve 1991 yılının sonunda Kazakistan’ın Başkenti Almatı’da Kazak Türk Liseleri’nin temelini atan Dr. Bayram, 30’a yakın eğitim kurumunun meydana gelmesinde büyüm emeği oldu. Cumhurbaşkanı sıfatıyla Orta Asya’ya ilk resmi ziyaretini düzenleyen Turgut Özal, referans olduğu okullardan biri olan Almatı’daki eğitim yuvasını ziyaret etmişti.
RÜYA TABİRLERİ ANSİKLOPEDİSİYLE ÖNEMLİ BİR BOŞLUĞU DOLDURMUŞTU:
Akademik alanlarda ve Hizmet Hareketi’nin yurtdışındaki Üniversite’lerininim açılışında da, önemli hizmetleri olan Dr. Ali Bayram, 1990’larda yazmış olduğu ‘Rüya Tabirleri Ansiklopedisini ise; Zaman Gazetesi okuyucularına hediye olarak dağıtmıştı.